Ειδικό Τέλος Ακινήτων: άμεση διόρθωση των λαθών ζητά η ΠΟΜΙΔΑ

Με κατεπείγουσα επιστολή της στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) επισήμανε ότι είναι δέκτης καθημερινών εντονότατων διαμαρτυριών από όλη τη χώρα, σχετικά με την επιβολή του Ειδικού Τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αφορούν όχι μόνον το δυσβάστακτο του σχετικού μέτρου, αλλά και πολλά επί μέρους προβλήματα υπερβολικών χρεώσεων παράλογων ποσών, για τα οποία η ΠΟΜΙΔΑ

ζήτησε την καθιέρωση διαδικασίας άμεσης επίλυσής τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένες, για τους εξής κύριους λόγους:

1. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
2. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.
3. Λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
4. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
5. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
6. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.
7. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.

Επίσης επισημάνθηκε η αδυναμία πληρωμής μόνον του ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής ρεύματος από αποχωρήσαντα ενοικιαστή.

Έτσι δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών Δ (Δήμοι-Δ.Ο.Υ.-ΔΕΗ) χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης όλων των παραπάνω λαθών στους οικείους Δήμους, στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επίσης αν το λάθος εις βάρος του πολίτη υπερβαίνει το ένα (1) ευρώ ανά τετρ. μέτρο της ιδιοκτησίας του, να μην υποχρεούται να το πληρώσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διόρθωση.

Έκτακτο Τέλος. Υπενθυμίζεται ότι με το άρθρο 53 του ν. 4021/ 3.10.2011, (ΦΕΚ Α’ 218) επιβλήθηκε «έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτουμένων δομημένων επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ) με συντελεστή από 3 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, για αόριστο χρονικό ορίζοντα, ενώ δεν καταργείται ο ΦΑΠ!. Η ΠΟΜΙΔΑ με υπόμνημά της προς την Κυβέρνηση είχε διαμαρτυρηθεί εντονότατα για τη νέα αυτή επιβάρυνση της ακίνητης ιδιοκτησίας και ζήτησε αφ΄ενός το τέλος να είναι χαμηλό για να μπορούν όλοι οι πολίτες να το πληρώσουν, αφετέρου δε να εξαιρεθούν από το νέο «χαράτσι» τα ακίνητα που δεν ρευματοδοτούνται (δηλαδή τα ξενοίκιαστα) και οι κοινόχρηστοι χώροι των κτιρίων, πράγμα που έγινε δεκτό από τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.

Δικαστικές Προσφυγές. Αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά της Υπουρ

Keywords
Τυχαία Θέματα