Τέλος για το Leaf: η Nissan τού τραβάει την πρίζα. Κυριολεκτικά!

Το Leaf ήταν το πρώτο προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο μαζικής παραγωγής κι αγαπήθηκε από το καινοτόμο κοινό, τους early adopters του Δυτικού Κόσμου. Οι προδιαγραφές του σήμερα ξενίζουν, τα 100 χιλιόμετρα πραγματικής αυτονομίας, η μπαταρία με μόλις 24 kWh, η απουσία ψύξης για την μπαταρία, αλλά τότε ήταν κάτι ριζοσπαστικό για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Ακόμα και σήμερα, παρ΄ότι η πρώτη γενιά

δεν εισήχθη στην ελληνική αγορά, υπάρχουν υπάρχουν έξι παλιά Leaf στο car.gr. Πριν ένα χρόνο, υπήρχαν τα τριπλάσια.

Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ στο Automotive News, πολλές πηγές επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι η Nissan αποφάσισε πως η τρέχουσα γενιά Leaf θα είναι κι η τελευταία. Θα το αντικαταστήσει ένα νέο μοντέλο «πιο προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σύγχρονου αγοραστή EV» . Το αν αυτό το όχημα θα συνεχίσει με το όνομα Leaf ή όχι είναι ακόμη άγνωστο, αλλά φαίνεται απίθανο προς το παρόν.

Η Nissan δεν έχει επιβεβαιώσει την αναφορά, αλλά είναι ξεκάθαρα στη διαδικασία να στρέψει το ενδιαφέρον της σε άλλα ηλεκτρικά οχήματα όπως το Ariya. Η μετάβαση θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε καθυστερήσει, αλλά το Leaf είναι πλέον σαφέστατα ξεπερασμένο από τα νεότερα μοντέλα της κατηγορίας. «Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν; Το Leaf άνοιξε μονοπάτι μες στη ζούγκλα των θερμικών μοντέλων, αλλά πλέον ξεπεράστηκε.» σημειώναμε στη δοκιμή στις αρχές Γενάρη. Οι εξελίξεις στα ηλεκτρικά μοντέλα είναι καταιγιστικές και το Leaf έχει φάει τα ψωμιά του.

Παρ΄όλα αυτά, πέρσι ανέκαμψε από τις λιγότερες από 10.000 πωλήσεις του 2020 στις 14.239, ενώ περίπου 7.500 καινούρια Leaf έχουν ήδη βρει σπίτι μες στο 2022. Αν ήμαστε στη θέση της Nissan, δε θα καταργούσαμε επ΄ουδενί την ονομασία Leaf. Αποτελεί τον πιονέρο της ηλεκτροκίνησης, την κοινοποίησε στο ευρύ κοινό όταν υπήρχαν μόνο τα αυτοκινητάκια στα γήπεδα του golf. Προφανώς η Tesla εκτίναξε την όλη ιδέα, αλλά η Nissan ήταν αυτή που έκανε προσιτά τα πριζάτα στις μάζες. Τέτοιο όνομα θέλει μόνο ενίσχυση, όχι απόρριψη. 

The post Τέλος για το Leaf: η Nissan τού τραβάει την πρίζα. Κυριολεκτικά! appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα