Γαλαξίας @ Μουσείο Μπενάκη

Τέσσερις ώρες ταξίδι σε ένα νέο Γαλαξία ακούγονται τρομακτικές. Και όμως, είναι υπέροχες.

Μια τετράωρη performance. Στο άκουσμα και μόνο της διάρκειας της νέας παραγωγής των blitz με έλουσε, πέρυσι, κρύος ιδρώτας. Και, έτσι, δεν κατάφερα να με πείσω να ταξιδέψω στον Γαλαξία τους που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

(και στο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επίσης) πέρυσι.

Τα κολακευτικά σχόλια και οι καλές κριτικές που συγκέντρωσε η παράσταση συν τις διαβεβαιώσεις όσων γνωρίζουν την μειωμένη μου αντοχή σε πληκτικές πολύωρες παραστάσεις πως θα το διασκεδάσω με έκαναν, τελικά, φέτος να πάρω την απόφαση να περιδινιστώ και εγώ σε αυτόν τον περίφημο Γαλαξία. Άλλωστε, όπως ήξερα από τους ίδιους τους blitz, δεν ήταν ανάγκη να μείνω και τις τέσσερις ώρες της διάρκειας της performance τους. Μπορούσα να μπω και να βγω από την αίθουσα όποια στιγμή ήθελα. Άσε που θα με κερνούσαν και κρασί. Βρέθηκα, λοιπόν, στο Μουσείο Μπενάκη, σε μια αίθουσα του οποίου παρουσιάζεται φέτος η παράσταση με την προοπτική να κάτσω καμιά ωρίτσα και να αποχωρήσω. Τέσσερις ώρες μετά ήθελα κι άλλο.

Τι είναι αυτή η performance που δεν την χορταίνεις; Περιγραφικά θα σας πω πως είναι 8 ηθοποιοί (και κάποιοι που δεν είναι ηθοποιοί) που παρελαύνουν πάνω στη σκηνή μαζί με ανθρώπους, πράγματα, αντικείμενα, ιδέες, κινήματα, εκφράσεις, λέξεις που έχουν χαθεί.

Μια κόλλα Α4 στην οποία γράφεται αυτό για το οποίο ο performer θα απαγγείλει τον «επικήδειο» προϊδεάζει τους θεατές για το τι πρόκειται να ακούσουν. Αυτά που ακούμε, τελικά, καθώς και οι πολύ προσεκτικά επιλεγμένοι «νεκροί» είναι αυτό που κάνει την performance τόσο ενδιαφέρουσα.

Πνευματώδεις αλλά και με πολύ χιούμορ περιγραφές και αποχαιρετιστήρια από τους ηθοποιούς που, κάθε φορά, υποδύονται το «νεκρό» θυμίζοντάς μας ποιος ήταν, πότε και από τι πέθανε και τι του λείπει.

Κινηματογραφιστές, τενόροι, βασιλείς, θεοί, φιλόσοφοι, ιδέες, αντικείμενα, δεκαετίες, λέξεις, σκηνοθέτες, ποιητές, εφευρέτες, αγρότες από την Θεσσαλία, μπαρ, συγκροτήματα, διαφημίσεις,  τραγουδιστές, οδοί, χωριά που εγκαταλείφθηκαν, κινήματα τέχνης, εραστές, ερωμένες, τραγούδια, μοντέλα αυτοκινήτων, μοντέλα μηχανών, δικηγόροι, γιατροί από τα Πατήσια ή την Καλαμαριά, φίλοι, φίλες, συγγραφείς, ζωγράφοι, στρατιώτες, αρχιτέκτονες, μαραγκοί, άγιοι, βιβλία, ήρωες βιβλίων, ήρωες από ταινίες, αυτοκράτορες, μάχες, μύθοι, ζώα, παλαιστές, συμμαθητές από την Πάτρα ή την Θεσσαλονίκη, Σταυροφόροι, συνθέτες, πιανίστες, βιολιστές, ψυχολόγοι, βιολονίστες, τσελίστες, αναρχικοί, κομμουνιστές, φασίστες, ναζιστές, σοσιαλιστές, δήμαρχοι, ιεροψάλτες, ηθοποιοί, κλόουν, serial killers, συνήθειες, ονόματα, σπίτια, τραγούδια ξανά, μουσικά όργανα, ιδεοληψίες, δεισιδαιμονίες, μυθικά τέρατα, έπη, χημικοί, βοτανολόγοι, βιολόγοι, χαρτογράφοι, γλύπτες, ποπ είδωλα, τηλεοπτικά κανάλια, νοικοκυρές, απατημένοι σύζυγοι, ποιητές ξανά, ποδοσφαιριστές, πυγμάχοι, ομάδες μπάσκετ, ντισκοτέκ, φίλοι ξανά, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί, στρατηγοί, ιπ

Keywords
Τυχαία Θέματα