ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον πρόεδρο των Συμβολαιογράφων...

Από τον Γιώργο Ιεροδιάκονο.

Ανοικτή επιστολή προς τον Γεώργιο Ρούσκα (πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου)

Αναξιότιμε κ. Ρούσκα,
διαβάζοντας την από 22 Νοεμβρίου 2017 εγκύκλιό σας προς τα μέλη του συλλόγου σας, η πρώτη σκέψη μου ήταν να γράψω ένα άρθρο για το φαινόμενο του νεοδοσιλογισμού στην πατρίδα μας. Είπα όμως να απευθυνθώ προσωπικά σε σένα, ως χαρακτηριστικό εκφραστή αυτής της αντίληψης, δημοσίως βεβαίως, διότι δημόσια πρέπει να στηλιτεύονται τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές.

Η επιστολή σου αποτελεί μνημείο
δουλοπρεπούς επίκυψης προς τους επικυριάρχους, προς εξασφάλιση του επιούσιού σου, βεβαίως-βεβαίως!

Το ίδιο όπως και τότε, με τους γερμανοτσολιάδες των Ταγμάτων Ασφαλείας. Μόνο που εκείνοι δεν υποκρίνονταν τους ευυπόληπτους λειτουργούς, ούτε καμώνονταν τους στυλοβάτες της εύρυθμης λειτουργίας του Κράτους. Δεν το έπαιζαν ιδεολόγοι και κουραφέξαλα. Να λιγδώσουν λιγουλάκι το αντεράκι τους ήθελαν, εις βάρος και ενάντια των συνανθρώπων τους βεβαίως, μέσα στην μαύρη κατήφεια της κατοχής.

Το ίδιο και το δικό σου σινάφι -ευτυχώς όχι όλοι- αλλά εσύ ειδικά φαίνεται πως το έχεις πιάσει για τα καλά το νόημα της ζωής. Ζούγκλα είναι η ζωή, να πεθάνουν οι άλλοι για να ζήσω εγώ! Μόνο που η ζωή είναι ζούγκλα, επειδή υπάρχουν κάτι αρπακτικά σαν και του λόγου σου.

Ας πάμε όμως στην ουσία της επιστολής σου προς τα μέλη του συμβολαιογραφικού συλλόγου. Αλήθεια κύριε πρόεδρε των συμβολαιογράφων, πόσο πιστευτός νομίζετε ότι γίνεστε, ότι κόπτεσθε, τάχα, για «την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας της χώρας μας», όπως υποκριτικά ισχυρίζεστε στην κατάπτυστη επιστολή σας; Τα συμφέροντα του κλάδου σας προασπίζετε και, κυρίως, τα στενά ιδιοτελή, προσωπικά σας οφέλη. Τις προμήθειές σας, τα ποσοστά σας, τις μίζες, τις ρανίδες του αίματος των απροστάτευτων θυμάτων σας. Όπως οι δήμοι της παλιάς εποχής, που κουβέντα δεν ήθελαν να ακούσουν για κατάργηση της θανατικής ποινής. Διότι, χωρίς θανατικές καταδίκες, πως θα ζήσετε εσείς οι δήμιοι;

Τρωκτικά! Τα αιώνια τρωκτικά της πολύπαθης ιστορίας μας. Ήρθατε ξανά σαν τα φαντάσματα, σαν τους βρικόλακες, γιατί μυριστήκατε αίμα...

Κομπιάζετε σαν τα χανουμάκια μπροστά στους επικυρίαρχους της Ευρωκρατίας και το ομολογείτε ανερυθρίαστα ότι αναστέλλετε την αποχή του κλάδου σας, επειδή το ζήτησε το ΔΝΤ και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Το τονίζετε μάλιστα στην επιστολή σας ότι:
«Επίσης θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε λίγο πριν την έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης να ελεγχθεί εκτάκτως η ποιότητα του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, με την αιτιολογία ότι εκκρεμούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ένα αίτημα, το οποίο δημιούργησε εντάσεις, καθώς ανέκυψε και πάλι ο κίνδυνος σοβαρής εμπλοκής στην νέα διαπραγμάτευση, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται η χώρα να βγει εκ νέου στις αγορές και να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνη της με τους θεσμικούς επενδυτές. Η συμβιβαστική λύση, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου η χώρα να βγει από τη στενωπό ήταν τα “τεστ αντοχής” (stress tests) των ελληνικών τραπεζών να επισπευθούν για τον Φεβρουάριο του 2018. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα μας αναζωπύρωσε την ανησυχία του ΔΝΤ, το οποίο παρενέβη εκ νέου δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του, κ. Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ζήτησε άμεσα την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς καθίσταται σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα».

Βεβαίως, κ. Ρούσκα, και ανησυχεί ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, κ. Μάρεϊ, για την αποχή των συμβολαιογράφων και ζητά επιτακτικά την πλήρη έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διότι απλά εκφράζει την σπουδή των αφεντικών του να βάλουν χέρι στις περιουσίες μας. Εσύ γιατί κόπτεσαι κύριε πρόεδρε των συμβολαιογράφων; Ποια συμφέροντα εκπροσωπείς; Προφανώς τα ίδια με εκείνα του κ. Μάρεϊ. Γι' αυτό και επισείεις την προσοχή των συναδέλφων σου να αντιληφθούν ότι: «στο κομμάτι, που μας αφορά τονίζεται ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που δεν διενεργηθούν οι πλειστηριασμοί στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες και προκύψει ζημιά στις τράπεζες στα επερχόμενα stress tests τότε θα δοθεί άλλη λύση από άλλον έτοιμο ενδιαφερόμενο με τα επακόλουθα που φαντάζεστε για τον κλάδο, την οικονομία και εν τέλει την ίδια την ελληνική κοινωνία».

Η αναφορά σου στο ΔΝΤ, στον Ντράγκι, στις τράπεζες, στην οικονομία, κλπ, δεν μας εκπλήσσει. Στην ελληνική κοινωνία όμως; Πόσο υποκριτής μπορεί να είναι κάποιος όταν επιστρατεύεται σε έναν διαβολικό πρόγραμμα αποψίλωσης της κοινωνίας από τα περιουσιακά της στοιχεία και να καμώνεται ότι κόπτεται για την ...ελληνική κοινωνία;

Και συνεχίζεις ακριβώς πιο κάτω:

«Δεν δύναται κανείς πλέον, κατόπιν όλων των παραπάνω, να αμφισβητήσει ή να δηλώσει άγνοια για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει τόσο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όσο και για τον ίδιο τον κλάδο, μία ενδεχόμενη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (κοινός στόχος τέλος του έτους), η οποία θα προκύψει από την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να αποδειχθούν υγιείς λόγω της μη επίτευξης του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οποία εξέλιξη όπως όλοι γνωρίζουμε θα έχουμε συνδράμει με την αποχή μας από την διενέργεια των πλειστηριασμών. Οι συνέπειες σε επίπεδο οικονομίας θα είναι καταιγιστικές και θα συνθλίψουν την όποια προσπάθεια έχει κάνει στο σύνολο της η ελληνική κοινωνία για να βγει η χώρα από την βαθιά και πολύχρονη περίοδο ύφεσης».

Αλήθεια κ. Ρούσκα μας; Οι καταιγιστικές συνέπειες να αποδειχθούν μη υγιείς οι ελληνικές τράπεζες θα συνθλίψουν τις προσπάθειες που έχει κάνει στο σύνολο της η ελληνική κοινωνία; Ποιες προσπάθειες έχει κάνει η ελληνική κοινωνία, κύριε Ρούσκα μας; Κουπί τραβάει η ελληνική κοινωνία και τον παθών της των τάραχο, επειδή έτσι το αποφάσισε όχι η κοινωνία αφ' εαυτούς της, αλλά τα αφεντικά σας, κύριε Ρούσκα μας. Και έρχεσαι τώρα να μας πεις ότι θα χάσει και το κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της για να μην αποδειχθούν μη υγιείς οι ελληνικές τράπεζες;

Μην ξαναπιάσεις στο βρωμόστομά σου την ελληνική κοινωνία, κύρια Ρούσκα μας, γιατί, να το ξέρεις, αυτή την κοινωνία είναι που θα δεις αύριο να σε παίρνει στο κατόπιν. Κι ας την απειλείς σήμερα ότι αν δεν συνετιστεί, θα ανακεφαλαιοποιήσει για τρίτη φορά της τράπεζες, θα αυξηθεί κι άλλο το δημόσιο χρέος, θα ευθύνεται για μη έγκαιρη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους «εταίρους», για την καθυστέρηση εκταμίευσης νέων δόσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα ευθύνεται ακόμα και για την ανατροπή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, για την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων και τέλος για την ακύρωση της συζήτησης περί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Βέβαια! Άμα δεν αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία την απώλεια της ιδιωτικής της περιουσίας, τότε θα επισυμβούν όλα τα προαναφερόμενα τόσο τραγικά πράγματα.

Και δεν απειλείς μόνο την ελληνική κοινωνία, κύριε Ρούσκα μας. Απειλείς ακόμα-ακόμα και τους ίδιους τους συναδέλφους σου:

«Η σύνδεση όλων των παραπάνω συνεπειών, που ενδέχεται να επιβαρυνθεί με την αποχή των συμβολαιογράφων από την εκτέλεση των καθηκόντων τους στην διενέργεια των πλειστηριασμών και η επίρριψη ευθυνών στον κλάδο, δεν αποτελεί ένα ενδεχόμενο επιστημονικής φαντασίας καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η διενέργεια των πλειστηριασμών διευκολύνει αν όχι δίνει οριστική λύση σε ένα μεγάλο αριθμό τακτοποίησης οικονομικών εκκρεμοτήτων στην αγορά, άρα και αναθέρμανσης της, ενώ παράλληλα και κατά προτεραιότητα δίνει ίσως τη μία και μοναδική διέξοδο σε πλήθος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο σοβαρός αυτός κίνδυνος να καταδειχθεί ο θεσμός των συμβολαιογράφων ως ένας από τους κύριους υπαίτιους μίας νέας κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι ορατός με ευρέως πλέον κατανοητές συνέπειες».

Καταλάβατε κύριοι συμβολαιογράφοι τι σας λέει ο ευφιέστατος κύριος πρόεδρός σας; Αν δεν αναστείλετε τις κινητοποιήσεις σας, τότε θα είστε οι κύριοι υπαίτιοι μιας νέας κρίσης στην ελληνική οικονομία. Βέβαια! Διότι, πώς να το κάνουμε; Άμα δεν χάσουν οι νοικοκυραίοι τις περιουσίες τους, τότε πώς περιμένετε να αναθερμανθεί η οικονομία;

Και καταλήξει ο κ. Ρούσκας στην επιστολή του:
«Το ερώτημα που θα κληθούμε λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι να απαντήσουμε στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση είναι το κρισιμότερο ίσως στην ιστορία του κλάδου: Θέλουμε να γίνουμε μέρος ενός προβλήματος, που δύσκολα θα ξεχάσουν οι νεότερες γενιές καθώς θα έχει υποθηκευτεί το απώτερο μέλλον τους και με τη δική μας συνδρομή; Ή θα γίνουμε μέρος της λύσης ως εγγυητές της νομιμότητας, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και κατά συνέπεια και της ίδια της κοινωνίας; Η ευθύνη είναι μεγάλη άλλα δεν υπάρχουν μικρές ευθύνες σε περιόδους κρίσεων και ιδιαίτερα κοινωνικών κρίσεων. Σας καλούμε λοιπόν όλους να συμμετέχετε στη νέα Γενική μας Συνέλευση την Πέμπτη 23-11-2017 και ώρα 13.00-18.00 στο Θέατρο Ακάδημος (Ιπποκράτους 17)».

Δεν γνωρίζω κ. Ρούσκα τις σχέσεις σου με τα κυκλώματα υφαρπαγής των περιουσιών μας. Ούτε σε ποιο καντάρι βάζεις τις ζωές μας με τα ποσοστά και τις μίζες σου. Ξέρω όμως πως όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, που θα είμαι υποχρεωμένος να προστατέψω το απειλούμενο με κατάσχεση σπίτι μου, τότε θα δούμε πραγματικά ποιανού η ζωή αξίζει περισσότερο. Εντάξει, κύριε Ρούσκα μας; Έτσι, για να εξηγούμαστε...
24 Νοεμβρίου 2017
Keywords
Τυχαία Θέματα