Formula 1: Τώρα αρχίζει το πραγματικό πρωτάθλημα

Η Formula 1 επιστρέφει στη δράση με το GP της Ολλανδίας και μαζί της επιστρέφει και η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση της φετινής σεζόν: μπορεί κάποιος να σταματήσει τη Mercedes;

Η W17 έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα το πιο ολοκληρωμένο πακέτο, όμως η εικόνα του πρώτου μισού δεν εγγυάται τίποτα για τη συνέχεια. Οι 12 αγώνες που απομένουν είναι αρκετοί για να αλλάξουν τα πάντα, ειδικά από τη στιγμή που οι ομάδες μπαίνουν πλέον στην τελική φάση της εξέλιξης των μονοθεσίων.

Η Mercedes έχει το πλεονέκτημα, αλλά δεν είναι άτρωτη. Η αξιοπιστία της κόστισε πολύτιμους βαθμούς, ενώ σε ορισμένες πίστες η W17 δεν έχει την απόδοση που θα περίμενε κανείς από την πρωτοπόρο ομάδα. Το Ζάντβορτ, λοιπόν, αποτελεί το πρώτο πραγματικό τεστ για το αν η γερμανική ομάδα μπορεί να διατηρήσει τη διαφορά της.

Και πίσω της περιμένει η Ferrari.

Η Scuderia έχει επενδύσει σημαντικά στην εξέλιξη της SF-26 και γνωρίζει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια. Το αεροδυναμικό πακέτο της είναι ανταγωνιστικό, όμως η μονάδα ισχύος παραμένει το μεγάλο ερωτηματικό. Αν το Μαρανέλο καταφέρει να βρει την επιπλέον απόδοση που χρειάζεται, η μάχη μπορεί να γίνει πολύ πιο αμφίρροπη.

Το ίδιο ισχύει και για τη McLaren, η οποία απέδειξε στην Ουγγαρία με τη νίκη του Λάντο Νόρις ότι μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Η εξέλιξη των μονοθεσίων θα παίξει καθοριστικό ρόλο και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα αλλαγή ισορροπιών.

Ο Αντονέλι πρέπει τώρα να αντέξει

Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει ο Κίμι Αντονέλι. Ο Ιταλός έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέχρι σήμερα. Δεν έχει απλώς ταχύτητα, αλλά δείχνει και μια ωριμότητα που δεν περιμένεις εύκολα από έναν τόσο νεαρό οδηγό. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, δεν είναι αν μπορεί να είναι γρήγορος. Είναι αν μπορεί να παραμείνει ψύχραιμος όταν το πρωτάθλημα αρχίσει να κρίνεται.

Το προβάδισμα των 50 βαθμών από τον Λιούις Χάμιλτον είναι σημαντικό, αλλά μπορεί να εξαφανιστεί πολύ γρήγορα σε ένα πρωτάθλημα 12 αγώνων. Ένα κακό τριήμερο, ένα λάθος ή ένα πρόβλημα αξιοπιστίας αρκούν για να αλλάξουν τη δυναμική.

Το περσινό παράδειγμα του Όσκαρ Πιάστρι είναι χαρακτηριστικό. Το προβάδισμα στη βαθμολογία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχεις και το ψυχολογικό πλεονέκτημα.

Η Mercedes, επομένως, δεν πρέπει να προσπαθήσει να κάνει τον Αντονέλι διαφορετικό οδηγό. Πρέπει να του επιτρέψει να συνεχίσει να οδηγεί όπως μέχρι σήμερα, προστατεύοντάς τον από τον «θόρυβο» που δημιουργεί η ίδια η μάχη του τίτλου.

Γιατί στο τέλος ίσως αυτό να είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Mercedes: όχι μόνο το καλύτερο μονοθέσιο, αλλά ένας οδηγός που μέχρι τώρα δείχνει να μην έχει φοβηθεί τη στιγμή.

Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Και στο δεύτερο μισό της σεζόν θα φανεί ποιος έχει την ταχύτητα, ποιος έχει τις καλύτερες αναβαθμίσεις και, κυρίως, ποιος μπορεί να αντέξει την πίεση.

Το άρθρο Formula 1: Τώρα αρχίζει το πραγματικό πρωτάθλημα εμφανίστηκε πρώτα στο Sportal.gr.

Keywords