Επανεμφανίστηκε το σκορβούτο εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών


Το σκορβούτο, μία ασθένεια που συνδέεται παραδοσιακά με τους ναυτικούς οι οποίοι απουσίαζαν για μεγάλα διαστήματα από τα σπίτια τους, έκανε αναπάντεχα την επανεμφάνισή του στην Αυστραλία με τους επιστήμονες σήμερα να αναφέρουν πολλαπλά κρούσματα.
Η ασθένεια που προκαλείται από έλλειψη της βιταμίνης C ήταν πολύ συχνή στο παρελθόν--και πολλές φορές μοιραία.
Συνήθως έπληττε τους ναυτικούς επειδή για πολλούς μήνες δεν κατανάλωναν φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Κάποτε η ασθένεια αυτή σπάνια εμφανιζόταν σε ανεπτυγμένες χώρες, αλλά σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι κρούσματα έχουν σημειωθεί
και στη Βρετανία, ενώ μία ιατρική επιθεώρηση φέτος ανέφερε την περίπτωση βρέφους που εμφάνισε σκορβούτο στην Ισπανία.
Η Τζένι Γκάντον, ερευνήτρια του Κέντρου για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και την Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία εξαιτίας των κακών διατροφικών συνηθειών.
Η Γκάντον ανακάλυψε ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη ασθένεια όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές που έφεραν πολλοί από τους ασθενείς της δεν επουλώνονονταν.
"Όταν τους ρώτησα για τη διατροφή τους, ένας (από αυτούς απάντησε ότι) κατανάλωνε ελάχιστα ή καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά οι υπόλοιποι έτρωγαν ικανοποιητικές ποσότητες λαχανικών, απλώς τα έβραζαν υπερβολικά, γεγονός που καταστρέφει τη βιταμίνη C", είπε.
"Αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο να καταναλώνει κάποιος πολλές θερμίδες, αλλά να μην λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά".
Η διάγνωση για σκορβούτο σε 12 ασθενείς έγινε με βάση αιματολογικές εξετάσεις και τα συμπτώματα που είχαν εμφανίσει, ενώ όλοι θεραπεύτηκαν με τη λήψη βιταμίνης C.
Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε προβληματικό σχηματισμό κολλαγόνου και συνδετικών ιστών προκαλώντας μελανιές, αιμορραγία από τα ούλα, κηλίδες αίματος στο δέρμα, πόνους στις αρθρώσεις και δυσκολία στην επούλωση των πληγών.
Μεταξύ των πιο συνηθισμένων τροφίμων κατά του σκορβούτου είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα μπρόκολα, τα ακτινίδια, οι πράσινες πιπεριές και τα γκρέιπφρουτ, αλλά το υπερβολικό βράσιμο των λαχανικών μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά τους.
Η Γκάντον, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την επανεμφάνιση της νόσου στη διεθνή επιστημονική επιθεώρηση Diabetic Medicine, δήλωσε ότι από σκορβούτο κινδυνεύουν εξίσου και οι παχύσαρκοι ή οι υπέρβαροι.
Από την έρευνά της προέκυψε ότι δεν υπάρχει κάποια διάκριση ως προς την κοινωνική προέλευση των ασθενών και ότι πάσχοντες από σκορβούτο εξαιτίας της κακής διατροφής τους μπορεί να προέρχονται από όλες τις κοινωνικο-οικονομικές τάξεις.
"Αυτό αποδεικνύει ότι παρά την πληθώρα διατροφικών συμβουλών που είναι διαθέσιμη σε όλους, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, που δεν παίρνουν το μήνυμα. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει την βιταμίνη C. Επομένως πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν".
Keywords
Τυχαία Θέματα