Αϊτή, δύο χρόνια μετά το σεισμό: Ημιτελές πορτρέτο...

Από το tvxs.gr

Ακριβώς δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Αϊτή, οι Γιατροί του Κόσμου εξακολουθούν να στέκονται στο πλευρό των κατοίκων της, παρέχοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υπηρεσίες τους. Πρόσφατα, μάλιστα, συνεργάστηκαν με τον σχεδιαστή Rémi Courgeon και δημιούργησαν το έργο πολυμέσων, "Αϊτή 2 χρόνια μετά: Ημιτελές πορτραίτο", στο οποίο απεικονίζονται ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό σε μια σχέση βαθιά ανθρωπιστικής αλληλεπίδρασης πλάι στα συντρίμμια μιας κατεστραμμένης
χώρας.
Ακριβώς δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από...
τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου 2010. Ωστόσο, οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου, με παρουσία στη χώρα από το 1989, συνεχίζουν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους Αϊτινούς, παρά την έλλειψη μέτρων για την ανοικοδόμηση της χώρας από κρατικούς φορείς και τη μείωση της χρηματοδότησης από τη διεθνή κοινότητα.

Ειδικότερα, το 2011 οι ΓτΚ πραγματοποίησαν περισσότερες από 250.000 ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχουν δώσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της χολέρας, μιας επιδημίας που μαστίζει τη χώρα. Παράλληλα, προτεραιότητα δίνουν στις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά κάτω των 5 ετών, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη για δωρεάν υγειονομική περίθαλψη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, οι Γιατροί του Κόσμου κατάφεραν να συγκεντρώσουν μετά το σεισμό δωρεές ύψους 24,1 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο αξιοποιούν σταδιακά τα δύο τελευταία χρόνια για την υλοιποίηση των στόχων τους στην πληγείσα χώρα.
Το "πορτραίτο" της Αϊτής δύο χρόνια μετά
Στα πλαίσια της δραστηριοποίησής τους στην Αϊτή, οι Γιατροί του Κόσμου ξεκίνησαν πρόσφατα συνεργασία με τον σχεδιαστή Rémi Courgeon, "καρπός" της οποίας ήταν το έργο πολυμέσων "Αϊτή 2 χρόνια μετά: Ημιτελές πορτραίτο". Στο εν λόγω έργο απεικονίζονται πρόσωπα ασθενών και υγειονομικού προσωπικού, τα οποία ζωγράφισε ο Courgeon, αφηγούμενος παράλληλα τις ιστορίες τους.
Lovely και Louis

"Μετά τις 12 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή χρειάστηκε να μετεγκατασταθούν οι οικογένειες των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές, ενώ τα μικρά παιδιά έμειναν με τους γονείς τους, οι έφηβοι εγκαταστάθηκαν σε σκηνές, πολλές φορές αρκετά μακριά από τις οικογένειές τους. Επακόλουθο αυτού, η δραματική αύξηση των γεννήσεων από νεαρά κορίτσια που μόλις είχαν ‘αφήσει’ την παιδική ηλικία. Η Lovely ήταν σχεδόν παιδί όταν ο Louis γεννήθηκε. Πέρασε περισσότερη από μία ώρα να με κοιτάζει να ζωγραφίζω και ένιωθα ότι δεν θα έφευγε εάν δεν είχα ζωγραφίσει το μωρό της."
Marie

"Η Marie με υποδέχεται στην μικρή της σκηνή στο Κέντρο Θεραπείας Χολέρας. Πριν μπω, πλένω με χλώριο τα χέρια μου. Ακούγεται ο ήχος από το ‘ποτισμένο’ με χλώριο χαλάκι κάτω από τα πόδια μου. Διαδικασία υποχρεωτική. Με ξεναγεί στα εννιά τετραγωνικά μέτρα, που λάμπουν από καθαριότητα. Ένα μόνο κρεβάτι. Άδειο. Σηκώνει τα καπάκια των κατσαρολικών σαν να μου έχει ετοιμάσει φαγητό. Κ
Keywords
Τυχαία Θέματα