Ερντογάν προς ΗΠΑ: Εδώ δεν είναι μπανανία, είναι Τουρκία - Στο όριο διάλυσης οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις

Σε τροχιά ολοκληρωτικής σύγκρουσης οδεύουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει λόγο για αναζήτηση νέων συμμαχιών. Από αύριο διπλασιάζονται οι αμερικανικοί δασμοί σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, με άρθρο του στους New York Times,

όπου προειδοποίησε ότι οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι στο όριο της διάλυσης, σε ομιλία του αποκαλύπτει και πτυχές του παρασκηνίου της κρίσης. Η ανακοίνωση περί διπλασιασμού των δασμών σε τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο που εξήγγειλε ο Πρόεδρος Τραμπ δημιουργούν ερωτήματα για το εάν πρόκειται για δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.

«Δεν είναι μπανανία, είναιΤουρκία»

Ο κ. Ερντογάν μιλώντας στους πολίτες στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα είπε χθες το απόγευμα χαρακτηριστικά: «Μας απείλησαν να απελευθερώσουμε τον Μπράνσον ως τις 18:00 το απόγευμα. Εδώ δεν είναι μπανανία, είναι η Τουρκία». Και συνέχισε τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα αναζητήσει νέες συμμαχίες. «Η αποτυχία αναστροφής αυτής της τάσης μονομερούς πρακτικής και ασέβειας θα μας οδηγήσει στην αναζήτηση νέων φίλων και συμμάχων», προειδοποίησε. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι στενοί του συνεργάτες.

Ο τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας και νυν πρόεδρος της Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ, γράφει σήμερα στο τουίτερ ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ έχουν πλέον μετατραπεί σε οικονομικό πόλεμο, και προσθέτει ότι «στην όλο και πιο ελπιδοφόρα αναπτυσσόμενη γεωγραφία της Ευρασίας, η επιθετική αυτή στάση που στοχεύει το Ιράν, την Ρωσία και τώρα την Τουρκία, θα αποβεί άκαρπη με την στενή συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη των χωρών μας. Αυτό κοινοποιείται προς τη διοίκηση των ΗΠΑ που έχει μόνο σύμμαχο το δολάριο».

Διπλασιασμός μέτρων ασφαλείας για τον Μπράνσον

Και ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν σε άρθρο του στην αγγλόφωνη Daily Sabah σημειώνει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας για επίλυση του θέματος δια της διπλωματικής οδού απερρίφθη από τις ΗΠΑ και πως πλέον κινδυνεύουν να χάσουν ολοκληρωτικά την Τουρκία.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα χωρίς καμιά ανακοίνωση διπλασιάστηκαν τω μέτρα ασφαλείας μπροστά στο σπίτι του πάστορα Μπράνσον που βρίσκεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό στη Σμύρνη. Μένει να δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις στην οικονομία και την τουρκική λίρα, όταν αύριο το πρωί θα ανοίξουν οι αγορές μετά την έκκληση του Ερντογάν στους πολίτες να πουλήσουν μαζικά τα δολάρια και τον χρυσό που έχουν στην κατοχή τους.

Πηγή: enikonomia.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα