Σεισμός στην Εύβοια: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες – «Άγνωστο αν τα 4,8 Ρίχτερ είναι η κύρια δόνηση»

Επιφυλακτικοί είναι οι επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης στην Εύβοια το οποίο ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί με μεγαλύτερες δύο δονήσεις, 4,1 και 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν με διαφορά ενός λεπτού.

Η σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας,

σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 6:48 σημειώθηκε μετασεισμός 3,2 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 5χλμ.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ένα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. βορειοανατολικά των Αθηνών.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν καταγραφεί αρκετοί μικροσεισμοί έως 2,4 Ρίχτερ με επίκεντρο κυρίως τα Στύρα και τους Ζάρακες στη νότια Εύβοια.

Σε επικοινωνία της ΕΡΤ με τον δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο είπε πως έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Ο κ. Ραβιόλος ανέφερε ότι στις 5:00 τα ξημερώματα έγινε ένας προσεισμός περίπου 3 Ρίχτερ.

Ο Αντιδήμαρχος Στυραίων, Θοδωρής Τζώρτζης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι ο σεισμός έγινε αρκετά αισθητός, ενώ ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί. Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε, δεν υπάρχουν προβλήματα, ούτε αναφορές για ζημιές.

Παπαδόπουλος – Λέκκας: Άγνωστο αν τα 4,8 Ρίχτερ είναι η κύρια δόνηση

Για επιφανειακό σεισμό που έγινε έντονα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται μια προσοχή» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι καλό θα είναι να μην λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής, πριν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος.

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε ότι η νότια Εύβοια δεν είναι μια περιοχή που θεωρείται σεισμογενής και συμπλήρωσε ότι είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός.

Από πλευράς του ο σεισμολόγος Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι η περιοχή θεωρείται χαμηλής σεισμικότητας, δεν έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και ως εκ τούτου δεν είχε απασχολήσει ποτέ ιδιαίτερα τους σεισμολόγους.

“Ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερα έχει μια ακολουθία που θα διαρκέσει κάποιες ημέρες, ενώ προηγήθηκε μια προσεισμική ακολουθία δύο εβδομάδες πριν” πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα