Νούκα για εξαγορά δανείων από δανειολήπτες: Η τράπεζα δεν μπορεί να μην δεχθεί την προσφορά

Για τις επιστολές που λαμβάνουν από τις τράπεζες της Κύπρου το τελευταίο διάστημα πολλοί δανειολήπτες με "κόκκινα" δάνεια και οι οποίες ενημερώνουν τους καταναλωτές το δάνειο τους πρόκειται να πωληθεί και τους ζητούν να κάνουν πρώτα εκείνοι προσφορά για την εξαγορά τους, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή

του Μάνου Νιφλή η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Η κ. Νούκα τόνισε ότι «στην Κύπρο είναι νομοθετημένο και προσδιορισμένο το δικαίωμα του δανειολήπτη. Η Τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει κανένα δάνειο σε fund αν δεν καλέσει τον δανειολήπτη να κάνει πρόταση εξαγοράς. Τράπεζα στην Κύπρο που ετοιμάζεται να πουλήσει τα δάνεια, εφαρμόζοντας πλήρως το νόμο, απέστειλε την επιστολή σε χιλιάδες δανειολήπτες. Ο κάθε δανειολήπτης στην Κύπρο μπορεί να κάνει μία πρόταση στην τράπεζα, να προτείνει ένα συγκεκριμένο ποσό για να εξαγοράσει το δάνειό του και να μην έχει καμία άλλη υποχρέωση και να διαγραφεί το οποιοδήποτε οφειλόμενο ποσό».

«Ξέροντας οι δανειολήπτες που θα κυμανθούν οι ''τιμές'' που θα πουληθούν τα δάνεια, κάνει μία ανάλογη προσφορά. Στην πραγματικότητα, η τράπεζα δεν μπορεί να μη δεχθεί την προσφορά του δανειολήπτη γιατί αν πουλήσει το δάνειο έστω και ένα ευρώ παρακάτω, διαπράττει απιστία. Αν ο δανειολήπτης πάει δικαστικά, θα πρέπει η τράπεζα να αποδείξει πόσο πούλησε το δάνειο», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τους Έλληνες δανειολήπτες, η κ. Νούκα επισήμανε ότι "παίρνοντας ως βάση την τελευταία έκθεση της ΤτΕ, η δέσμευση των τραπεζών είναι ξεκάθαρη: πρέπει να γίνει απομείωση των κόκκινων δανείων 50 δισ μέσα στην επόμενη διετία. Οι τρόποι που αναφέρονται είναι: το μεγαλύτερο ποσοστό θα απομειωθεί με τις πωλήσεις, 25% με πλειστηριασμούς και ένα ποσοστό διαγραφών που είναι τα δάνεια που δεν υπάρχει περίπτωση να εισπραχθούν γιατί δεν οι δανειολήπτες δεν έχουν καμία περιουσία", τονίζοντας πως "τα δάνεια που θα μεταβιβαστούν στα funds, πώς αυτά θα εισπράξουν τα χρήματα, μέσω ποιας διαδικασίας; Αν δεν πάει ο δανειολήπτης να πληρώσει θα κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης που είναι οι πλειστηριασμοί. Στις 31/12 τελειώνει και η τελευταία προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη".

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχει υποστήριξη HTML5
Keywords
Τυχαία Θέματα