Τα οινοποιεία του Αιγαίου που πρέπει να επισκεφτείς

17:13 4/4/2022 - Πηγή: MAD

Πού να πάτε όταν επισκεφτείτε τα παρακάτω μέρη!

Ο τουρισμός της χώρας μας αρχίζει πλέον να αναπτύσσεται και με μη παραδοσιακές δομές. Κάθε περιοχή και νησί της Ελλάδας προσπαθεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να αποτελέσει με τη σειρά του έναν πόλο έλξης για επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πριν κλείσετε τη διαμονή στη Μύκονο, στη Σαντορίνη

ή σε κάποιον άλλο παραδοσιακό καλοκαιρινό προορισμό, ίσως θα θέλατε να λάβετε υπόψη σας πως η χώρα μας έχει πλέον ανέβει αρκετά στον τομέα του Οινοτουρισμού. Σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν τοπικούς παραγωγούς, μερικοί εκ των οποίων κάνουν πραγματικά σπουδαία δουλειά και έχουν ανοικτές τις πόρτες των οινοποιείων τους για τους επισκέπτες. Πάμε να δούμε μερικά από τα καλύτερα του είδους στο Αιγαίο, που κατά τη γνώμη μας αξίζει να επισκεφτείτε αν βρεθείτε στην περιοχή.

T-Oinos (Τήνος)

Στους Φαλατάδες της Τήνου βρίσκεται το οινοποίειο του T-Oinos, ενός από τα πιο δυναμικά franchise στο Ελληνικό κρασί αυτόν τον καιρό. Τόσο δυναμικο, που «πέταξε» από την κορυφή της λίστας μας τα κορυφαία οινοποιεία της Σαντορίνης, της παραδοσιακής δύναμης του χώρου. Τα Clos Stegasta Asyrtiko, Clos Stegasta Asyrtiko Rare, Clos Stegasta Mavrotragano, Clos Stegasta Mavrotragano Rare και Mavrose έχουν κάνει ήδη αρκετό ντόρο στην εγχώρια και ξένη αγορά των κρασιών. Οι τιμές τους, για κάποιους ιδιαίτερα «τσουχτερές», αντικατοπτρίζουν την ποιότητα αυτών των φανταστικών κρασιών, με τα οποία θα πρέπει να συνοδεύσετε οπωσδήποτε μια από τις επισκέψεις σας στα – κατά γενική ομολογία – εξαιρετικά εστιατόρια και ταβέρνες του νησιού. Το Οινοποιείο του T-Oinos είναι ανοικτό για το κοινό μόνο κατόπιν κράτησης. Αν βρεθείτε στο νησί, τότε αξίζει να το επισκεφτείτε.

Καραμολέγκος (Σαντορίνη)

Η Σαντορίνη δεν μπορεί να λείπει από καμία λίστα με Ελληνικά κρασιά και ο τουρισμός στο νησί έχει απογειώσει την επισκεψιμότητα των οινοποιείων της. Οι επιλογές είναι άπειρες, εμείς όμως επιλέξαμε για τη λίστα μας τον αμπελώνα του Αρτέμη Καραμολέγκου. Ο υπεύθυνος του πρότζεκτ, που περνάει πλέον στην τρίτη του γενιά, παράγει μια σειρά από εξαιρετικά κρασιά με τον πατροπαράδοτο τρόπο, λίγο έξω από το χωριό Έξω Γωνιά. Όπως και σε ολόκληρο το νησί, το Ασύρτικο έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν σε όλες τις οινοποιήσεις. Παρόλα αυτά, θα βρούμε και συνδυασμούς με Αθήρι και Αηδάνι, ενώ ενδιαφέρον έχει και η Μανδηλαριά που χρησιμοποιείται στα Terra Nera Ερυθρό και Ροζέ. Η Επίσκεψη στον αμπελώνα της οικογένειας Καραμολέγκου επιβάλλεται για όποιον πάει στη Σαντορίνη και μπορεί να γίνει καθημερινά χωρίς κράτηση.

Αφιάνες (Ικαρία)

Από τα λιγότερο γνωστά οινοποιεία του Αιγαίου, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα ονόματα των Κυκλάδων που αναφέραμε παραπάνω. Οι ποικιλίες που «δουλεύονται» είναι επίσης λιγότερο γνωστές: Το Φωκιανό για τα ερυθρά κρασιά και το Μπεγλέρι για τα λευκά. Αμφότερες είναι γηγενείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στο οινοποιείο της Βορειοδυτικής Ικαρίας εδώ και περίπου 20 χρόνια. Ενώ έχουν ήδη εξασφαλίσει και την σφραγίδα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης. Τι δίνουν στο εμπόριο; Τον φυσικό αφρώδη Οίνο, το Icarus Black, το Icarus Ερυθρωπό, το Litani, το Pithari λευκό, το Pithari Ερυθρό, τον Ψαρό-Νικόλα και το Τάμα. Οι ξεναγήσεις και τα μαθήματα γευσιγνωσίας γίνονται καθημερινά, ενώ τα κρασιά είναι αρκετά δυσεύρετα εκτός του νησιού, γιαυτό αν σας βγάλει ο δρόμος προς τα εκεί, καλό είναι να κάνετε τις προμήθειές σας.

Μωραϊτης (Πάρος)

Στο μυαλό του Έλληνα και ξένου επισκέπτη η Πάρος μπορεί να είναι συνδεδεμένη με το ξέφρενο πάρτι και τις ονειρικές παραλίες, λίγοι όμως γνωρίζουν πως εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο αξιόλογα και «ψαγμένα» οινοποιεία των Κυκλάδων. Στον αμπελώνα της οικογένειας Μωραΐτη θα βρούμε την τρίτη γενιά οινοποίησης, που συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση στο προσφέρει αξιόλογες ετικέτες όπως τα Πάριος Οίνος, Μονεμβασιά – Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Κτήμα Μωραΐτη, Ροζέ Μωραΐτη και Paros Reserve. Το οινοποιείο παραμένει ανοικτό καθημερινά για τους επισκέπτες και εκτός των παραπάνω, θα βρείτε και μια σειρά από πειραματικές καλλιέργειες που θα «γαργαλήσουν» τον ουρανίσκο σας.

The post Τα οινοποιεία του Αιγαίου που πρέπει να επισκεφτείς appeared first on Mad TV.

Keywords
Τυχαία Θέματα