ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί η εκλογή αρχηγού από τη βάση να ανατρέψει τη δημοσκοπική καθίζηση;

Language Greek

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή της ηγεσίας αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ασφάλιστρο κινδύνου έναντι μιας ενδεχόμενης ήττας στις ερχόμενες διπλές εκλογές. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, ένας αναβαπτισμένος, με ευρεία λαϊκή

αποδοχή αρχηγός, δεν κινδυνεύει να εκδιωχθεί από τη θέση του ακόμη κι αν χάσει για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία την προοπτική εξουσίας για το κόμμα του. 

Πίσω όμως από την Προεδρική πρόταση κρύβεται ένα βαθύτερο υπαρξιακό άγχος: ο Τσίπρας βλέπει αυτό που παρατηρούν όλοι, ότι η εκλογή Ανδρουλάκη άλλαξε τις ισορροπίες στο πολιτικό παιχνίδι, ότι το ΚΙΝΑΛ έχει για τα καλά ξεκολλήσει από τα μονοψήφια ποσοστά, ότι ένας κόσμος που ψήφιζε παραδοσιακά ΠΑΣΟΚ και του γύρισε την πλάτη την τελευταία δεκαετία επιστρέφει στο κομματικό του σπίτι και πως ο ίδιος δεν καρπώνεται την κυβερνητική φθορά της Νέας Δημοκρατίας.

Μια εκλογή λοιπόν από τη βάση, όχι μόνο του αρχηγού, αλλά και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής, θα κινητοποιούσε κόσμο και θα έφερνε ψηφοφόρους στην κάλπη, θα δημιουργούσε δυναμική και θα ενίσχυε την κομματική ψυχολογία ενόψει των εθνικών εκλογών. Σε αυτό το σενάριο, ο Τσίπρας θα έβλεπε τον εαυτό του ενδυναμωμένο εντός κι εκτός κόμματος - ειδικά εάν η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική και νέος κόσμος εγγράφονταν στα μητρώα του κόμματος. Θα ήταν επίσης και μια ευκαιρία για τον ίδιο να εναρμονίσει τις πρακτικές του κόμματός του με αντίστοιχες διαδικασίες στα προοδευτικά κόμματα της Ευρώπης, που τόσο πασχίζει να αποδείξει πως αποτελεί κομμάτι τους. 

Είναι η εκλογή από τη βάση η λύση στο πρόβλημα του βαλτωμένου δημοσκοπικά ΣΥΡΙΖΑ; Αν ήταν έτσι, θα το είχαν σκεφτεί νωρίτερα. Το ουσιαστικό πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως αδυνατεί να εμφανίσει μια πρόταση πολιτικής που θα συγκινήσει την κοινωνία και θα τον καταστήσει αξιόπιστη εναλλακτική εξουσίας. Εδώ και δυόμισι χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις αδυνατώντας να δημιουργήσει γεγονότα, να θέσει την ατζέντα ή και να ασκήσει κριτική σε κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις. 

Τα επιχειρήματα περί φιλοκυβερνητικών Μέσων Ενημέρωσης τα ακούγαμε και την περίοδο 2012-2014, που όμως δεν τον εμπόδισαν τότε να κατακτήσει την εξουσία. Άλλωστε στην μετα-τηλεοπτική δημοκρατία, δεν έχεις ανάγκη στήριξης των μέσων ενημέρωσης για να εδραιωθείς πολιτικά. Αντίθετα, χρειάζεσαι πρόταση εξουσίας, προοπτική και φρεσκάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαθέτει τίποτε από τα τρία. Και ο αρχηγός του, μοιάζει χαμένος στην εσωκομματική εσωστρέφεια, βυθισμένος σε μια βαθιά πολιτική κατάθλιψη που αναζητά την φαρμακευτική του αγωγή έξω από την κομματική καμαρίλα. Κανείς δεν το περιέγραψε πιο εύστοχα από τον Γιάννη Λούλη, που έγραψε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάπιε τον Τσίπρα αντί τελικά ο Τσίπρας να αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Article Category Πολιτική Ετικέτες ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης Νέα Δημοκρατία Cover Image syriza-grafeia.jpg ΣΥΡΙΖΑ: Μπορεί η εκλογή αρχηγού από τη βάση να ανατρέψει τη δημοσκοπική καθίζηση; Is Native Κλειστό Show In Latest Ανοικτό Show Image in Latest Κλειστό Video Icon Κλειστό
Keywords
Τυχαία Θέματα