Ισραήλ: Κατεδαφίζουν μονάδες ΑΠΕ που ηλεκτροδοτούν Παλαιστίνιους

15:13 24/2/2012 - Πηγή: Econews

Έξι μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια σε 600 Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης έχουν τεθεί σε “λίστα έργων υπό κατεδάφιση” από την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας EurActiv η κίνηση των Ισραηλινών έρχεται ως απάντηση σε απόρρητη έκθεση αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζητάει την θέσπιση νόμων για την παρεμπόδιση της χρηματοδότησης των εποίκων από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Ιλάντ Οριάν, συνιδρυτής της εταιρείας Comet-ME που είχε αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής των έργων δήλωσε

πως η κατεδάφισή τους θα αφήσει χωρίς ρεύμα 400 ανθρώπους, ενώ ένα μόνο χωριό θα έχει πρόσβαση σε μια ακριβή, θορυβώδη και περιβαλλοντικά επιζήμια πετρελαιογεννήτρια.

Όπως δήλωσε στο EurActiv “οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν χωρίς φωτισμό, ενώ δεν θα μπορούν να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν”.

Για την ιστορία, η Comet-ME και ο γερμανικός όμιλος Medico International, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατασκεύασαν 15 ηλιακά πάρκα και υβριδικά συστήματα τα οποία ηλεκτροδοτούν χωριά με συνολικό πληθυσμό 1500 ατόμων.

Το Σαάμπ-αλ-Μπουτούμ, ένα από τα χωριά που θα δουν την ανανεώσιμη ενέργεια να “κατεδαφίζεται”, φιλοξενεί δύο αιολικές τουρμπίνες και 40 ηλιακά πάνελ που παράγουν 40 έως 60 κιλοβάτ ενέργειας ημερησίως.

Την υπόθεση παρακολουθεί στενά η γερμανική κυβέρνηση.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια υπανάπτυκτη περιοχή, γνωστή και ως Area C, η οποία εκτείνεται από τη Νεκρά Θάλασσα και την Έρημο της Ιουδαίας ως την Κοιλάδα της Ιορδανίας. Εκεί, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει χορηγήσει 300.000 Ευρώ για την κατασκευή έξι υβριδικών αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία εξυπηρετούν φτωχά χωριά στους λόφους της νότιας Χεβρώνας.

Οι οικισμοί των Εβραίων εποίκων στην περιοχή θεωρούνται παράνομοι, βάσει του διεθνούς δικαίου, ωστόσο το 94% των αιτήσεων Παλαιστινίων για άδειες κατασκευής κτηρίων απορρίπτονται από τις ισραηλινές Αρχές.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα