Κτηματολόγιο: "Καμπανάκι" για δηλώσεις πριν από τα πρόστιμα - Στέλνουν e-mail σε 2 εκατ. ιδιοκτήτες

Μαζικά ραβασάκια από ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο άρχισαν σταδιακά να λαμβάνουν 2 εκατ. ιδιοκτήτες. Πρόκειται για πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στις 16 περιοχές που η συλλογή δηλώσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στάλθηκαν μόνο χθες σε 500.000 πολίτες αφορούν σε ενημέρωση της τρέχουσας διαδικασίας, τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Ε9 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια επικοινωνία αναμένεται να επαναληφθεί και τον επόμενο μήνα καθώς στις 29 Νοεμβρίου εκπνέει η παράταση για 13 ακόμα Ενότητες.

Τα

SOS

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ανάρτηση στην Αθήνα τελικά θα γίνει στις Αρχές Ιανουαρίου, αφού το ανάδοχο σχήμα ολοκλήρωσε νωρίτερα τα δεδομένα που προέκυψαν κατά την Προανάρτηση. Τον Δεκέμβριο πάντως θα γίνει η Προανάρτηση σε Βόλο και τη σκυτάλη θα πάρουν Λαμία και Λιβαδειά τον Φεβρουάριο. Παράλληλα επιστρέφουν στον Φορέα οι περίπου 25 δικηγόροι που αποχώρησαν πέρσι έπειτα από την αλλαγή στη δομή του.

Συγκεκριμένα έλαβαν ή πρόκειται να λάβουν στις επόμενες 4-5 ημέρες ηλεκτρονική ειδοποίηση, οι κάτοχοι ιδιοκτησίας σε μία ή περισσότερες από τις εξής Περιφερειακές Ενότητες: Δράμας, Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Ηρακλείου, Μαγνησίας και Δυτικής Αττικής. Για όλες τις παραπάνω περιοχές η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων λήγει στις 31 Οκτωβρίου.

Τονίζεται δε πως καμία περαιτέρω παράταση δεν πρόκειται να δοθεί. Τον επόμενο μήνα ειδοποίηση θα πάρουν οι πολίτες που έχουν ιδιοκτησίες σε: Καστοριά, Φλώρινα, Μαγνησία, υπόλοιπο Σποράδων, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Λακωνία, Αργολίδα, Κόρινθο, Σάμο, Χίο και Ικαρία.

Πάντως με δεδομένο ότι, το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι θα λειτουργήσει για ακόμα 2 μήνες, οι πολίτες καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση της ακίνητης ιδιοκτησίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και για την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας.

"Kαθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια περιουσίας της περιουσίας τους. Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων", σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές από τον Φορέα.

Το τέλος κτηματογράφησης

Σημειώνεται ότι το τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κλπ).

Για τους βοηθητικούς χώρους ( αποθήκες , χώροι στάθμευσης) που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ελεύθερο Τύπο"

Keywords
Τυχαία Θέματα