Η Αρχιεπισκοπή κόβει τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων...

Με εγκύκλιο σημείωμα που απεστάλη στις 18 Απριλίου από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών καταργείται και επισήμως η καταβολή του επιδόματος αδείας, για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.
Στο εγκύκλιο σημείωμα αναφέρεται η απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου που εναρμονίζεται πλήρως με τον Νόμο 4093/2012 και καταργεί το επίδομα
αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων στους εργαζομένους κάθε Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ως εκ τούτου και στο προσωπικό των Ναών και των Μονών.
"Στην περίπτωση αυθαίρετης καταβολής του επιδόματος", αναφέρει το εγκύκλιο σημείωμα, "τότε καταλογίζεται σε βάρος του προέδρου του εκκλησιαστικού συμβουλίου ή του ηγουμένου της Μονής", ενώ τονίζεται πως αν τα οικονομικά του νομικού προσώπου το επιτρέπουν, τότε τα καταργούμενα επιδόματα μπορούν να ενσωματωθούν στους μισθούς των εργαζομένων. Το ανάλογο αναμένεται να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες Μητροπόλεις.
Εν τω μεταξύ την αντίδραση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών (ΟΜ.Σ.ΙΕ.) προκάλεσε το εγκύκλιο σημείωμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με το οποίο ζητείται η περικοπή του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων στους εργαζόμενους των Ι. Μονών και των Ι. Ναών σε συμμόρφωση του σχετικού Νόμου που καταργεί τα παραπάνω επιδόματα σε όλους τους εργαζόμενους των Ν.Π.Δ.Δ.
Διαβάστε εδώ το εγκύκλιο σημείωμα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις
Αντιδρούν οι Ιεροψάλτες στην απόφαση της Αρχιεπισκοπής για περικοπή των δώρων
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας κ.κ. Γ. Ναούμ και Κ. Πολίτης:
"Την Παρασκευή 19η Απριλίου 2013 περιήλθε "ατύπως" σε γνώση της Ομοσπονδίας μας το Εγκύκλιο Σημείωμα υπ. αριθμ. 26, που εξέδωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, με Αριθμό Πρωτοκόλλου Εξερχομένου 1029/2013 και ημερομηνία 18 Απριλίου 2013 και θέμα την κατάργηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας των υπαλλήλων (άρα και των Ιεροψαλτών συμπεριλαμβανομένων) των Ν.Π.Δ.Δ. Ιερών Ναών και Μονών.
Σκοπός της Εγκυκλίου αυτής φέρεται να είναι η "συμμόρφωση" προς το άρθρο 1, παράγραφος Γ, υποπαράγραφος 1, στοιχείο 1, του Ν. 4039/2012, τ. Α’) κατά την απόλυτη διατύπωση του οποίου:
"Τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητική απόφαση ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία, για λειτουργούς, υπαλλήλους και μισθωτούς του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. και Ο.Τ.Α. καθώς και για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και αντίστοιχους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, καταργούνται από 1.1.2013.".
Το σκεπτικό της Εγκυκλίου εδράζεται στην άποψη ότι "δεν επιτρέπεται πλέον η εγγραφή εις τους Προϋπολογισμούς των Ιερών Ναών και Μονών Κονδυλίου υπέρ καταβολής επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας εις το προσωπικό αυτών, ούτε η καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος".
Καταρχάς θεωρούμε ότι αποτελεί εξαιρετικά σημαντική παράλειψη του Μητροπολιτικού Συμβουλίου να προβεί σε μια τέτοια απόφαση χωρίς προηγουμένως να διαβουλευθεί με τα θεσμοθετημένα Όργανα εκπροσώπησης των Ιεροψαλτών, διότι αποτελεί πεποίθησή μας ότι μέσα από μια τέτοια διαβούλευση είναι βέβαιο ότι θα προέκυπταν θετικές σκέψεις και ενδεχομένως και σημαντικές προτάσεις.
Επιπλέον από τους σχετικούς νόμους του Κράτους και την συγκεκριμένη απόφαση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακύπτει σειρά ερωτημάτων σχετικά με την εργασιακή υπόσταση των Ιεροψαλτών και, κυρίως, αποκαλύπτεται το εγνωσμένο θεσμικό κενό που επί δεκαετίες, παραμένοντας εκκρεμές και άλυτο, αποκλείει τους ψάλτες από βασικά εργασιακά δικαιώματα άλλα ΚΥΡΙΩΣ στερεί από το Σώμα της Εκκλησίας μας την δυνατότητα ουσιαστικής αξιοποίησης του μεγάλου εθνικού κεφαλαίου της Ψαλτικής Τέχνης.
Με την πεποίθηση ότι η Απόφαση αυτή θέτει "επί τάπητος" όλα τα αναφερόμενα ανωτέρω ζητήματα με τον πλέον εμφατικό τρόπο, η Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συλλόγους Ιεροψαλτών - Μέλη της ξεκινάει μια συστηματική και βαθιά μελέτη με τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων Εργατολόγων για την διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου - ΠΡΟΤΑΣΗΣ που θα αφορά τόσο στη σχέση Ιεροψαλτών και Ιερών Ναών, όσο και στους άξονες μέσα από τους οποίους η Ψαλτική Τέχνη (και Επιστήμη) μπορεί και πρέπει να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας με επίκεντρο την Εκκλησία.
Στο μεταξύ, θα παρακολουθούμε διαρκώς και επισταμένως την ανταπόκριση των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, στην ακροτελεύτια προτροπή της Εγκυκλίου για ενσωμάτωση των επιδομάτων στις μηνιαίες αποδοχές των Ιεροψαλτών, όπως ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ η ηθική αλλά και η επιβεβαίωση της βαρύτητας του όρου ΜΗΤΕΡΑ Εκκλησία.
Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη και προτείνουμε την άμεση συγκρότηση μικτής Επιτροπής με εκπροσώπους της Εκκλησίας και της Ομοσπονδίας προκειμένου να ξεκινήσει ένας θεσμικός διάλογος για την συνολική διευθέτηση και επίλυση του Ιεροψαλτικού ζητήματος."
Με πληροφορίες από: romfea.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα