Οι μεγάλοι διαγωνισμοί έργων που έρχονται μέσα στο επόμενο διάστημα

Μεγάλα έργα έχουν προγραμματιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα για τις  30 Νοεμβρίου έχουν προγραμματιστεί οι διαγωνισμοί για τα δύο μεγάλα έργα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προύπολογισμού 500 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το Φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα και το διπλό Φράγμα στον Ταυρωνίτη ποταμό στην Κρήτη.

Οι δύο διαγωνισμοί υλοποιούνται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει αξιολόγηση των σχημάτων

και θα ακολουθήσει η έγκριση αυτών που θα κριθούν ότι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Στη Β`φάση θα καθοριστεί το ακριβές αντικείμενο του έργου (διάλογος) και θα δοθούν οι δεσμευτικές προσφορές από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Η διάρκεια των δύο ΣΔΙΤ έχει οριστεί σε 360 μήνες (30 χρόνια). Τα 4 πρώτα έτη αφορούν στην κατασκευή/αναβάθμιση των υποδομών και η υπόλοιπη διάρκεια αφορά στην περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.

Το κόστος με ΦΠΑ για το Φράγμα Ενιπέα ορίστηκε σε 230,07 εκατ. ευρώ και για Φράγμα Ταυρωνίτη σε 267,09 εκατ. ευρώ.

Τα «Έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης», θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς σκοπούς για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και η Δυτική Κίσαμος. Θα εξοικονομήσει νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού.

Επιπλέον έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, με την ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης λόγω υφαλμύρινσης των αντλούμενων υδάτων στα Φαλάσσαρνα, καθώς και την μείωση των πιέσεων σε σημαντικούς υπόγειους υδροφορείς, όπως αυτός του Κολενίου.

Όσον αφορά το φράγμα Ενιπέα,έχει ως κύριο σκοπό την άρδευση αγροτικών εκτάσεων δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Τα έργα που προγραμματίζονται μέσα στο Δεκέμβριο 

Μέσα στο Δεκέμβριο προγραμματίζεται η δημοπράτηση τριών σημαντικών έργων ύψους 1 δισ ευρώ.

Πρόκειται για το έργο “Κάθετος Άξονας Δράμα – Αμφίπολη (Παλαιοκώμη) με Σ.Δ.Ι.Τ.”, τη λειτουργία και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης και ο οδικός άξονας ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας).

Ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται στις 2 Δεκεμβρίου και αφορά την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συναφούς πληροφοριακού συστήματος.

Η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στα 362,08 εκατ. ευρώ.

Στις 5 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση για δύο μεγάλα οδικά έργα της Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρώτο είναι το έργο-ΣΔΙΤ Θεσσαλονίκη-Έδεσσα ύψους 444 εκατ. ευρώ και το δεύτερο είναι το έργο Δράμα-Αμφίπολη ύψους 248 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο έργο αφορά αφορά τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση της αναβάθμισης του οδικού άξονα ΕΟ2 (Μαυροβούνι – Έδεσσα, Παράκαμψη Γιαννιτσών, Παράκαμψη Χαλκηδόνας) καθώς και τη Λειτουργία – Συντήρηση του τμήματος γέφυρας Αξιού ποταμού – Έδεσσας.

Η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου θεωρείται απαραίτητη, δεδομένου ότι η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού της περιοχής που δεν συνδέεται απευθείας με την Θεσσαλονίκη.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η διέλευση των οχημάτων να γίνεται μέσα από την Χαλκηδόνα και τα Γιαννιτσά με το υπάρχον οδικό δίκτυο να χαρακτηρίζεται ως “καρμανιόλα”.

Όσον αφορά το έργο «Κάθετος Άξονας Δράμα– Αμφίπολη (Παλαιοκώμη) με ΣΔΙΤ», αφορά την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της αναβάθμισης της Εθνικής Οδού Δράμας – Αμφίπολης, είτε με αποκατάσταση και διαπλάτυνση τμημάτων της υπάρχουσας οδού είτε με κατασκευή εντελώς νέων τμημάτων κατά μήκος του τμήματος από Παλιοκώμη σε Μαυρολεύκη, και από Μαυρολεύκη σε Δράμα συνολικού μήκους 43 χλμ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 248 εκατ. ευρώ, ενώ με τον αναβαθμισμένο οδικό άξονα, ο χρόνος διαδρομής αναμένεται να μειωθεί σημαντικά κατά 30 περίπου λεπτά για τα επιβατικά και κατά 45 περίπου λεπτά για τα βαρέα οχήματα.

Προς δημοπράτηση έργα ύψους 700 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2023

Tρία σημαντικά συνολικού προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ μπαίνουν στις ράγες εκκίνησης, με τη δημοπράτηση τους να προγραμματίζεται στις αρχές του νέου έτους.

Μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί έργα άνω των 10 δισ. ευρώ ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις γύρω στα 5 δισ. ευρώ.

Τα τρία έργα αφορούν: 

Η επέκταση του μετρό προς το Ιλιον 

Το πρώτο για το οποίο αναμένεται να ξεκινήει ο διαγωνισμός στις αρχές του νέου έτους είναι η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς το Ίλιον. Θα είναι η πρώτη επέκταση της γραμμής έπειτα από 10 χρόνια, ενώ ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει με τη φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στη συνέχεια θα κριθεί ποια σχήματα θα περάσουν στην Β` φάση όπου θα υπάρξει η υποβολή των προσφορών.

Το έργο είναι κόστους 400 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση του θα καλυφθεί από την ένταξη του στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πρόκειται ένα για στρατηγικής σημασίας έργο για τη Δυτική Αττική, καθώς θα φέρει πιο κοντά το Ίλιον με το Σύνταγμα, με τη μεταξύ τους απόσταση να περιορίζεται στα 20 λεπτά.

Σε πρώτη φάση, η επέκταση θα αφορά 3 σταθμούς: Την Παλατιανή, το Ίλιον και τον Άγιο Νικόλαο. Οι δύο από τους τρεις σταθμούς βρίσκονται επί της οδού Θηβών, ο πρώτος (σταθμός Παλατιανή) σε απόσταση περίπου 1.300 μ. βόρεια του σταθμού Ανθούπολη και ο δεύτερος (σταθμός Ίλιον) 1.000 μ βορειότερα του πρώτου. Ο τρίτος σταθμός (Αγ. Νικόλαος) βρίσκεται επί της οδού Αγίου Νικολάου στο Ίλιον.

Η επιβατική κίνηση θα ανέρχεται συνολικά σε επιπλέον 51.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά

Θέμα χρόνου είναι η δημοπράτηση του έργου για τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά.

Ήδη έχουν σχεδόν παραδοθεί όλες οι μελέτες για το έργο ενώ η αρχική δημοπράτηση θα γίνει για το τμήμα Ιωάννινα – Καλπάκι και με προαίρεση το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά.

Ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά θα είναι τρίιχνος, κλειστός με ανισόπεδους κόμβους και με προοπτική διαπλάτυνσής του μελλοντικά, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ.

Το Ιωάννινα – Κακαβιά είναι το ελληνικό κομμάτι του «Μπλε Διαδρόμου», του οδικού άξονα που θα ενώσει την Ελλάδα με την Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πρόκειται για έναν από τους οδικούς άξονες που συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό του ΕΣΠΑ 2021-2027, έναν αυτοκινητόδρομο καθοριστικής σημασίας που θα εξυπηρετεί κρίσιμους τομείς της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της βιομηχανίας.

Με δεδομένο, επίσης, ότι θα συνδέει τη χώρα μας με τα Δυτικά Βαλκάνια και την Αδριατική θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τόνωση της εμπορικής και εξαγωγικής δραστηριότητας.

Ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά θα είναι ένας σύγχρονος κλειστός αυτοκινητόδρομος με μήκος 70 περίπου χιλιομέτρων, με μιάμιση λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς διαχωριστική νησίδα), ενώ θα πλαισιώνεται από 14 συνολικά ανισόπεδους κόμβους.

Τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά

Ένα από τα σημαντικά έργα που προετοιμάζεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά, ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη Δυτική Αττική, αφού αναμένεται να αποσυμφορήσει την κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Σχιστού και τη Λεωφόρο Αθηνών, ενώ και η αναβάθμιση ανισόπεδου κόμβου Σκαραμαγκά θα βελτιώσει πολύ την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό που καθημερινά ταλαιπωρείται από χιλιάδες οχήματα.

Το έργο αυτό που είχε ξεκινήσει από το 2000 και που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί είναι συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ.

Με την κατασκευή του τριπλού κόμβου θα υπάρχει νέα σύνδεση της Εθνικής Οδού με τη Λ.Σχιστού, θα ολοκληρωθεί η ημιδιανοιγμένη Περιφερειακή Αιγάλεω, που θα συνδέει τη Λ. Σχιστού με την Αττική Οδό, θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν και ο διανοιγμένες σήραγγες “φαντασματα” στη στροφή στον Σκαραμαγκά και τέλος θα κατασκευστεί κόμβος που θα συνδέει απευθείας τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την Λεωφόρο Αθηνών.

Keywords
Τυχαία Θέματα