Δασμοί: Νέα ταραχώδης εβδομάδα στις χρηματαγορές – Καταβύθιση των μετοχών στην Ασία, πτώση και στο πετρέλαιο
Οι βασικοί δείκτες χρηματιστηρίων στην Ασία σημείωσαν απότομη πτώση κατά το άνοιγμά τους σήμερα 7/4, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να λέει ότι δεν κάνει πίσω αποκαλώντας τους δασμούς «φάρμακο». «Μίλησα με πολλούς ηγέτες, Ευρωπαίους, Ασιάτες, από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ. «Πεθαίνουν να κάνουν μια συμφωνία. Και τους είπα, δεν πρόκειται να έχουμε ελλείμματα με τη χώρα σας. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, γιατί για μένα το έλλειμμα είναι απώλεια. Θα έχουμε πλεονάσματα ή, στη χειρότερη περίπτωση, θα είμαστε ισοσκελισμένοι» είπε.
Ο δείκτης Nikkei 225
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να υποχωρούν, με το αμερικανικό αργό πετρέλαιο να σημειώνει πτώση 4%, ή 2,50 δολάρια, στα 59,49 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο Brent, το διεθνές πρότυπο, έχασε 2,25 δολάρια, φτάνοντας τα 63,33 δολάρια το βαρέλι.
Στο μεταξύ περισσότερα από 50 έθνη έχουν προσεγγίσει μέχρι στιγμής τον Λευκό Οίκο για να ξεκινήσουν εμπορικές συνομιλίες από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε εφαρμογή τους νέους αυξημένους δασμούς, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, υπεραμυνόμενοι της πολιτικής Τραμπ που εξαφάνισε σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από τις αμερικανικές μετοχές την περασμένη εβδομάδα, ενώ παράλληλα υποβάθμισαν τις οικονομικές επιπτώσεις.
Στις πρωινές εκπομπές της Κυριακής, οι κορυφαίοι οικονομικοί σύμβουλοι του Τραμπ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τους δασμούς ως μια έξυπνη επανατοποθέτηση των ΗΠΑ στην παγκόσμια εμπορική τάξη. Προσπάθησαν επίσης να διασκεδάσουν τις ανησυχίες για τους οικονομικούς κραδασμούς της περασμένης εβδομάδας, ενόψει του αναμενόμενου πτωτικού ανοίγματος των ασιατικών χρηματιστηρίων σήμερα Δευτέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι περισσότερα από 50 έθνη έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ από την ανακοίνωση της περασμένης Τετάρτης, θέτοντας τον Τραμπ σε θέση ισχύος. Ούτε ο Μπέσεντ ούτε οι άλλοι αξιωματούχοι κατονόμασαν τις χώρες ή προσέφεραν λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες. Αλλά η ταυτόχρονη διαπραγμάτευση με πολλές χώρες θα μπορούσε να αποτελέσει μια υλικοτεχνική πρόκληση για την κυβέρνηση Τραμπ και να παρατείνει την οικονομική αβεβαιότητα.
“Δημιούργησε τη μέγιστη δυνατή μόχλευση για τον εαυτό του“, δήλωσε ο Μπέσεντ στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC News. Ο Μπέσεντ υποβάθμισε την πτώση του χρηματιστηρίου και δήλωσε ότι δεν υπάρχει “κανένας λόγος” να αναμένεται ύφεση με βάση τους δασμούς, επικαλούμενος την ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ ταρακούνησε τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο αφότου ανακοίνωσε ευρείς δασμούς στις αμερικανικές εισαγωγές, προκαλώντας αντίποινα από την Κίνα και πυροδοτώντας φόβους για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και ύφεση.
Οι οικονομολόγοι της JPMorgan εκτιμούν τώρα ότι οι δασμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ να μειωθεί το σύνολο του έτους κατά 0,3%, από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,3%, και ότι το ποσοστό ανεργίας θα σκαρφαλώσει στο 5,3% από 4,2% τώρα. Κι ενώ οι επενδυτές ετοιμάζονταν για το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην Ασία, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέρασε το Σαββατοκύριακο στη Φλόριντα, παίζοντας γκολφ και δημοσιεύοντας την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την κούρσα του.
«Καμιά στρατηγική για την καταβύθιση των χρηματαγορών» – Στα 6 τρις ήδη οι απώλειεςΟι ταλαιπωρημένες από τους δασμούς αγορές είναι αντιμέτωπες με άλλη μια εβδομάδα αναταραχών μετά και την περασμένη, που αναδείχθηκε ως η χειρότερη για τις αμερικανικές μετοχές από την έναρξη της κρίσης covid-19 πριν από πέντε χρόνια.
Ο σύνθετος δείκτης S&P 1500, έχασε σχεδόν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία τις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ και έχει εξανεμιστεί σχεδόν 10 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα μέσα Φεβρουαρίου, ένα σημαντικό πλήγμα στα συνταξιοδοτικά αποθέματα εκατομμυρίων Αμερικανών.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ διέψευσε ότι οι δασμοί αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής του Τραμπ για την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών προκειμένου να πιέσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Διαβεβαιωσε ότι δεν θα υπάρξει “πολιτικός εξαναγκασμός” της κεντρικής τράπεζας. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Truth την Παρασκευή, ο Τραμπ μοιράστηκε ένα βίντεο που έδειχνε ότι οι δασμοί του αποσκοπούσαν στο να σφυροκοπήσουν επίτηδες το χρηματιστήριο σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσουν σε μείωση των επιτοκίων. Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδότησε παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το αν οι δασμοί του Τραμπ αποτελούσαν μέρος ενός μόνιμου νέου δασμολογικού καθεστώτος ή απλώς μια διαπραγματευτική τακτική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελάφρυνση των δασμών μέσω παραχωρήσεων από άλλες χώρες.
Διαπραγμάτευση σε όλα τα επίπεδα – Συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου της ΕΕ σε αναζήτηση κοινής πορείας πλεύσηςΟι τελωνειακοί πράκτορες των ΗΠΑ άρχισαν το Σάββατο να εισπράττουν τον μονομερή δασμό 10% του Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από πολλές χώρες. Οι υψηλότεροι “αμοιβαίοι” δασμολογικοί συντελεστές από 11% έως 50% για μεμονωμένες χώρες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη στις 12:01 π.μ. EDT (4:01 π.μ. GMT).
Ορισμένα έθνη έχουν ήδη δείξει προθυμία να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς. Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Λαι Τσιν-τε πρόσφερε χθες Κυριακή μηδενικούς δασμούς ως βάση για συνομιλίες με τις ΗΠΑ, υποσχόμενος να άρει τους εμπορικούς φραγμούς και λέγοντας ότι οι εταιρείες της Ταϊβάν θα αυξήσουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα ζητήσει αναστολή του δασμού 17% στα προϊόντα της χώρας κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης με τον Τραμπ σήμερα Δευτέρα.
Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα δεν σκοπεύει να προβεί σε αντίποινα κατά του δασμού 26% και δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τις ΗΠΑ για μια πιθανή συμφωνία.
Στην Ιταλία, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι – σύμμαχος του Τραμπ – δεσμεύτηκε την Κυριακή να προστατεύσει τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιά από έναν σχεδιαζόμενο δασμό 20% σε αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιταλοί οινοπαραγωγοί και Αμερικανοί εισαγωγείς σε μια έκθεση κρασιού στη Βερόνα την Κυριακή δήλωσαν ότι οι επιχειρήσεις έχουν ήδη επιβραδυνθεί και φοβούνται πιο μόνιμη ζημιά.
Εν τω μεταξύ το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει σήμερα Δευτέρα την πρώτη πολιτική συνάντηση σε επίπεδο ΕΕ μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι υπουργοί Εμπορίου των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των μέτρων Τραμπ και τις ενδεδειγμένες απαντήσεις, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ενότητας και της αποφασιστικότητας της ευρωπαϊκής στάσης.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να προκύψει ένα ενιαίο μήνυμα ότι επιθυμούν να διαπραγματευτούν με την Ουάσινγκτον την άρση των δασμών, αλλά ότι είναι έτοιμοι να απαντήσουν με αντίμετρα εάν αυτό αποτύχει
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για την 13η συντάξεις - Πού θα κυμανθεί - Πότε θα ανακοινωθεί
- Δολοφονία στο Μαρούσι: Σε διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών ο δράστης
- Τρόμος για 31χρονη υπάλληλο ζαχαροπλαστείου στη Νέα Σμύρνη
- Καιρός: Χιονίζει στη Θεσσαλονίκη – Πού το έχει στρώσει
- Η φασαριόζικη αποχώρηση συνεργάτη του Μητσοτάκη από την ηγεσία του ΕΛΚ, η ωραία… ατμόσφαιρα μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, η Παγώνη κατά δύο "γαλάζιων" και ο φόβος για την Άννα
- Ο μεγαλύτερος φόβος για τον ελληνικό τουρισμό μετά τους δασμούς του Τραμπ – Ανησυχία στην αγορά
- Τέμπη: Μετά τη Γάνδη και το Πανεπιστήμιο της Πίζας διαψεύδει το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για την πυρόσφαιρα
- Στάσεις εργασίας των εργαζομένων σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη 9 Απριλίου – Πώς θα κινηθούν
- Τουρκική ομολογία: Αποσυρθήκαμε από τη «Γαλάζια Πατρίδα» - Ειδική αναφορά στις έρευνες της Chevron
- Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια – Καταρρέει ο δείκτης Nikkei 225 στον απόηχο της δασμολογικής πολιτικής του Τραμπ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TheCaller
- Κατερίνα Λιόλιου: «Στεναχωριόμουν με τα σχόλια, απογοητευόμουν, έψαχνα να βρω τα λάθη μου»
- Σάντρα Βουτσά για Πέτρο Φιλιππίδη: «Ακούγονταν πάρα πολλά ανέκαθεν, δεν γνωρίζω αν ήξερε κάτι ο πατέρας μου»
- Δάφνη Καραβοκύρη: «Φοβήθηκα πολύ, έκλαιγα, έβλεπα τα σχόλια και μου έγραφαν πολύ άσχημα πράγματα»
- ΗΠΑ: Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
- Αντίδραση του εκπροσώπου του Ερντογάν στον χαρακτηρισμό «αρχηγός χούντας»
- Οι γυναίκες ακούν καλύτερα από τους άνδρες, διαπιστώνει νέα μελέτη
- Δασμοί: Νέα ταραχώδης εβδομάδα στις χρηματαγορές – Καταβύθιση των μετοχών στην Ασία, πτώση και στο πετρέλαιο

- Τελευταία Νέα TheCaller
- Δασμοί: Νέα ταραχώδης εβδομάδα στις χρηματαγορές – Καταβύθιση των μετοχών στην Ασία, πτώση και στο πετρέλαιο
- Οι γυναίκες ακούν καλύτερα από τους άνδρες, διαπιστώνει νέα μελέτη
- Κατερίνα Λιόλιου: «Στεναχωριόμουν με τα σχόλια, απογοητευόμουν, έψαχνα να βρω τα λάθη μου»
- Αντίδραση του εκπροσώπου του Ερντογάν στον χαρακτηρισμό «αρχηγός χούντας»
- Σάντρα Βουτσά για Πέτρο Φιλιππίδη: «Ακούγονταν πάρα πολλά ανέκαθεν, δεν γνωρίζω αν ήξερε κάτι ο πατέρας μου»
- ΗΠΑ: Οι δασμοί θα παραμείνουν σε ισχύ για μέρες και εβδομάδες, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου
- Δάφνη Καραβοκύρη: «Φοβήθηκα πολύ, έκλαιγα, έβλεπα τα σχόλια και μου έγραφαν πολύ άσχημα πράγματα»
- «Το δημογραφικό, ένα καινούργιο είδος εθνικής χρεοκοπίας»: Θεαματική συρρίκνωση των ατόμων κάτω των 65 ετών έως το 2050
- Reuters: Πρώτη απάντηση της Ευρώπης στους δασμούς Τραμπ – Ποια προϊόντα βάζει στο στόχαστρο ως αντίμετρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις στα βόρεια της χώρας – Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά
- Η «πυξίδα» Τσίπρα στις ΗΠΑ δείχνει Τουρκία – Κόκκινες γραμμές με αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδας
- Ο μεγαλύτερος φόβος για τον ελληνικό τουρισμό μετά τους δασμούς του Τραμπ – Ανησυχία στην αγορά
- Bitten Lips: Ο τρόπος για να εφαρμόζετε τέλεια το μολύβι χειλιών έρχεται από τη Νότια Κορέα
- Παρέμβαση Τσίπρα για την πολιτική των δασμών
- Μπέργκερ με φαλάφελ
- Αμπελόκηποι: Στις φλόγες εν κινήσει αυτοκίνητο τα ξημερώματα
- Αύξηση νεκρών από τροχαία δυστυχήματα
- Το νέο Citroën C3 πρώτο σε πωλήσεις
- Δασμοί Τραμπ: Στο 45% η πιθανότητα ύφεσης, εκτιμά η Goldman Sachs