Μια Τρελή Τρελή Σαραντάρα στο Μικρό Παλλάς

Να λείπουν οι συγκρίσεις παρακαλώ!
Πόσο εφικτό είναι αυτό βέβαια, εφόσον μιλάμε για την αναβίωση ενός από τους αλησμόνητους ρόλους της Ρένας Βλαχοπούλου και μια τόσο αγαπημένη (–> χιλιοπαιγμένη) ελληνική ταινία που το κοινό (αν και κατά μέσο όρο προχωρημένης ηλικίας, θα επιστρέψω σε αυτό σε λίγο) θυμάται ακόμα όλες (όλες, όλες) τις ατάκες φαρσί!

Διόρθωση: η Τρελή Τρελή Σαραντάρα ξεκίνησε ως θεατρικό έργο (με την Μαίρη Αρώνη) πριν μεταφερθεί χρόνια αργότερα στον κινηματογράφο από

το Δαλιανίδη με ιδιαίτερες πιπεράτες πινελιές από το ταμπεραμέντο της Βλαχοπούλου, η οποία συνδέθηκε άρρηκτα με το ρόλο της σπιρτόζας και αδάμαστης χήρας Τζένης Πετρομιχάλη που αψηφά τις συμβάσεις και τους κανόνες του κύκλου της και τολμά να ξαναερωτευτεί στα «γεράματα».

Το θέμα είναι πως ο (σκηνοθέτης πλέον και σε μεγάλες σκηνές) Βλαδίμηρος Κυριακίδης δανείζεται «γενναιόδωρα» (και έξυπνα κατά μια έννοια, γνωρίζοντας ακριβώς τις προσμονές του κοινού του) από ακριβώς την κινηματογραφική εκδοχή της Σαραντάρας, χρησιμοποιώντας μάλιστα μια ολόκληρη σεκανς από την ταινία σαν μπουζουκο-εισαγωγή στο κλίμα της εποχής.

«Έξυπνο», γιατί ναι, δουλεύει. Η μεταφορά στην Αθήνα των 60s με το περίφημο νάητ-λάηφ, τα σαλόνια και την αυστηρή ηθικοπλαστική πραγματοποιείται με ιδιαίτερο μπρίο και φυσικότητα. Βοηθάει και ο τρόπος που ο Κυριακίδης έχει εκμεταλλευτεί κάθε γωνιά της σκηνής και των διαδρόμων (όπως είναι πλέον καθιερωμένο στο Μικρό Παλλάς). Είσαι εκεί, στο διπλανό τραπέζι στα μπουζούκια από την Τζένη (Βίκυ Σταυροπούλου με δύσκολο έργο), τα συντηρητικά αδέρφια της (σε άψογο κ αναμενώμενο κάστινγκ Ελένη Κρίτα – “Κοκκάλω” και Δημήτρης Μαυρόπουλος) και την χαζοβιόλα κολλητή της (η μεγάλη αποκάλυψη εδώ Βάσω Γουλιελμάκη παίρνει το ρόλο και φεύγει με ακομπλεξάριστη κωμικότητα).

Είναι και η Σταυροπούλου μανούλα σε αυτά. Επικοινωνιακή, άμεση, χείμαρρος: Καβαλάει το κοινό για να ξεφύγει από τα επικριτικά βλέμματα, κουτρουβαλιάζεται στα πόδια της πρώτης σειράς μετά από μια “Ω-ΘΕΕ-ΜΟΥ-ΠΩΣ!!!” αμείλικτη και εντυπωσιακή χορογραφία, δίνει νέα πνοή και μοντερνιά σε ένα ρόλο που νόμιζες πως ήξερες απ’έξω και ανακατωτά.

Τα προβλήματα ξεκινάνε όσο απομακρυνόμαστε από τον οικογενειακό κύκλο Πετρομιχάλη. Το αντικείμενο του πόθου, ο άχρωμος βιολιστής Κωνσταντίνος Κακούρης, δεν αναπτύσσει ούτε στιγμή πιστευτή χημεία με την Σταυροπούλου. Όσο μπόι και να πετάει, της πέφτει πάρα πολύ λίγος – και γενικά… ε, δεν είναι και Μπάρκουλης. Η άγρυπνη ύαινα οικονόμος Νεφέλη Ορφανού υπνοβατεί ανάμεσα στις ατάκες της (όσο και αν άλλοτε θα ήταν ιδανική για το ρόλο) ενώ οι Γιώργος Δεπάστας και ο Ivan Svitailo με κάνουν και απορώ για τα κριτήρια που επιλέγουν τρίτους ηθοποιούς/ρόλους στις παραστάσεις της Ελλ.Θεα. Υπέροχος μέσα στο συρφετό ο (πλέον typecast αλλά δίκαια) ξεμωραμένος πλην respectable Στράτος Χρήστου.

Θα μείνει η Σαραντάρα της Βίκυς Σταυροπούλου στην αιώνια μνήμη του Έλληνα αντικαθιστώντας την Βλαχοπούλου;

Μην τρελαθούμε.

Ούτε η ίδια (ταπεινή και υπέροχη) έχει τέτοιες βλέψεις ή εξάρσεις ντιβισμού. Καταφέρνει όμως εδώ να χαράξει την δική της αξιοπρεπή πορεία στο ρόλο. Έχει τα φόντα να φτάσει σήμερα σε αντίστοιχα ύψη όπως η Βλαχοπούλου τότε, αρκεί να τολμήσει (και οκ, να της γράψει επιτέλους ξανά κάποιος) νέους ολοδικούς της κλασσικούς κωμικούς ρόλους.

Προσέγγισα την παράσταση σαν «κάτι καλό για να πάω τους γονείς μου» (και το κοινό την συγκεκριμένη βραδιά ήταν όντως μιας προχωρημένης ηλικίας) όμως βρέθηκα αντιμέτωπος με μια αξιοπρεπή, fun, ακομπλεξάριστη (αν και ok, safe) εκδοχή μιας κλασσικής κωμωδίας με διαχρονικό και ευφυές χιούμορ που απευθύνεται (ακόμα και σήμερα) σε όλες τις ηλικίες. Ασφαλές και χωρίς τη συνοδεία γονέων.

Βίκυ Σταυροπούλου – Ρένα Βλαχοπούλου, σημειώσατε Χ.

Διασκευή: Θοδωρής Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κοστούμια: Κατερίνα Παπανικολάου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική διδασκαλία: Αλέξιος Πρίφτης
Παίζουν: Βίκυ Σταυροπούλου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Ελένη Κρίτα, Βάσω Γουλιελμάκη, Στράτος Χρήστου, Κωνσταντίνος Κακούρης, Γιώργος Δεπάστας και Νεφέλη Ορφανού.

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Τετάρτη 20.00, Πέμπτη & Παρασκευή 21.00
Σάββατο 18.00 (λαϊκή), 21.00
Κυριακή 18.00 & 21.00

Θέατρο Μικρό Παλλάς
Αμερικής 2 & Σπύρου Μήλιου
Τηλ. 210 32 100 25
www.ellthea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα