Ικανοποίηση από την κυβέρνηση


Ικανοποιημένη από την υποδοχή και από την ανταπόκριση που βρήκε, δηλώνει η ελληνική κυβερνητική αποστολή, μετά τις συναντήσεις της με τους αξιωματούχους της Κίνας.
«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και πέραν του αναμενομένου», έλεγε μέλος της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής και πρόσθετε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπει στα πλάνα της Κίνας για την επόμενη δεκαετία».
Ενδεικτικό του κινέζικου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ήταν το γεγονός ότι η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά
με τον Κινέζο ομόλογό του διήρκεσε περίπου σαρανταπέντε λεπτά.
«Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Κινέζος πρωθυπουργός έδειξε βαθειά ενημερωμένος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γνώριζε όχι μόνο τις διεθνείς εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά ακόμη και την κίνηση των spreads τις τελευταίες ημέρες. Ήταν ενημερωμένος και απαντούσε συγκεκριμένα σε ό,τι του έθετε ο κ. Σαμαράς. Είναι οικονομολόγος, μιλάει με νούμερα, αλλά διαθέτει ευρύτερη φιλοσοφία και γνωρίζει το τί πέρασε η Ελλάδα και τι μπορεί να κάνει για να απογειωθεί. Είναι, όμως, ενημερωμένος και για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Η κινεζική ηγεσία θέλει σταθερότητα του ευρώ, θέλει ανάπτυξη της ΕΕ και θέλει την Ελλάδα εντός Ευρώπης και το έδειξε και όταν συζητιόταν το grexit».
Γενικότερα, έλεγε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, οι νέοι επικεφαλής της Κινεζικής ηγεσίας έχουν εσωτερική φιλελληνική διάθεση.
Το πρωί της Τετάρτης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της κινεζικής τηλεόρασης, που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι και δείχνει την γενικότερη θετική διάθεση ανταπόκρισης στην έννοια Ελλάδα.
Οι Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν, πάντως, ότι χρειάζεται προσοχή:«Όταν έχεις τόσο βαρύ ιστορικό φορτίο και ο συνομιλητής σε αντιμετωπίζει σαν Σι Λα - όπως λένε την Ελλάδα - που σημαίνει ο άλλος πολιτισμός, σε σχέση με τον δικό τους, πρέπει να είσαι συνεπής και αξιόπιστος, πρέπει να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες τους. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι».
Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς στον Πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος αύριο θα δεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι σημείωναν, επίσης, ως εξαιρετικά σημαντικές τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με τους υπεύθυνους της China Development Bank, η οποία διακινεί κεφάλαια της τάξης του ενός τρισ. δολαρίων. Στις συναντήσεις εκδηλώθηκε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την επέκταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η κυβέρνηση απηύθυνε πρόταση να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, σε κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, παιδιά που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Κίνα.
Keywords
Τυχαία Θέματα