Καλά ξεμπερδέματα...

Toυ Κώστα Γιαννακίδη
Η διαρροή της λίστας του ΣΔΟΕ σε πρώτη ανάγνωση δείχνει δύο πράγματα. Μία δημοσιογραφική επιτυχία του zougla.gr και μία πολιτική μικρότητα της πλευράς που έκανε τη διαρροή. Ασφαλώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι ρεπόρτερ του zougla.gr να έχουν πηγές που υπέκλεψαν τη λίστα και σήμερα το σύστημα να ξύπνησε από τα δυνατά φώτα και τον θόρυβο. Σπάνια γίνεται έτσι.
Τρεις είναι
οι πηγές από τις οποίες μπορεί να διέρρευσε η λίστα: το Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργείο Οικονομικών και το ΣΔΟΕ. Είναι πιθανό η λίστα να υπάρχει και αλλού, ας πούμε στα γραφεία των κυβερνητικών εταίρων, αλλά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν σέρνει θεσμικές αποδείξεις πίσω του. Τέλος πάντων, το πιθανότερο είναι η διαρροή να έγινε με πολιτική βούληση και όχι με υπηρεσιακή πρωτοβουλία. Αν έγινε από το ΣΔΟΕ, τότε έχουμε ένα φορέα δίωξης του εγκλήματος να λειτουργεί, περίπου, με μεθόδους νύχτας. Αν η διαρροή προήλθε από το Μαξίμου ή το υπουργείο Οικονομικών, τότε παρακολουθούμε ένα φθηνό επικοινωνιακό παιχνίδι αντιπερισπασμού, λίγο πριν την ανακοίνωση των μέτρων. Όπως και να έχει, νομίζει κανείς ότι η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς άνωθεν εντολή ή έγκριση;
Τα ονόματα είναι τόσο γνωστά και η υπόθεση τόσο ελκυστική που, τις επόμενες ημέρες, τα μέτρα θα ψάχνουν χώρο στα πρωτοσέλιδα. Σημειώστε παρακαλώ ότι η είσοδος ενός ονόματος στη λίστα δεν συνεπάγεται αυτομάτως παράνομη οικονομική δραστηριότητα. Αλλά ακόμα και αν συνεπάγεται, δεν σημαίνει ότι αυτό θα αποδειχθεί. Τις περισσότερες φορές σε αυτές τις δουλειές κάποια πράγματα δεν αποδεικνύονται ποτέ. Είναι εξαιρετικά πιθανό ορισμένοι εκ των συμπεριλαμβανομένων στη λίστα να υποστούν τεράστια πολιτική και ηθική ζημία όταν το όνομά τους βρίσκεται κοντά στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Όμως είναι επίσης πιθανό, αυτό να αποτελεί μία δίκαιη εξέλιξη. Ας ελπίσουμε ότι θα μάθουμε.
Σήμερα κάποιοι θα πουν ότι η δημοσιοποίηση της λίστας αίρει τη σκιά που έπεφτε πάνω από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Λάθος. Διότι η λίστα δεν δείχνει ενόχους. Η λίστα πρώτα από όλα αποτυπώνει ένα κομμάτι από την παθογένεια του πολιτικού συστήματος. Όταν στην Ελλάδα η πολιτική γίνεται και μέσω φημών, όταν το κουτσομπολιό και η λάσπη προς τον αντίπαλο υποκαθιστά τη γόνιμη επιχειρηματολογία, τότε όλοι τους έριχναν χώμα στο νερό που τώρα τους λασπώνει. Καλά ξεμπερδέματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα