Εξασθενές χρώμιο και στο εμφιαλωμένο νερό

09:48 12/1/2012 - Πηγή: Econews

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν για την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, δικτύου αλλά και εμφιαλωμένου, παρουσίασαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι, ζητώντας τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το  εξασθενές χρώμιο έχει αναγνωριστεί ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όμως οι περισσότερες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξακολουθούν να μην διαθέτουν ελάχιστο επιτρεπόμενο όριο για το πόσιμο νερό.

Ως αποτέλεσμα, η έλλειψη τέτοιου

ορίου δημιουργεί, σύμφωνα με τους Οικολόγους Πράσινους, ελλιπή έλεγχο του νερού που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και παραπλανώντας τους καταναλωτές ως προς την ασφάλεια του νερού που χρησιμοποιούν.

Στη χώρα μας, όπως επισημαίνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, η επικίνδυνη αυτή ουσία έχει εντοπιστεί στα νερά περιοχών όπως η κοιλάδα του Ασωπού στη Βοιωτία, η Μεσσαπία στην κεντρική Εύβοια και η Νοτιοανατολική Θεσσαλία, αλλά και σε εμφιαλωμένα νερά, στα οποία στρέφονται οι καταναλωτές για περισσότερη ασφάλεια και ποιότητα.

Ο Νίκος Μάντζαρης, χημικός μηχανικός και σύμβουλος του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων δήλωσε σχετικά: «Έχοντας επίγνωση ότι για πρακτικούς λόγους δε θα μπορούσαμε να είμαστε εξαντλητικοί στην έρευνα μας, επιλέξαμε 9 ετικέτες με πρωταρχικό κριτήριο τις πωλήσεις τους. Μετά την άρνηση του Γενικού Χημείου του Κράτους να αναλύσει τα δείγματα (3 ανά ετικέτα) ως προς την παρουσία εξασθενούς χρωμίου, τα στείλαμε σε διαπιστευμένο ιδιωτικό εργαστήριο. Υπήρξαν 3 ετικέτες που είχαν εξασθενές χρώμιο πάνω από το όριο ανίχνευσης της μεθόδου (1.5 ppb). 2 από αυτές μάλιστα είχαν συγκεντρώσεις στη γειτονιά των 20 ppb με μέγιστη τιμή τα 22 ppb. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν με δεύτερη σειρά μετρήσεων 1 μήνα αργότερα στις 3 ετικέτες που παρουσίασαν το πρόβλημα, οι οποίες έδειξαν πρακτικά τα ίδια πράγματα».

«Στη συνέχεια κάναμε μια σειρά ενεργειών με στόχο να ενημερώσουμε αλλά και να ενεργοποιήσουμε τους αρμόδιους φορείς. Ο ΕΦΕΤ δεν ασχολείται με μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου σε εμφιαλωμένα νερά, το ΓΧΚ αρνείται να μετρήσει εξασθενές χρώμιο σε εμφιαλωμένα νερά για ιδιώτες, λόγω φόρτου εργασίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας έδωσαν 13 διαφορετικές απαντήσεις στο αίτημά μας να μας δώσουν τις μετρήσεις που θα έπρεπε να κάνουν στο νερό δημόσιας χρήσης της αρμοδιότητας τους, ενώ καμία απάντηση δεν έλαβαν σε χρονικό διάστημα 3 μηνών στο σχετικό ερώτημα που υπέβαλαν στα αντίστοιχα περιφερειακά συμβούλια, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με την υποστήριξη των Οικολόγων Πράσινων.  Ο πλήρης φάκελος με τις ενέργειές μας αλλά και τα αποτελέσματα των μετρήσεων που κάναμε έχει σταλεί στον Υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο από τις 23 Δεκεμβρίου του 2011. Ως τώρα καμιά απάντηση δεν έχουμε λάβει για το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα».

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν ότι πρακτικά η πολιτεία επιτρέπει μια κατάσταση όπου συμπολίτες μας καταναλώνουν πιθανόν κα

Keywords
Τυχαία Θέματα