Bloomberg: Οι εταιρείες στην Ελλάδα δίνουν κουπόνια αντί για μισθό!

02:34 8/3/2017 - Πηγή: Press-gr

Την αναγκαιότητα της επαναφοράς του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ύπαρξης ισχυρών συλλογικών συμβάσεων που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους από αυθαίρετα φαινόμενα τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε δήλωση της στο Bloomberg, σε ρεπορτάζ του πρακτορείου για πληρωμή εργαζομένων στην Ελλάδα με κουπόνια, αντί μισθού.

«Η
πραγματικότητα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της επαναφοράς του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ύπαρξης ισχυρών συλλογικών συμβάσεων που θα προστατεύσουν τους εργαζόμενους από τέτοια αυθαίρετα φαινόμενα, καθώς οι εργοδότες όλο και πιο συχνά επιχειρούν να εξοικονομήσουν πόρους με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου και υπογράμμισε: «Όταν υπάρχουν συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις, υπάρχει λιγότερη παραβατικότητα και το εργατικό δυναμικό έχει περισσότερα εργαλεία για να αγωνιστεί για τα δικαιώματά του».

Το φαινόμενο είχε αναδείξει πριν από περίπου ένα μήνα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε τις "παράνομες" πρακτικές εταιρειών πώλησης κουπονιών (vouchers), οι οποίες όπως ανέφερε προτρέπουν, ακόμα και μεγάλες εργοδότριες εταιρείες, να αντικαθιστούν παρανόμως μέρος της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους με διατακτικές γευμάτων και σούπερ μάρκετ.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του Bloomberg, “οι πληρωμές σε είδος είναι μεταξύ των πρακτικών που μεταχειρίζονται οι εταιρείες στην Ελλάδα καθώς θέλουν να περιορίσουν τις μισθολογικές τους δαπάνες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες εξισορρόπησης του στερημένου από ρευστό ασφαλιστικού συστήματος. Καθώς οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να αυξήσει το πρωτογενές της πλεόνασμα, οι εταιρείες που αποφεύγουν τις μισθολογικές πληρωμές και ουσιαστικά επεκτείνουν την παραοικονομία κάνουν δυσκολότερο το έργο”.

Μία 50χρονη εργαζόμενη σε μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα δηλώνει στο Bloomberg πως όταν προσελήφθη της είπαν ότι μόνο ένα μέρος του μισθού της θα ήταν “επίσημος”. “Έτσι, από έναν μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, μόνο τα 300 ευρώ είναι νόμιμα”, αναφέρει. Μάλιστα, σημειώνει πως όταν επιβλήθηκαν τα capital controls το καλοκαίρι του 2015, η εταιρεία δεν την πλήρωσε για δύο μήνες, και όταν άρχισε και πάλι να πληρώνει, αναγκάστηκε να δεχθεί μείωση 20% στο μισθό της, ενώ παράλληλα της προσέφεραν 100 ευρώ σε κουπόνια ως “κίνηση καλής θέλησης”.Από την πλευρά της, μία 45χρονη εργαζόμενη σε μεγάλη εταιρεία στην Αθήνα περιγράφει το πώς ο εργοδότης της την ενημέρωσε πως για τα επιπλέον καθήκοντα που της ανατέθηκαν δεν θα πληρωνόταν σε ευρώ, αλλά σε κουπόνια. “Με πληροφόρησαν ότι αυτή η επιπλέον πληρωμή των 150 ευρώ το μήνα θα ήταν σε κουπόνια που μπορώ να χρησιμοποιήσω σε σούπερ μάρκετ”, αναφέρει.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, αξιωματούχος του υπουργείου Εργασίας, εξηγεί πως το υπουργείο δεν έχει την ακριβή εικόνα του φαινομένου. “Όμως είναι σαφές ότι δεν είναι νόμιμο να αντικατασταθούν οι πληρωμές από κουπόνια. Επιτρέπεται να δοθούν κουπόνια μόνο ως επιπλέον μπόνους. Οι εταιρείες επιχειρούν να επωφεληθούν από χαμηλότερες εισφορές και επίσης από τη μη αποπληρωμή υπερωριών”, προσθέτει.
Keywords
Τυχαία Θέματα