Συρίγος: Η Τουρκία μας εξωθεί να ρίξουμε εμείς την πρώτη τουφεκιά
Η εκτίμηση του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγουυ, αναφορικά με το τι ετοιμάζει η Άγκυρα που αυξάνονει την ένταση ολοένα και περισσότερο
«Δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα είναι, δεν θα είναι ρητορική όμως η επόμενη κίνηση, θα είναι κάτι στην πράξη». Αυτή ήταν η εκτίμηση του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, αναφορικά με το τι ετοιμάζει η Τουρκία αυξάνοντας την ένταση ολοένα και περισσότερο, όπως την εξέφρασε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι οι Τούρκοι θέλουν να αποφύγουν να είναι εκείνοι οι οποίοι θα ρίξουν τον πρώτο πυροβολισμό αλλά δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις για να ωθήσουν εμάς να ρίξουμε την πρώτη τουφεκιά. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο το έχουν ετοιμάσει εδώ και πολλά χρόνια και το προχωρούν. Ταυτόχρονα, βολιδοσκοπούν να δουν πώς αντιδρά η διεθνής κοινότητα, δεν έχουν καταλήξει ακόμη πότε θα κινηθούν γιατί τους ανησυχεί και αυτό που βλέπουν. Βλέπουν δηλαδή, μια Αμερική η οποία παραδοσιακά κρατάει ουδέτερη στάση η οποία εχθές βγήκε και είπε ρητώς ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως. Βλέπουν την Ευρώπη, η οποία αντιδρά, αλλά σαφώς προετοιμάζουν το έδαφος για κάτι άλλο, δεν ξέρουμε τι είναι αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Άγγελος Συρίγος.
Ερωτηθείς εάν η επόμενη κίνηση θα είναι στο πεδίο, ο κ. Συρίγος απάντησε «όχι απαραίτητα, αλλά όλες οι ενδείξεις τείνουν προς τα εκεί».
«Σαφώς, η προετοιμασία της ελληνικής πλευράς, οι δηλώσεις των ξένων, το διεθνές κλίμα που υπάρχει λόγω Ουκρανίας-Ρωσίας, όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας», είπε ακόμη.
Πού οφείλεται η κλιμάκωση της έντασης
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η κλιμάκωση της έντασης από τον Ταγίπ Ερντογάν οφείλεται, τόσο στις εσωτερικές εξελίξεις στη γείτονα, όσο και στο πεδίο της εξωτερικής της πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, ο κ. Συρίγος είπε πως: «Η κλιμάκωση συσχετίζεται με τις επερχόμενες εκλογές και τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τον συνασπισμό στον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος μετέχει μαζί με τον κ. Μπαχτσελί να απέχει σε ποσοστό περισσότερο από 20% από τους αντιπάλους του».
«Εξωτερικά», συνέχισε ο κ. Συρίγος, «προσπαθεί να πετύχει άλλα πράγματα, όπως το θέμα της αναβάθμισης των F16 και το θέμα της αποκατάστασης των σχέσεών του με τις ΗΠΑ».
«Η εκτίμησή μου είναι ότι ο Ερντογάν αν δει ότι χάνει τις εκλογές πέραν πάσης αμφιβολίας θα κάνει ό,τι μπορεί να το αποφύγει. Γιατί ξέρει ότι κινδυνεύει να βρεθεί ενώπιον δικαστηρίων, ενώπιον μιας κατάστασης στην οποία ο ίδιος πιθανόν θα καταλήξει στην φυλακή και η οικογένειά του πιθανότατα θα χάσει την τεράστια περιουσία που έχουν συσσωρεύσει αυτά τα χρόνια. Οπότε θα κάνει ό,τι μπορεί να το αποφύγει», κατέληξε.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παρέμβαση Γαλλίας για τουρκικές προκλήσεις: Τα κράτη μέλη της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα
- Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: «Έμοιαζε σαν ποντικός που κρύβεται – Μάλλον μας φοβάται» λέει συγκρατούμενός του
- Μάρθα Καραγιάννη: Η τέφρα της σκορπίστηκε στη θάλασσα
- Κρήτη: Θύμα ξυλοδαρμού αστυνομικός μέσα σε συνεργείο
- Ταρτάκια με λουκάνικα, κασέρι και μετσοβόνε
- Ήπαρ: Το «αθώο» συστατικό που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
- Βαθύ λαρύγγι η αστυνομικός! Η αρπαγή γιου δημοσιογράφου και ο «Έσκο» – «Θα σας σκοτώσω που πιάσατε τη γυναίκα μας»
- Δημοσκόπηση Interview: Ποια η άποψη των πολιτών για τα ελληνοτουρκικά - Ποια η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
- Η Χριστίνα Μπόμπα συνάντησε τη διάσημη σωσία της και μοιάζουν απίστευτα
- Επίθεση κατά Ρονάλντο: «Πως γίνεται να ξεκινάει βασικός;»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Παρέμβαση Γαλλίας για τουρκικές προκλήσεις: Τα κράτη μέλη της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα
- ΟΑΣΘ – Θεσσαλονίκη: Επιβάτης γρονθοκόπησε οδηγό και τον έστειλε στο νοσοκομείο
- ΣΚΑΪ: Άγριος τσακωμός Κατρούγκαλου με Παυλόπουλο – Οικονόμου για τις δηλώσεις Αποστολάκη
- Άντονι Μπουρντέν: Οι τελευταίες, οδυνηρές ημέρες του – «Μισώ τους θαυμαστές μου, μισώ να είμαι διάσημος, μισώ τη δουλειά μου»
- Το παρασκήνιο του «διαζυγίου» Ανδρουλάκη-Σέρμπου
- Κατερίνα Καινούργιου: «Πάω κι εγώ σε ψυχίατρο, δεν ντρέπομαι καθόλου να το πω, έπεσα σε αντιδραστική κατάθλιψη»
- Συρίγος: Η Τουρκία μας εξωθεί να ρίξουμε εμείς την πρώτη τουφεκιά
- Περιφέρεια Αττικής: «Cases of Hyle» Έκθεση trash art – Πατούλης: «Δίνουμε αξία στην ανακύκλωση»
- Μάρθα Καραγιάννη: Η τέφρα της σκορπίστηκε στη θάλασσα
- Τελευταία Νέα TheCaller
- Συρίγος: Η Τουρκία μας εξωθεί να ρίξουμε εμείς την πρώτη τουφεκιά
- Παρέμβαση Γαλλίας για τουρκικές προκλήσεις: Τα κράτη μέλη της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την Ελλάδα
- Μάρθα Καραγιάννη: Η τέφρα της σκορπίστηκε στη θάλασσα
- Το παρασκήνιο του «διαζυγίου» Ανδρουλάκη-Σέρμπου
- Άντονι Μπουρντέν: Οι τελευταίες, οδυνηρές ημέρες του – «Μισώ τους θαυμαστές μου, μισώ να είμαι διάσημος, μισώ τη δουλειά μου»
- ΟΑΣΘ – Θεσσαλονίκη: Επιβάτης γρονθοκόπησε οδηγό και τον έστειλε στο νοσοκομείο
- ΣΚΑΪ: Άγριος τσακωμός Κατρούγκαλου με Παυλόπουλο – Οικονόμου για τις δηλώσεις Αποστολάκη
- Ο ΟΤΕ με βελτιωμένη βαθμολογία στη διεθνή σειρά δεικτών βιώσιμης ανάπτυξης FTSE4Good
- Κατερίνα Καινούργιου: «Πάω κι εγώ σε ψυχίατρο, δεν ντρέπομαι καθόλου να το πω, έπεσα σε αντιδραστική κατάθλιψη»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πυρηνικά: Σε εγρήγορση οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μετά τις απειλές της Ρωσία – «Ίσως να είναι αργά όταν υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις»
- Elite: Πότε κάνει πρεμιέρα η έκτη σεζόν της σειράς στο Netflix - Δείτε το τρέιλερ
- «Δεν είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ»: Ξανθός «αδειάζει» Πολάκη μετά το νέο παραλήρημα για τα εμβόλια της Covid-19
- Λαμία: Σκύλος δάγκωσε 5χρονο παιδάκι στην πλατεία – «Σήκωσα την μπλούζα του και τα έχασα» λέει η μητέρα του
- Η κρίση υπερδιπλασιάζει τα κέρδη των εισηγμένων. Απορεί κανείς;
- GNTM 5: Χωρίς την Σοφία Χατζηπαντελή το επόμενο επεισόδιο
- NASA: Τι λέει στον Ε.Τ. ο Ελληνας καθηγητής που «βάφτισε» τον αστεροειδή
- Τσακίρης: Τιμούμε το προσφυγικό στοιχείο του δήμου Ωραιοκάστρου (ΦΩΤΟ)
- Ποια είναι τα βήματα για να αλλάξετε τροφή στη γάτα σας
- Γαλλική παρέμβαση για την προκλητικότητα της Άγκυρας: Οι 9 χώρες της νότιας Ευρώπης στο πλευρό της Ελλάδας