Ερώτηση του ΚΚΕ για συνδικαλιστικές διώξεις στην γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ

Ερώτηση για την κλιμάκωση, με συνδικαλιστικές διώξεις της αντεργατικής στάσης της εργοδοσίας στη γαλακτοβιομηχανία «ΑΓΝΟ», κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου. Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
Να ανακληθούν άμεσα οι παράνομες και τρομοκρατικές
απολύσεις των συνδικαλιστών.
Την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και των οφειλών στους κτηνοτρόφους.
Να παρθούν πίσω όλες οι διαθεσιμότητες, να μη γίνει καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού, καθώς και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην επιχείρηση.
Τον έλεγχο της μεθόδευσης απαξίωσης της εταιρείας «ΑΓΝΟ» προς όφελος της άλλης εταιρείας του ίδιου ομίλου «ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ» (ενδοομιλικές συναλλαγές κ.λπ.).
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
«Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θέμα: Κλιμακώνει με συνδικαλιστικές διώξεις την αντεργατική της στάση η εργοδοσία στη γαλακτοβιομηχανία "ΑΓΝΟ".
Οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία "ΑΓΝΟ" του ομίλου "ΚΟΛΙΟΣ", που ιδιωτικοποιήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων τους για τέσσερις και παραπάνω μήνες, τη διασφάλιση της εργασίας τους χωρίς τη συρρίκνωση μισθών και δικαιωμάτων, καθώς και την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.
Παράλληλα όμως, η εργοδοσία έχει θέσει εργαζόμενους σε τρίμηνη διαθεσιμότητα, ξεκινώντας από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και όσους πρωτοστάτησαν σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Ο μέχρι στιγμής αριθμός των εργαζομένων σε διαθεσιμότητα φτάνει τους 119.
Την ίδια ώρα, κλιμακώνοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης, η εργοδοσία, προκειμένου να σταματήσει τον αγώνα των εργαζομένων στην "ΑΓΝΟ", απέλυσε τον πρόεδρο, το γραμματέα ένα μέλος της Διοίκησης του Σωματείου και 3 ακόμη εργαζόμενους. Μάλιστα στους τρεις συνδικαλιστές και τον έναν εργαζόμενο δεν αναγνωρίζει αποζημίωση, καθώς ταυτόχρονα έχει υποβάλει ψευδείς μηνύσεις σε βάρος τους.
Την ίδια ώρα ανεξόφλητοι παραμένουν για αρκετούς μήνες και οι γαλακτοπαραγωγοί κτηνοτρόφοι της περιοχής, για τους τόνους γάλα που έχουν παραδώσει.
Να σημειωθεί πως αίτηση της εταιρείας για ένταξή της στην προ-πτωχευτική διαδικασία του άρθρου 99 απορρίφθηκε από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, η οποία εμφανώς αναφέρεται σε δόλια μεθόδευση της εταιρείας "ΑΓΝΟ", με σκοπό την απαλλαγή της από χρέη σε εργαζόμενους, κτηνοτρόφους, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, απαξίωση της εταιρείας "ΑΓΝΟ" προς όφελος της άλλης επιχείρησης του ίδιου ομίλου "ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ" στο Πολύκαστρο Κιλκίς.
Keywords
Τυχαία Θέματα