Προσλήψεις- εξπρές στην Πυροσβεστική – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

«Fast track» προσλήψεις πιλότων, οδηγών, μηχανικών και γιατρών για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, ταχύτερη κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένταξη του αρχηγού της Πυροσβεστικής στην Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου, εποπτεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού από εισαγγελέα. Πρόκειται για μερικές από τις τομές και τις αλλαγές που επιχειρεί να φέρει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το οποίο τέθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος, η ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης, η ομαλότερη διαχείριση των συνεπειών έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές, η ορθότερη διερεύνηση σε εγκλήματα εμπρησμού και η αποτελεσματικότερη λειτουργία του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Εχουμε φροντίσει φέτος να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τον κρατικό μηχανισμό, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Επιταχύνεται και απλουστεύεται η διαδικασία πρόσληψης πυροσβεστικού προσωπικού ειδικών καθηκόντων, όπως πιλότων, τεχνικών και μηχανικών για τα νέα πτητικά μέσα που θα παραλάβουμε στο πλαίσιο του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ημέρες πριν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων: Χειριστές και μηχανικοί τεχνικοί εναέριων μέσων, πλοηγοί κυβερνήτες και πλοηγοί μηχανικοί, πτυχιούχοι πληροφορικής και επικοινωνιών, νομικοί, οικονομικοί, μηχανικοί, μετεωρολόγοι, ειδικευμένοι γιατροί και οδοντίατροι. Πρόκειται για τις κατηγορίες που εντάσσονται στο αποκαλούμενο Προσωπικό Ειδικών Καθηκόντων του Πυροσβεστικού Σώματος. Με τη νέα τροπολογία εξορθολογίζεται η διαδικασία πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού σε ειδικότερα καθήκοντα, πέραν του καθαρά πυροσβεστικού έργου. Πρόκειται για κατηγορίες προσωπικού που καθίσταται απαραίτητη η ενσωμάτωσή τους στο Πυροσβεστικό Σώμα. Είναι ενδεικτικό ότι έμπειροι πιλότοι, με το ισχύον καθεστώς προσλήψεων, ήταν υποχρεωμένοι να εξετάζονται με χρονοβόρες διαδικασίες ακόμα και για… αεροναυπηγική, ενώ αριστούχοι γιατροί έπρεπε να… τεσταριστούν για βασικές γνώσεις στο πλαίσιο ξεπερασμένων πρακτικών.

«Ειδικότητες όπως γιατροί, χειριστές αεροσκαφών, πλοηγοί μηχανικοί-κυβερνήτες κ.λπ. θα προσλαμβάνονται με κριτήρια μοριοδότησης και όχι με διαδικασίες επανεξέτασης για το αντικείμενο που ήδη η πανεπιστημιακή κοινότητα τους έχει χορηγήσει ανάλογο πτυχίο λόγω εξειδίκευσης και αρμοδιότητας στον κάθε υποψήφιο. Η αντικειμενική δυσκολία που υπήρχε εστιαζόταν τόσο στη μειωμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος, λόγω διαδικασίας, τόσο των πανεπιστημιακών καθηγητών που απαιτούνταν όσο και των ίδιων των υποψηφίων, οι οποίοι έπρεπε να διαγωνιστούν σε μαθήματα εκτός του αντικειμένου τους. Eτσι πλέον δίνεται η δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να απορροφά το αναγκαίο προσωπικό καθώς και να αναπληρώνει κενά που τυχόν θα προκύψουν. Αφορμή για όλο αυτό ήταν εκτός των άλλων και οι συνεχόμενες ματαιώσεις διαγωνισμών στο παρελθόν για κάποιες απαραίτητες ειδικότητες», περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος της Eνωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

«Πυροσβέστες Γενικών Καθηκόντων Επί Θητεία» (ΠΕΘ): Πρόκειται για τη νέα κατηγορία προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα καλύψει άμεσες ανάγκες, με τη δημιουργία 150 οργανικών θέσεων. Κύριος στόχος είναι η πρόσληψη «έτοιμων» οδηγών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να χειριστούν κατόπιν εκπαίδευσης τα πυροσβεστικά οχήματα, που ρίχνονται κάθε χρόνο στη μάχη της κατάσβεσης.

Οι ΠΕΘ θα προσληφθούν με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου και η θητεία τους θα διαρκεί επτά έτη, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου εκπαίδευσης. Η πρόσληψη θα γίνεται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια), κατόπιν έκδοσης προκήρυξης από τον αρχηγό του Π.Σ. Τις θέσεις θα μπορούν να καλύψουν πολίτες που δεν έχουν υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας τους, έχουν τουλάχιστον πτυχίο, δίπλωμα ή απολυτήριο δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε ισότιμο τίτλο αντίστοιχης ειδικότητας εκπαιδευτικών δομών του εξωτερικού. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας οδήγησης κατηγορίας Γ’. Εφόσον είναι άντρες, θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους με σωματική ικανότητα Ι1 ή να έχουν απαλλαγεί νόμιμα από αυτές, με την επιφύλαξη της απαλλαγής ή απόλυσης λόγω ανικανότητας που ανάγεται σε λόγους υγείας.

Μετά την πρόσληψη, οι ΠΕΘ θα υποβάλλονται σε εκπαίδευση διάρκειας ενός τουλάχιστον μήνα, πριν τοποθετηθούν στις θέσεις που θα καλύψουν. Κατά τη διάρκεια της επταετούς θητείας τους, δεν θα προάγονται βαθμολογικά, ενώ θα αξιολογούνται για τα ουσιαστικά τους προσόντα με εκθέσεις ικανότητας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Μετά τη συμπλήρωση της θητείας, θα έχουν τη δυνατότητα με αίτησή τους να μονιμοποιηθούν υπό προϋποθέσεις, καταλαμβάνοντας οργανικές θέσεις μονίμων της κατηγορίας «Πυρονόμων – Αρχιπυροσβεστών – Υπαρχιπυροσβεστών – Πυροσβεστών».

Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου: Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου από την εκδήλωση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας γίνεται οκταμελής με βάση το νέο σχέδιο νόμου, καθώς εκτός από τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας που εκτελεί χρέη προέδρου, στη σύνθεση εντάσσεται πλέον και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος. Τα υπόλοιπα μέλη είναι ο εκάστοτε διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και πέντε επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους σε συναφείς επιστημονικούς τομείς με την αξιολόγηση καιρικών φαινομένων και πάσης φύσεως κινδύνων πολιτικής προστασίας.  Εποπτεία εισαγγελέα: Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, αναμένεται στο εξής να εποπτεύει την αυτεπάγγελτη προανάκριση και την προκαταρκτική εξέταση που ενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), σύμφωνα με τις τροποποιήσεις του νέου σχεδίου νόμου. Ο αντιεισαγγελέας θα έχει θητεία παράλληλης απασχόλησης διάρκειας τριών ετών, ενώ προβλέπεται και ο ορισμός νόμιμου αναπληρωτή.

Μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας θα είναι ενήμερος για όλες τις πληροφορίες ή καταγγελίες που περιέρχονται στη ΔΑΕΕ, θα λαμβάνει γνώση των υποθέσεων, θα παρακολουθεί την πορεία τους, θα δίνει κατευθύνσεις και αν κρίνεται σκόπιμο, θα παρίσταται κατά τη διενέργεια των ανακριτικών πράξεων. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, θα έχει τη δυνατότητα να παραγγέλλει προς τη ΔΑΕΕ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανακριτικών πράξεων, για εγκλήματα αρμοδιότητάς της, καθώς και να διενεργεί αυτοπροσώπως ανακριτικές πράξεις. Η δικογραφία θα διαβιβάζεται, μετά την περάτωσή της, στον αρμόδιο για την ποινική δίωξη εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης των διαδικασιών, για τη διενέργεια ειδικών ανακριτικών πράξεων από τη ΔΑΕΕ, το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, με ειδικά αιτιολογημένο βούλευμά του, μετά από πρόταση του εισαγγελέα, θα αποφαίνεται μέσα σε 48 ώρες. Σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις ο εισαγγελέας μπορεί να διατάξει την έρευνα εισάγοντας το ζήτημα μέσα σε προθεσμία τριών ημερών στο Συμβούλιο.

ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ

Καλύτερη στελέχωση

Με στόχο την ταχύτερη στελέχωση της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, η διαδικασία που προέβλεπε την έκδοση προεδρικού διατάγματος, ύστερα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού, πλέον θα «τρέχει» απευθείας με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός θα καθορίζει τα προσόντα του προσωπικού, τον τρόπο και τη διαδικασία επιλογής του, τα αρμόδια όργανα, τον ανώτατο χρόνο απασχόλησης και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Οι αποδοχές θα ορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ανάμεσα στις αλλαγές που προβλέπονται στο νέο σχέδιο νόμου, είναι και η διαδικασία κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης τοπικής κλίμακας. Πλέον η κήρυξη γίνεται με απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης όχι μόνο του αρμόδιου δημάρχου, αλλά και με πρόταση του οικείου περιφερειάρχη. Παράλληλα, η απόφαση θα έχει ισχύ έως τρεις μήνες και δύναται να ανανεώνεται για έως και τρεις μήνες κάθε φορά, με ειδική αιτιολογία, σε περίπτωση που οι επιπτώσεις από τις καταστροφές δεν έχουν αντιμετωπισθεί. Μέχρι πρότινος, ο νόμος προέβλεπε ότι η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες.

Keywords