Αποφυλακίστηκε ένας αδελφός του Σαουδάραβα πρίγκιπα Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αποφυλάκισαν έναν αδελφό του δισεκατομμυριούχου πρίγκιπα Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο κράτησης, γνωστοποίησαν το Σάββατο μέλη της οικογένειάς του, με φόντο τη διεθνή πίεση στο Ριάντ έπειτα από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Κι ο ίδιος ο πρίγκιπας Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2017, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας «κατά της διαφθοράς», προτού αφεθεί ελεύθερος

τρεις μήνες αργότερα.

Η απελευθέρωση του αδελφού του, του πρίγκιπα Χάλιντ μπιν Ταλάλ — η σύλληψη του οποίου δεν είχε ανακοινωθεί ποτέ από το Ριάντ — γνωστοποιήθηκε από τουλάχιστον τρεις συγγενείς του μέσω Twitter, όπου μεταφόρτωσαν φωτογραφίες του καθώς αγκαλιάζει τον γιο του.

«Δόξα τω θεώ, είναι ασφαλής», ανέφερε η ανιψιά του Ριμ μπιντ Αλ Ουάλιντ σε ανάρτησή της, στην οποία μεταφόρτωσε κι άλλες φωτογραφίες με τον πρίγκιπα και μέλη της οικογένειάς του.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν έκανε κανένα σχόλιο το Σάββατο για την αποφυλάκισή του.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε ότι ο πρίγκιπας παρέμεινε φυλακισμένος για ένδεκα μήνες, διότι αποδοκίμασε τις εκκαθαρίσεις του Νοεμβρίου του 2017, όταν είχαν συλληφθεί ο αδελφός του, δεκάδες άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας και ανώτεροι αξιωματούχοι και είχαν φυλακιστεί στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz-Carlton του Ριάντ.

Όπως στην περίπτωση του πρίγκιπα Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, οι αρχές κατόπιν κατέληξαν σε οικονομικές «διευθετήσεις» με τους περισσότερους από τους συλληφθέντες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους.

Το Ριάντ έκανε λόγο για μια εκστρατεία καταπολέμησης της διαφθοράς, αλλά για τους επικριτές του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επρόκειτο μάλλον για μια προσπάθεια από μέρους του να καθυποτάξει δυνητικούς αντιπάλους του και να εδραιώσει την εξουσία του.

Η απελευθέρωση του Χάλιντ μπιν Ταλάλ καταγράφεται την ώρα που το σουνιτικό βασίλειο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με έντονη διεθνή πίεση εξαιτίας του φόνου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, επικριτή ορισμένων αποφάσεων του πρίγκιπα διαδόχου, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε την Παρασκευή ότι η δολοφονία του Κασόγκι διατάχθηκε από «το ανώτατο επίπεδο» της σαουδαραβικής εξουσίας. Το πτώμα του δημοσιογράφου, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, διαμελίστηκε και διαλύθηκε σε οξύ.

Η σαουδαραβική κυβέρνηση μοιάζει πλέον στο εσωτερικό να προσπαθεί να συσπειρώσει τη βασιλική οικογένεια, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Προς αυτό, ενδέχεται να απελευθερώσει και άλλα μέλη της που παραμένουν υπό κράτηση, όπως ο πρώην κυβερνήτης του Ριάντ, ο πρίγκιπας Τούρκι μπιν Αμπντάλα, ή ο δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ αλ Αμούντι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα