Λίμνη Κορώνεια: τα μέτρα προστασίας από υπεράντληση υδάτων και ρύπανση

Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, με στόχο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υπεράντλησης νερού για γεωργικές δραστηριότητες και να υπάρξει εξορθολογισμός των χρήσεων, εξήγγειλε ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας το πρωί στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β’ Περ. Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ, Κατερίνας Μάρκου, για τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντική υποβάθμιση

της λίμνης Κορώνειας.

Ακολουθούν το κείμενο της ομιλίας, καθώς και η δευτερολογία του Υπουργού Αναπληρωτή ΠΕΚΑ :

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση που έχει υποστεί η Λίμνη Κορώνεια είναι αδιαμφισβήτητα το άθροισμα όσων συσσωρεύτηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, με αποτέλεσμα μία λίμνη-στολίδι, υγρότοπος διεθνούς σημασίας, να έχει υποστεί μία απίστευτη ταλαιπωρία. Και αυτό είναι γνωστό.

Επί δεκαετίες ο υγρότοπος της Κορώνειας δεχόταν υψηλή ρύπανση από συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, αλλά και βιομηχανικών και αστικών λυμάτων. Παράλληλα, υπέφερε, δε, από την υπεράντληση του νερού για γεωργική χρήση και αυτός είναι ο παράγοντας που έχει ίσως και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη δημιουργία του προβλήματος.

Οι κατά καιρούς προσπάθειες που έγιναν, ώστε να υπάρξει ο συντονισμός για να αντιστραφεί η κατάσταση, δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Το πιο χαρακτηριστικό δε παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι το ειδικό πρόγραμμα δράσεων για την αποκατάσταση της Λίμνης που εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν υλοποιήθηκε παρά μονάχα κατά 25% μέχρι το τέλος του 2010, με συνέπεια την απένταξη από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης του έργου το 2011.

Είναι προφανές λοιπόν ότι τα πράγματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με τεράστια πίεση χρόνου, περιορισμένους πόρους και πολλά που πρέπει να γίνουν για να αντιστραφεί η εικόνα και να αρχίσει να υπάρχει επιτέλους ένα ουσιώδες αποτέλεσμα στο ορίζοντα.

Πού βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή; Συγκεκριμένα, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων ενέταξε στο ΕΠΠΕΡΑΑ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», τα έργα τεχνικής παρέμβασης στη Λίμνη, προϋπολογισμού 20.000.000 ευρώ με δικαιούχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα έργα αυτά αφορούσαν κυρίως τη δημιουργία και διαμόρφωση βαθέων ενδιαιτημάτων για την προστασία της βιοποικιλότητας της Λίμνης, τη βελτίωση των υδραυλικών εγκαταστάσεων και της ενωτικής τάφρου, τη βελτίωση της λιμνοδεξαμενής ωρίμανσης, τη διαχείριση καλαμώνων, την προμήθεια ειδικού εξοπλισμού και τη δημιουργία βάσεων δεδομένων παρακολούθησης.

Δεύτερον, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος δημιούργησε σειρά ελέγχων σε διάφορες βιομηχανίες της περιοχής, επιβάλλοντας τις αντίστοιχες Διοικητικές κυρώσεις. Να σημειωθεί δε στο σημείο αυτό, πως πάρα πολλές από τις ρυπογόνες βιομηχανικές δραστηριότητες, έχουν πλέον διακόψει τη λειτουργία τους. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος βεβαίως εξακολουθούν να επιλαμβάνονται οποιασδήποτε νέας παράβασης.

Τρίτον, ο Φορέας Διαχείρισης

Keywords
Τυχαία Θέματα