Την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία από την ΕΕ ζήτησε ο Τσίπρας από την Πράγα

Το θέμα των κυρώσεων από την ΕΕ προς την Τουρκία θέτει μετ’ επιτάσεως ο Αλέξης Τσίπρας στους συνομιλητές του στην Πράγα και στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής Συνόδου των ευρωσοσιαλιστών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κατέθεσε επισήμως πρόταση στην προσύνοδο του PES ώστε η ΕΕ να αποφασίσει άμεσα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, ώστε να ενεργοποιηθούν εάν η τελευταία παραβιάσει

τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού συναντήθηκε και με τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέφ Μπορέλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον ευρωπαίο αξιωματούχο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα (όπως για παράδειγμα το νέο τουρκολυβικό σύμφωνο), αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019. Διευκρίνισε ότι το πακέτο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η χώρα μας επίσης από την πλευρά της θα αποφασίσει για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ παραλλήλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα και στη βάση ενός νέου πλαισίου ευρωτουρκικών σχέσεων.

Τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως θα ήταν επωφελές να υπερψηφίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα που θωρακίζουν την χώρα μας. Η Κουμουνδούρου απάντησε με τη σειρά της πως ο κ. Οικονόμου ανησυχεί πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και τον κάλεσε “αντί να νουθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μάς απαντήσει εάν ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει επιτέλους κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και αν θα προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης διερωτήθηκε εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αισθάνεται δικαιωμένος με τη στρατηγική τού να δίνει τα πάντα στους συμμάχους χωρίς ανταλλάγματα και η Τουρκία να συνάπτει νέες παράνομες συμφωνίες με τη Λιβύη παραβιάζοντας κατάφορα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τουρκία, Τσίπρας, Πράγα,tourkia, tsipras, praga