Διαχείριση απορριμμάτων: στη Δυτική Μακεδονία το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα

Η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας είναι το πρώτο έργο του είδους που θα προχωρήσει στην Ελλάδα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι δεσμευτικές προσφορές υποβλήθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου, ενώ εντός του Ιανουαρίου θα γίνει η αξιολόγηση των προσφορών και αν δεν υπάρξουν ενστάσεις, το Φεβρουάριο θα αναδειχθεί

ο προσωρινός ανάδοχος.

Οι τρεις υποψήφιοι που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές (με χρονική σειρά υποβολής) είναι οι:

•ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

•Ένωση εταιριών ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – ΗΛΕΚΤΩΡ

•Ένωση εταιριών ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – J&P ΑΒΑΞ – POLYECO

Σύμφωνα με την “Ημερησία”, πρόκειται για το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων για το οποίο υποβάλλονται δεσμευτικές προσφορές.

Μάλιστα, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012 εγκρίθηκε επί της αρχής από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του έργου με τη μονάδα της Δυτικής Μακεδονίας να γίνεται το πρώτο μετά από αρκετά χρόνια που χρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ με τη μέθοδο του project finance.

Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για χρονικό διάστημα 27 ετών.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους διαγωνισμούς για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων η κατάσταση έχει ως εξής:

—Πελοπόννησος

Προετοιμάζονται τα τελικά τεύχη ώστε να κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές εντός του α’ τριμήνου 2013.

—Δυτική Ελλάδα

Στην Ηλεία, ο διαγωνισμός συνεχίζεται μετά την απόρριψη των προσφυγών προσφυγών υποψηφίων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 ξεκινά ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου 2013.

Στην Αιτωλοακαρνανία, ο διαγωνισμός συνεχίζεται επίσης μετά την απόρριψη από το ΣτΕ των προσφυγών υποψηφίων κατά της απόφασης προεπιλογής. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τριών προεπιλεγέντων υποψηφίων, ενώ αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου 2013.

Για το έργο της Αχαΐας, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων η έναρξη του διαγωνισμού για το έργο ΣΔΙΤ, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου 2013.

—Ανατολική Μακεδονία

Ακόμα, στις Σέρρες, την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές υποψηφίων κατά της απόφασης προεπιλογής. Στις αρχές Ιανουαρίου 2013 αναμένεται να ξεκινήσει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τη συμμετοχή των τεσσάρων προεπιλεγέντων υποψηφίων και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται εντός του α’ εξαμήνου 2013.

—Αττική

Αναμένονται οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος για τα τέσσερα εργοστάσια στην Αττική, με στόχο να υπογραφούν οι τελικές συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2013.

Για το έργο υλοποίησης της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής που θα γίνει στο Γραμματικό, η προθεσμία λήγει στις 22 Ιανουαρίου 2013 ενώ για το έργο της Νοτιοανατολικής Αττικής που θα γίνει στην Κερατέα, λήγει στις 24 Ιανουαρίου 2013

Για το έργο της Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια) η προθεσμία λήγει στις 29 Ιανουαρίου 2013 και για την μονάδα στη Φυλή, στις 5 Φεβρουαρίου 2013

Keywords
Τυχαία Θέματα