Η θετική ανάδραση στην διαπλοκή...

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου.
Θεωρήστε πως στιγμιαία διακόπτω την σιωπή μου για να σχολιάσω ένα φαινόμενο που ίσως κρίνει τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Δυστυχώς για όλους μας η πολιτική μεταβολή στον τόπο μας δεν θα προκύψει μέσω μιας διαδικασίας ριζοσπαστικοποίησης του κινήματος των εργαζόμενων και δια της ενσυνείδητης αναδιοργάνωσης/πολιτικού αναπροσδιορισμού του αιτήματος για λαϊκή κυριαρχία και χειραφέτηση από την μορφή χρεοκοπίας την οποία επέβαλε η τρόικα
σε αλληλεπίδραση με το πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε στην πτώχευση, αλλά μέσω της σύγκρουσης των κεντρικών φορέων της διαπλοκής: των αντίπαλων πλέον στρατοπέδων της διαπλοκής. Ασφαλώς η μορφή (δημοκρατική ή όχι) της πολιτικής μεταβολής δεν θα κριθεί από την σύγκρουση των διαπλεκομένων, αλλά από την πολιτικοποίηση του αιτήματος για δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και παραγωγική ανασυγκρότηση, δίχως φυσικά «τρόικες», επιτρόπους και προτεκτορατοποίηση.
Η διαδικασία πτώχευσης και εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθείται, προκαλεί το φαινόμενο της θετικής ανάδρασης «positive feedback» στην διαπλοκή ή της διαπλοκής. Έτσι ορίζουν οι μηχανικοί την «αυτο-ενίσχυση» ενός καταστροφικού/διαλυτικού μηχανισμού, όταν οι σχέσεις ελέγχου (ουσιαστική διακυβερνητική δομή) ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο σημείο ισορροπίας/εναρμονισμού των ασκούμενων δυνάμεων, οι οποίες διασφάλιζαν την μέχρι τότε αναπαραγωγή του. Αυτό ακριβώς το φαινόμενο αναφέρεται και στις πολιτικές ισχύος με τις οποίες σας απασχόλησαν τα διαδικτυακά μου σημειώματα την περασμένη 5ετία.
Το φαινόμενο της θετικής ανάδρασης μοιάζει να ανταποκρίνεται πολύ καλά στην προσέγγιση της τρέχουσας διένεξης Μεϊμαράκη – Χατζηνικολάου, που ασφαλώς παρακολουθώντας την μορφή της και τις αντιδράσεις από διάφορους πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, φαίνεται να είναι σημαντικά ευρύτερη. Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews (23/9/2012), σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν καταγγελίες που φέρουν τον κ. Ιωάννη Καρούζο να οργανώνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε αυτή την υπόθεση να εμπλέκονται επίσης οι πολιτικοί Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης και Λιάπης, - οι οποίες (καταγγελίες) αντί να ερευνηθούν εξονυχιστικά από τις οικονομικές και δικαστικές αρχές και από την προηγούμενη Βουλή, στο βαθμό που ενημερώθηκε επίσημα, μάλλον αντιμετωπίσθηκαν επιπόλαια στην καλύτερη εκδοχή - ξέσπασε πόλεμος τόσο εντός του πολιτικού συστήματος όσο και μεταξύ των κεντρικών φορέων της διαπλοκής. Συγκαλυμμένη συμπλοκή μεταξύ των Μεγάλων Διαύλων - και στο εσωτερικό αυτών - της διαπλοκής, έτσι ώστε να μην εμφανιστούν στο προσκήνιο τα Μεγάλα Ονόματα, αλλά εχθροπραξίες σε κάθε περίπτωση, μετά από μια σειρά επεισόδια που ξεκίνησαν με τριβές είτε στο επίπεδο των τραπεζών, είτε σε εκείνα της ενέργειας και των κρατικών προμηθειών .
Προδήλως η διάσταση που λαμβάνει η υπόθεση καταγγελιών των επιχειρηματιών Λιβανού και Ζωγραφάκη, τις οποίες έφερε στο φώς η εφημερίδα του Ν. Χατζηνικολάου, αποκαλύπτοντας την καταγγελλόμενη συμμετοχή των Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη, Λιάπη στο κύκλωμα ξεπλύματος
Keywords
Τυχαία Θέματα