Η Κλιματική Αλλαγή συρρικνώνει τα είδη

Πολικές αρκούδες και άλλα ζωικά, αλλά και φυτικά είδη συρρικνώνονται εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change.

Το 45% των ειδών που συμπεριελήφθηκαν στην έρευνα , από μεγάλους θηρευτές ως μικροοργανισμούς, μεγαλώνουν σε μικρότερα μεγέθη από γενιά σε γενιά.

Μεταξύ των ειδών πανίδας και χλωρίδας που συρρικνώνονται εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής είναι η πολική αρκούδα, το ερυθρό ελάφι, η πρωτόγονη φυλή προβάτων soay , οι γλάροι, ακρίδες

όπως επίσης και φυτά όπως το πλανκτόν.

Οι αλλαγές, εκτιμούν οι επιστήμονες, θα μπορούσαν να επιφέρουν ολέθριες συνέπειες για τον άνθρωπο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα εξαιτίας της απομείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων και των καλλιεργειών.

Κατά τη διάρκεια μιας αντίστοιχης περιόδου υπερθέρμανσης του πλανήτη πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, σκαθάρια, μέλισσες, αράχνες, σφήκες και μυρμήγκια συρρικνώθηκαν από 50% ως 75% σε βάθος χιλιετηρίδων.

Αλλά και θηλαστικά όπως σκίουροι και αρουραίοι συρρικνώθηκαν κατά 40% κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου που είναι γνωστή ως Παλαιόκαινος-Ηώκαινος.

Το πρόβλημα στις μέρες μας είναι ότι ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι κατά πολύ ταχύτερος και η αλλαγή στο μέγεθος των ειδών έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην έρευνα συμμετείχαν 85 είδη και έδειξε να επηρεάζεται το 55%, εκ των οποίων το 20% αυξήθηκε σε όγκο και το 80% συρρικνώθηκε.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, ο μεταβολισμός των ψυχρόαιμων ειδών επιταχύνεται κατά 10%, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και να αναπτύσσονται λιγότερο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα