Μοναδικό εργοστασιακό πρωτότυπο Saab EX είναι προς πώληση

Για να γιορτάσει την 50ή επέτειο της Saab το 1997, ο Νορβηγός Per Ekstrøm ξεκίνησε να φτιάξει κάτι ξεχωριστό. Αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μοναδικό coupe, βασισμένο στο Saab 900, κι έλαβε την έγκριση από τα κεντρικά γραφεία της Saab στο Trollhättan της Σουηδίας. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι το πρωτότυπο Saab EX του 1997 και τώρα μπορεί να γίνει δικό σας.

Ξεκίνησε τη ζωή του ως ένα ακόμα

Saab 900 II, αλλά στη συνέχεια το αμάξωμά του Frankensteinοποιήθηκε. Για παράδειγμα, το πίσω παρμπρίζ είναι από Saab 900 Cabriolet και τα φουσκωμένα φτερά από Saab CS 9000. Η οροφή του είναι χαμηλωμένη σχεδόν 75 χιλιοστά. Δεν πρόκειται για προχειροδουλειά, προηγήθηκαν πολλά σκίτσα, ακόμη κι ένα πήλινο ομοίωμα πριν από την κατασκευή του για να βεβαιωθούν ότι όλα θα ήταν τέλεια. Λέγεται μάλιστα ότι στη φάση της κατασκευής ήταν παρόντες άνθρωποι της Saab.

Όποιος αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο θα λάβει πλήρη τεκμηρίωση για την κατασκευή του, συμπεριλαμβανομένης της αλληλογραφίας με τη Saab, όλων των αρχικών σχεδίων κι υπολογισμών, αλλά και τη νορβηγική άδεια κυκλοφορίας. Το EX Prototype μπορεί να ήταν ένα και μοναδικό, αλλά είναι εντελώς νόμιμο. Πέρασε μάλιστα και τεχνική επιθεώρηση της ΕΕ μόλις τον Ιούλιο του 2023.

Οι λάτρεις της Saab ίσως περίμεναν κάτι αναβαθμισμένο κάτω από το καπό, αλλά ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 2.3 λίτρων είναι εντελώς εργοστασιακός και συνδυάζεται με πεντατάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο. Δεδομένου ότι όλα τα μηχανικά του μέρη είναι βασισμένα στο Saab 900, τα ανταλλακτικά είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν (όσο εύκολα είναι για οποιοδήποτε άλλο Saab, τέλος πάντων) και δεν είναι πιο πολύπλοκο στη συντήρηση από οποιοδήποτε άλλο 900. Προφανώς το παραπάνω δεν ισχύει για τη φανοποιία.

Δεδομένου ότι το project είχε την υποστήριξη της Saab και χρησιμοποιούσε μόνο γνήσια ανταλλακτικά της, μοιάζει με πρωτότυπο που ακυρώθηκε. Το αυτοκίνητο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Βέλγιο κι η Bonhams εκτιμά ότι θα πουληθεί μεταξύ 60.000-90.000 ευρώ. Όποιος αγοράσει αυτό το αυτοκίνητο θα έχει κάτι πραγματικά ξεχωριστό: μια μοναδική δημιουργία που θα τραβήξει την προσοχή κάθε λάτρη του αυτοκινήτου, που μπορεί να οδηγηθεί καθημερινά κι είναι εύκολο στη συντήρηση.

The post Μοναδικό εργοστασιακό πρωτότυπο Saab EX είναι προς πώληση appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα