Φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας: «μπλόκο» στις επενδύσεις

08:57 3/1/2012 - Πηγή: Econews

Άλυτο παραμένει, παρά τη σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΚΑ, το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με την ουσιαστική απαγόρευση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, οι τοπικές πολεοδομίες της χώρας δεν «αναγνωρίζουν» την εγκύκλιο

που υπέγραψε στις 14 Δεκεμβρίου ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Δριβελέγκας και στην ουσία έχουν «παγώσει» την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε επενδυτές, που επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας.

Το πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων δημιουργήθηκε όταν με τροπολογία σε νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς «καταργήθηκε» η διάταξη που είχε εισαγάγει η Τίνα Μπιρμπίλη στον νόμο για τις ΑΠΕ και η οποία επέτρεπε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με την τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του υπουργείου Γεωργίας, παύει να ισχύει το «πράσινο φως» για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.

Ως εκ τούτου πολλές πολεοδομίες της χώρας έχουν σταματήσει την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε περίπου 10.000 επενδυτές οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε τέτοιες εκτάσεις.

Για την επίλυση του προβλήματος, ο υφυπουργός Γεωργίας κ. Δριβελέγκας έστειλε σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας εγκύκλιο, που ορίζει ότι δεν πρέπει να ερμηνεύεται η τροπολογία ότι αφορά την εγκατάσταση ΑΠΕ και συνεπώς θα πρέπει να δίνουν οι πολεοδομίες τις απαραίτητες εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας.

Ωστόσο, οι Περιφέρειες και οι πολεοδομίες αμφισβητούν τη νομιμότητα της εγκυκλίου καθώς δεν μπορεί ένας νόμος να ανατραπεί από μια διοικητική πράξη.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα