Φωτοβολταϊκά: σύστημα με ρομπότ αντικαθιστά τους ιχνηλάτες (trackers)

12:25 5/9/2012 - Πηγή: Econews

Μια start-up εταιρεία ρομποτικής έχει αναπτύξει ένα σύστημα που μπορεί να περιορίσει το κόστος παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά κατά 20%.

Η εν λόγω τεχνολογία φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους ιχνηλάτες (trackers) μονού ή διπλού άξονα, οι οποίοι στρέφουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ στην κατεύθυνση του ήλιου έτσι να αυξάνεται η απόδοσή τους (στην Ελλάδα

υπολογίζεται κατά 25% έως 50% ετησίως).

Η Qbotix έχει κατασκευάσει ρομπότ, τροφοδοτούμενα από μπαταρίες, τα οποία κινούνται πάνω σε μια ράγα μέσα σε συστοιχίες φωτοβολταϊκών, συνδέονται με κάθε πάνελ αυτόματα και το κατευθύνουν προς τον ήλιο, αντίστοιχα με τη λειτουργία που επιτελούν οι ιχνηλάτες (trackers),

Πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται ξεχωριστό σύστημα ιχνηλασίας του ήλιου για κάθε φωτοβολταϊκό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως το σύστημα θα έχει κόστος ανάλογο με τους trackers μονού άξονα χωρίς να εξειδικεύσει την τιμή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qbotix, Γουασίντ Μποκάρι, ισχυρίζεται πάντως ότι οι κάτοχοι του συστήματος θα πετύχουν υψηλότερη παραγωγή ενέργειας κατά 8%-15% σε σύγκριση με τους ιχνηλάτες μονού άξονα και 30%-40% σε σύγκριση με τα σταθερά συστήματα και ότι συνολικά το κόστος της παραγωγής ενέργειας μειώνεται κατά 20%.

Κάθε ρομπότ μπορεί να αναλάβει φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 300 Κιλοβάτ και κοστίζει μερικά “λεπτά του δολαρίου ανά Βατ”, λέει ο Μποκάρι.

Η Qbotix με έδρα το Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια, έχει συγκεντρώσει από venture capitals 7,5 εκατ. δολάρια από το 2010.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα