Μπαράζ επαφών της Αθήνας μετά τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης – Στο Κάιρο εκτάκτως ο Δένδιας

«Φωτιά» στο ήδη τεταμένο κλίμα έβαλε η υπογραφή νέου τουρκολιβυκού «μνημονίου συνεργασίας» για τους υδρογονάνθρακες.

Η νέα εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιούργησε και πάλι η Τουρκία προκάλεσε νέες ανησυχίες σε Ελλάδα και ΕΕ.

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, τα κυριαρχικά δικαιώματά της στην περιοχή», ήταν η απάντηση της Αθήνας.

Η Ελλάδα -όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών- παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά τις εξελίξεις στη Λιβύη και ιδιαίτερα την υπογραφή «Μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNU) της Λιβύης και της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Η χώρα μας έχει προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Αίγυπτο, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, η Ελλάδα διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

«Το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο” του 2019 είναι “παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο. Ως εκ τούτου, ουδείς έχει κανένα δικαίωμα να το επικαλείται», ήταν το μήνυμα της Ελλάδας προς τη γειτονική χώρα.

Başbakan Dibeybe’yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık.

Met w/PM @Dabaibahamid. Discussed steps for political solution&our relations. Signed 2 MoUs on Hydrocarbons & Protocol. pic.twitter.com/HWQu0cdskp

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022

«Οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του εν λόγω «μνημονίου» θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και αναλόγως της βαρύτητας της, θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ», διαμήνυσε η Αθήνα.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους της για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές, ενώ εκφράζεται η ικανοποίηση για τις δηλώσεις του προέδρου, καθώς και της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφορικά με την ακυρότητα και έλλειψη νομιμότητας του μνημονίου που υπεγράφη χθες Δευτέρα στην Τρίπολη.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου παράνομου μνημονίου Λιβύης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry.

Αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το συγκεκριμένο μνημόνιο και συμφωνήθηκε ο Νίκος Δένδιας να μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε στο ΥΠΕΞ και είχε συνάντηση χθες το βράδυ με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, George Tsounis.

«Αμφισβητήσαμε τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα;

Την ίδια ώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα και στη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα και στο ενδεχόμενο συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι «δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Εάν ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αυτός είναι που έχει δυναμιτίσει το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών με τις γνωστές του δηλώσεις, επιδιώξει κάποια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά θα το αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί θετικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως αναμένεται για μια ακόμη φορά να διεθνοποιήσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει με υπευθυνότητα τους εταίρους, τους συμμάχους, τους ομολόγους του για τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει εξωφρενικά χαρακτηριστικά. Το ίδιο θα κάνει και τώρα.

Απέναντι σε αυτά τα εξωφρενικά χαρακτηριστικά των προκλήσεων, η Ελλάδα παραμένει ψύχραιμη και συμπεριφέρεται με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχει τους συμμάχους στο πλευρό της και επαρκέστατη αποτρεπτική ισχύ, για να ανταποκριθεί στην οποιαδήποτε πρόκληση».

Keywords
Τυχαία Θέματα