Ο Γιώργος Κωνσταντίνου και η κατάθεση ψυχής του στην αυτοβιογραφία του!


ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Εδώ και χρόνια ο σημαντικός ερμηνευτής Γιώργος Κωνσταντίνου που έχει ...κάψει πολλά χιλιόμετρα στο σανίδι, το πανί και το γυαλί μετρώντας μεγάλες «νίκες», μου έλεγε στις συνεντεύξεις μας πως ετοιμάζει την αυτοβιογραφία του. Μου είχε προδώσει μάλιστα και τον τίτλο της: «Showitime» και κάθε φορά που συναντιόμασταν ρωτούσα με λαχτάρα αν την έχει προχωρήσει. Πριν λίγες μέρες μου έστειλε ένα μήνυμα στο κινητό- απ’τα πολλά γλυκά, τρυφερά αλλά και αστεία που αλλάζουμε, ενημερώνοντάς με πως τυπώθηκε το

βιβλίο. Να κατέβω να σε βρω κάπου, να το αφήσεις στο κέντρο και να περάσω να το πάρω, του έγραψα. Μια μέρα μετά, με καλούσε από το τηλέφωνό του. Πες μου την διεύθυνση να στο φέρω εγώ. Λίγες ώρες μετά σταματούσε μπροστά από την Real News στην Κηφισίας. Αλλάξαμε φιλιά και αγκαλιές. Σου έγραψα αφιέρωση, μου είπε. Διάβασε τη τώρα. «Στον άνθρωπο που αγαπάει και στηρίζει το θέατρο φανατικά. Έχεις την αγάπη μου. Γιώργος Κωνσταντίνου». Βούρκωσα. Σπάνια πλάσμα. Ένας αληθινός Κύριος να μου κάνει ένα τόσο όμορφο «δώρο». Έχω γράψει κατά καιρούς κριτικές για σπουδαίες επιδόσεις του, έχουμε κάνει υπέροχες συνεντεύξεις κι έχω ρουφήξει όσα μου έχει πει σε πιο «δικές» μας κουβέντες. Με τιμά με την εκτίμησή του. Μαζί με τον Ντίνο Ηλιόπουλο, είναι απ ’τα πιο «ακριβά» πλάσματα που γνώρισα στα τριάντα χρόνια που δουλεύω. Φτάνει όμως με τα...δικά μας. Πάμε στην εξαιρετική αυτοβιογραφία του που έρχεται από τον Ιανό για να μας «κλέψει». Όπως πάντα μας κλέβει εκείνος απ’τη σκηνή -και όχι μόνο...

«ΟΤΑΝ ΚΟΙΤΑΣ ΠΙΣΩ, ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙΣ ΩΡΑΙΕΣ ΣΟΥ ΣΤΙΓΜΕΣ. ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΠΕΠΛΟ»

Από τις 200 περίπου σελίδες του Showtime είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς σκέψεις - καταθέσεις- ψυχής του σπουδαίου ηθοποιού, αλλά από τα...περιεχόμενά του, παίρνει μια πρώτη γερή γεύση που «λέει» πολλά. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου έχει τη δική του γοητεία και δυναμική. Να σας δώσω μια εικόνα; «Η ζωή είναι να την παίρνεις στην πλάκα. Άμα την πάρεις σοβαρά, βγάζεις γέλιο»». «Η αρχή της ζωής είναι το πουθενά Δεν είναι μια ευχάριστη διαδρομή. Ένας αγώνας δρόμου είναι, όπου κανείς δεν σκέφτεται το τέρμα». «Οι αναμνήσεις είναι ζωντανά κύτταρα στον εγκέφαλο.Μόνο οι νεκροί λησμονάνε». «Τίποτα δεν είναι πιο γοητευτικό από το άπειρο, αρκεί να έχεις φτερά». «Άμα κοιτάς μπροστά, βλέπεις τον ορίζοντα.Άμα κοιτάς πίσω, βλέπεις μόνο τα ίχνη από τις πατημασιές σου». «Οι σκέψεις είναι η τροφή του νου: άλλοτε τον δηλητηριάζουν με τοξίνες και άλλοτε τον δυναμώνουν και τον ελευθερώνουν». «Όταν κοιτάς πίσω,βλέπεις τις ωραίες σου στιγμές. Τα λάθη τα καλύπτεις με ένα πέπλο». «Όπως κλείνει η αυλαία αργά...». Τι γράφει για την απόφασή του να προχωρήσει την αυτοβιογραφία του;

ΓΙΑΤΙ SHOWTIME…

«Κάποιες φορές που ξεφυλλίζω άλμπουμ με φωτογραφίες, κοιτάζω ξεχασμένες στιγμές, που όμως, υπήρξαν σημαντικές στη ζωή μου. Τότε κακίζω τον εαυτό μου. Θύμισες που διαμόρφωσαν το χαρακτήρα μου, που οδήγησαν με μονοπάτια δύσβατα τη ζωή μου, ξέφυγαν από το νου μου στο άπειρο .Έτσι αποφάσισα να γράψω κάτι που δε σβήνεται -που θα μείνει, έστω και σε μια παλιά βιβλιοθήκη. Ένα βιβλίο... Φυσικά δεν γινόταν να απομακρυνθούν οι σκέψεις μου από αυτό που θεωρώ βίωμά μου,από την τέχνη μου.Θέατρο ,τέχνη ,ζωή. Κι ο τίτλος Showtime. Όχι έτσι απερίσκεπτα, ή για να εντυπωσιάσω. Αλλά να, είναι που πιστεύω ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι ένα show, μια παράσταση που αρχίζει εδώ και τελειώνει εκεί, με το κλείσιμο της αυλαίας και το σβήσιμο των φώτων. Οι ταλαντούχοι ηθοποιοί θα χειροκροτηθούν κι οι ατάλαντοι θα περάσουν βουβά και θα χαθούν... Ένα έργο, μια ταινία είναι η ζωή του καθενός, κι έτσι είναι και η δική μου...»

«ΠΑΜΕ ΣΕ ΜΕΝΑ...»

«Σαν χαρακτήρας, λίγο μπερδεμένος.Τίμιος ναι, σε κάποια όρια. Ειλικρινής; Με άριστα το δέκα, θα έλεγα...οκτώ. Ευαίσθητος σίγουρα. Ονειροπόλος. Αισθηματίας...ναι...δεν ξέρω Αυτό θα ήθελα να το αναλύσω αργότερα. Εξωτερικά ψηλά, λιγνός. Μάλλον άσχημος, με μύτη όχι ό,τι καλύτερο. Κατά τα άλλα, με ψήγματα κληρονομικής γοητείας, και με ψυχολογία Συρανό ντε Μπερζεράκ. Με την ίδια δειλία, με την ίδια αβεβαιότητα, με το ίδιο πάθος για τον έρωτα, στην ποιητική του μορφή. Αυτός ήμουν. Ο ψηλός της πλατείας Βάθης, όπου μεγάλωσα. Το παρατσούκλι μου στη γειτονιά ήταν Ξυλαράς...Είχα όμως κι άλλο που με κολάκευε. Εκείνος που με ακολουθούσε σε όλη μου τη ζωή. Που θα μου έδινε τη δυνατότητα να γράψω σενάρια, θεατρικά έργα και, τώρα, αυτό το βιβλίο. Που χάρη σ’ αυτό θα ζούσα πολλές όμορφες και δημιουργικές στιγμές. Ήμουν ο Φαντασίας. Με αποκαλούσαν κι έτσι οι πιτσιρικάδες φίλοι μου. Ήμουν δεν ήμουν δεκατεσσάρων χρονών και κατάφερνα να μαζεύω τα παιδιά της γειτονιάς γύρω μου. Άλλα καθισμένα στο πεζοδρόμιο,άλλα στα μαρμάρινα σκαλάκια των σπιτιών,σούρουπο συνήθως, να τους λέω φανταστικές ιστορίες...».

«ΜΑΥΡΑ ΣΗΜΑΔΙΑ...»

«Το παρελθόν έχει πολλά μαύρα σημάδια. Αλλά είναι παρελθόν. Μέσα μου έχουν επουλωθεί οι πληγές. Και, επειδή δεν κρατάω κακίες και απωθημένα, τα αφήνω όλα να περάσουν στη λήθη. Έχω αποφύγει συστηματικά να κοιτάξω πίσω μου. Κοιτάζω μπροστά και αυτό έχει σημασία...»

«Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ...»

«Έχω κρατήσει μια φράση της μητέρας μου, που δείχνει την απέραντη αγάπη της για μένα “Δε θέλω να πεθάνω, γιατί δεν θα σε βλέπω” μου έλεγε. Αυτά της τα λόγια με ακολουθούσαν για καιρό, αφότου έφυγε. Έφυγε. Πόσο απλά μπορώ να το λέω τώρα. Τότε ένιωσα να φεύγει κι ένα κομμάτι της ψυχής μου μαζί της. Ευτυχώς που ήρθε η μικρή μου αγάπη, η κόρη του, και το ξαναέβαλε στη θέση του. Έχω ένα γιο,που αγαπώ πολύ. Αυτός έμοιασε σε μένα- εξωτερικά τουλάχιστον. Όταν τον κοιτάζω, νομίζω ότι είναι εκείνος ο ψηλός σγουρομάλλης της Πλατείας Βάθης, που βλέπω σε κάποιες παλιές φωτογραφίες...»

«ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ»

«Είναι παράξενη η δουλειά μας,το ίδιο και οι άνθρωποί της, εμείς οι ηθοποιοί. Περίεργα ανταγωνιστικοί. Για να είμαι ξεκάθαρος,και υπάρχουν αποδείξεις για αυτό,εγώ δεν έχω καμιά σχέση με τέτοιους ανταγωνισμούς- ούτε με αντιζηλίες ούτε με πάθη ούτε με μίση.Όμως αυτά κυριαρχούσαν τον καιρό εκείνο.Πολύ πιο έντονα από ό,τι τώρα. Οι φτασμένοι ηθοποιοί, οι πρωταγωνιστές δε θέλανε με τίποτα να αναγνωρίζουν τους νέους ταλαντούχους συναδέλφους τους. Πολλές φορές μάλιστα τους πολεμούσαν. Τους υποτιμούσαν και τους λοιδορούσαν. Ένας από αυτούς που το λούστηκαν ήμουν και εγώ...»

«ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΚΟΣ ΛΑΟΣ»

«Σέβομαι τον άλλο και θέλω να σέβονται και τα δικά μου.Έχουμε γίνει ένας κουτσομπόλικος λαός. Ούστ! Τι νόημα έχει; Τι κερδίζεις με το να μάθεις τι κάνει στην κρεβατοκάμαρά του ο άλλος; Ή αν έκανε σιλικόνη η άλλη, ή λιποαναρρόφηση; Άστη στον καημό της. Για να το κάνει, υπέφερε. Δεν της άρεσε ο εαυτός της...

«Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΦΛΟΓΑ...»

«Δεν καταλάβατε τελικά αν ερωτεύτηκα ή όχι; Είπαμε, είναι προσωπικό δεδομένο... Ο έρωτας είναι μια φλόγα. Σε καίει, ώσπου να σβήσει. Αφήνει ένα έγκαυμα,που σε άλλους επουλώνεται και σε άλλους μένει σημάδι για πάντα. Σημασία έχει ότι η φλόγα σβήνει. Δεν είναι παντοτινή. Αντίθετα,η αγάπη μένει .Με πολλές παραλλαγές, παραμένει αγάπη. Και η πιο αληθινή και μεγάλη, είναι η αγάπη στα παιδιά. Αυτά την έχουν περισσότερη ανάγκη»

«ΕΙΜΑΙ ΚΑΚΙΣΤΟΣ ΣΤΑ PR»

«Είναι γνωστό ότι είμαι κάκιστος στα pr, στις δημόσιες σχέσεις,που λένε. Δεν πληρώ τα σημερινά κριτήρια, που ζητάνε απαραιτήτως να είσαι μόνιμος κάτοικος των τηλεοπτικών εκπομπών και να βρίσκεσαι μέσα στο κύκλωμα που έχουν ορίσει. Σαν τον Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν, κλεισμένος στο σπίτι μου, περιμένω να με φωνάξουν σε κάποια διανομή, χωρίς να διατυμπανίζω το ποιος είμαι και ποιο είναι το ταλέντο μου...»

«Η ΑΛΙΚΗ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΗΛΙΟ»

«Θυμάμαι να ταξιδεύουν κατά καιρούς μαζί μου ωραίοι άνθρωποι, καλοί συνάδελφοι, αγαπημένοι συνεργάτες σε ωραίες εποχές, χωρίς και αυτοί να υποψιάζονται τα ζοφερά χρόνια που θα ακολουθούσαν κάποιες δεκαετίες αργότερα. Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω κάποιους που στόλισαν το πάνθεον των αναμνήσεών μου. Ο Μίμης Φωτόπουλος. Ευγενικός, κύριος. Μια φορά συνεργαστήκαμε σε ένα δικό μου έργο, κι όμως αυτή η μοναδική φορά χαράχτηκε μέσα μου.Ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ο φίλος, ο γλυκός άνθρωπος, με άλφα κεφαλαίο. Ο καλλιτέχνης, ο μεγάλος καλλιτέχνης.Η Ρένα Βλαχοπούλου. Η έφηβη σε όλη της τη ζωή. Η γελαστή Ρένα. Η πιο φιλοσοφημένη καλλιτέχνις που γνώρισα.Δεκάρα δεν έδινε για τα προβλήματα της ζωής. Τα περιγελούσε. Η Αλίκη. Η πιο έξυπνη και αστραφτερή θεατρίνα. Το κορίτσι που παντρεύτηκε τον ήλιο. Και τον μετέφερε στη σκηνή και στην οθόνη...»

«ΤΑΞΙΔΕΥΩ ΑΚΟΜΑ...»

«Η πορεία συνεχίζεται...Ταξιδεύω ακόμα, και ελπίζω να είναι μακριά η Ιθάκη. Πάνω στο σανίδι μεθάω παίζω, εκστασιάζομαι. Ακούω κάθε βράδυ τα χειροκροτήματα, σαν τους πιο όμορφους παφλασμούς των κυμάτων...Το ταξίδι συνεχίζεται. Σε μια ταραγμένη θάλασσα, με ένα κόσμο συγκλονισμένο μεν από την ανατροπή της ζωής του, που όμως γεμίζει τα θέατρα και που, αν τον κοιτάξεις βαθιά στα μάτια, θα δεις μέσα τους γραμμένη την ικεσία για μια απάντηση στη μια και μόνη ερώτηση: Υπάρχει ελπίδα; Θα πω κάτι που ένας φιλοσοφημένος τραγουδοποιός χάραξε για πάντα στο μυαλό μου και στην πίστη μου: Παντού υπάρχει μια ρωγμή,από κει μπαίνει το φως - Λέοναρντ Κοεν».

Keywords
κωνσταντινου, real news, το φως, real, news, θεατρο, λαθη, showtime, άπειρο, παμε, ψήγματα, σημαδια, μητερα, περιεργα, αποδειξεις, γινει, ΛΑΟΣ, φλογα, φως, κοεν, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, αμα, ητανε μια φορα, η ζωη, βλαχοπουλου, αλφα, αυλαια, γλυκα, δουλεια, ηθοποιοι, θαλασσα, ιθακη, ιχνη, ληθη, μητερα, περιεργα, τηλεφωνο, φιλια, φλογα, φωτογραφιες, φως, ψυχολογια, news, real, αγαπη, ανθρωπος, αναμνησεις, απλα, άπειρο, απωθημενα, αστεια, βιβλιο, βιωμα, βραδυ, γαβριηλ, γειτονια, γευση, γινει, γοητεια, γυαλι, δεδομενο, διευθυνση, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, εαυτος, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εργα, εποχες, ερχεται, εφυγε, τεχνη, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδια, ιδιο, η δικη, θεατρα, θελω να πεθανω, θυμισες, κεφαλαιο, κινητο, κηφισιας, κι αλλο, λαθη, λογια, μακρια, ματια, μιμης, μορφη, μυαλο, μυτη, νοημα, ντινο, παντα, οθονη, οκτω, ολη μου τη ζωη, ορια, παιδια, παθος, παμε, πιστη, πλακα, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρενα βλαχοπουλου, ρωγμη, σελιδες, σιγουρα, σιλικονη, σημαδια, σκεψεις, σπιτι, το φως, τιτλος, φυσικα, φτανει, φορα, ψήγματα, ψηλος, ωρες, αγκαλιες, αγωνας, ασχημος, ειπαμε, φιλοι, κομματι, μεινει, μια φορα, μπροστα, νεκροι, πληγες, σβησιμο, showtime, σκηνη, ταξιδι, τοξινες, τριαντα, θελω να
Τυχαία Θέματα