Berlinale 2014 – Τα Βραβεία

19:04 16/2/2014 - Πηγή: Mixtape

Χθες βράδυ ολοκληρώθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του τρίτου πόλου των ευρωπαϊκών κινηματογραφικών φεστιβάλ, μαζί με τις Κάννες και τη Βενετία, του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου. Τα μεγάλα βραβεία είχαν κυρίως αμερικανικό και ασιατικό χρώμα. Ας δούμε αναλυτικά τους νικητές:

Η Χρυσή Άρκτος για την καλύτερη ταινία πήγε στο Bai ri yan huo (Black Coal, Thin Ice), από την Κίνα, του Diao Yinan ένα σκοτεινό αστυνομικό θρίλερ που φαίνεται να θυμίζει στην ατμόσφαιρα τα κλασικά φιλμ νουάρ

και διαδραματίζεται στη βόρεια Κίνα όπου και γίνεται μια σειρά φόνων.

Μάλιστα η ταινία πήρε και δεύτερο σημαντικό βραβείο, την Ασημένια Άρκτο για καλύτερη αντρική ερμηνεία που απονεμήθηκε στον Liao Fan. Το αντίστοιχο βραβείο για γυναικεία ερμηνεία απονεμήθηκε στην γλυκύτατη Haru Kuroki για την ερμηνεία της στο Chisai Ouchi (Little Houses) του Yoji Yamada, μια ιαπωνική παραγωγή.

Το φιλμ που χαρακτηρίστηκε ως μελόδραα, διαδραματίζεται στην προπολεμική Ιαπωνία ενώ ο βετεράνος Υamada έχει σκηνοθετήσει πάνω από 80 ταινίες και πρόκειται για παλιό γνώριμο του φεστιβάλ.

Δύο από τα άλλα κύρια βραβεία πήγαν σε σαφώς πολύ πιο γνώριμους αμερικάνους auteurs. O Richard Linklater που φαίνεται ότι διανύει μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδο πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας για το Boyhood (που έκανε πρεμιέρα μερικές μέρες πριν το Βερολίνο στο φεστιβάλ του Sundance), ταινία που εξιστορεί την πορεία προς την ενηλικίωση ενός αγοριού και που γύριζε σε μια περίοδο δώδεκα χρόνων. Το ρόλο του αγοριού επωμίζεται ο Ellar Coltrane ενώ των γονιών του η Patricia Arquette και ο συχνός συνεργάτης του Linklater, Εthan Hawke.

O αγαπημένος σκηνοθέτης των hipsters και όχι μόνο, ο Wes Anderson πήρε την Ασημένια Άρκτο/Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής για το Grand Budapest Hotel που ούτως ή άλλως περιμένουμε ανυπόμονα (και μάλλον θα έρθει στη χώρα μας ταυτόχρονα με την έξοδο του στις Η.Π.Α., δηλαδή στις 6 Μαρτίου). Tην Αργυρή Άρκτο-Βραβείο Alan Bauer για μια ταινία μεγάλου μήκους που ανοίγει νέες προοπτικές στο σινεμά κατέκτησε ο 92χρονος Γάλλος Alain Resnais (!) για το Aimer, boire et chanter (Life of Riley).

Η Αργυρή Άρκτος Σεναρίου πήγε στους Dietrich Brüggemann και Anna Brüggemann για την ταινία Kreuzweg (Stations of the Cross) σε σκηνοθεσία του πρώτου, η οποία παρακολουθεί τα διλήμματα ενός έφηβου κοριτσιού που ζει σε μια αυστηρή και παραδοσιακή καθολική οικογένεια, μια παραγωγή από τη Γερμανία.

Τέλος η Αργυρή Άρκτος για εξαιρετική καλλιτεχνική συνεισφορά που απονέμεται για τις τεχνικές κατηγορίες (φωτογραφία, μοντάζ κλπ.) πήγε στον Zeng Jian, που φωτογράφισε την κινέζικη ταινία Τui Na (Blind Massage) του Lou Ye. Πέρα από τα βασικά βραβεία στη Μπερλινάλε απονέμεται και μια πληθώρα άλλλων βραβέιων που μπορείτε να δείτε εδώ.

Θυμόμαστε όλοι φυσικά ότι στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ, του οποίου και τα βραβεία παραθέσαμε διαγωνίστηκε και το Μικρό Ψάρι (Stratos) του Γιάννη Οικονομίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα