Όλες οι ανακοινώσεις στο συνέδριο Google I/O 2022

15:17 12/5/2022 - Πηγή: Plaisio

Οι χιλιάδες θέσεις στο ιστορικό Shoreline Amphitheatre «γέμισαν» για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, με το συνέδριο προγραμματιστών Google I/O 2022 να πραγματοποιείται δια ζώσης.

Στην εκδήλωση, η Google μοιράστηκε λεπτομέρειες για τις τελευταίες εξελίξεις -και τις ανακαλύψεις της- στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής εκμάθησης/ μετάφρασης ή της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας ενώ βεβαίως δεν παρέλειψε να αναφερθεί

σε νέες συσκευές που θα διατεθούν μέσα στη χρονιά ή στις αρχές της επόμενης, ακολουθώντας κατά κάποιο τρόπο μία περισσότερο ολιστική στρατηγική στην αγορά του hardware.

Pixel 6a

Η εταιρεία έδωσε λίγες πληροφορίες για τα κορυφαία, νέα κινητά της Pixel 7, ωστόσο το νέο Pixel 6a έκλεψε την παράσταση. Ενσωματώνει τον προηγμένο επεξεργαστή της Google «Tensor AI» -όπως και τα Pixel 6 και Pixel 6 Pro– και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα στοιχίζει $449 όταν κυκλοφορήσει στις 28 Ιουλίου.

Pixel 6a

Σε σύγκριση με το παλαιότερο Pixel 5a, το νέο Pixel 6a διαθέτει μικρότερη οθόνη –6,1 ιντσών αντί 6,34 ιντσών στον προκάτοχό του- καθώς φαίνεται πως η Google ήθελε να προσφέρει μία σύγχρονη συσκευή, με τελευταίας γενιάς hardware και δυνατότητες, που είναι κατάλληλη και για μικρότερα χέρια. Με τον επεξεργαστή Tensor AI στο εσωτερικό του, το Pixel 6a ενσωματώνει δυνατότητες 5G καθώς και hardware-based ασφάλεια που εγγυάται το εξειδικευμένο ολοκληρωμένο της εταιρείας Titan M2 και βεβαίως έρχεται αρκετή ισχύς για την πραγματοποίηση απαιτητικών σε πόρους εργασιών όπως η «ζωντανή μετάφραση» της Google (Live Translate).

Pixel 6a

Η συσκευή ενσωματώνει εμπρόσθια κάμερα 8 MP και διπλή κάμερα 12 MP στην πίσω όψη (κύρια και υπερευρυγώνια). Ένα από τα σημαντικότερα ωστόσο πλεονεκτήματα της συσκευής, είναι η υποστήριξη της Google όσον αφορά τη λήψη ενημερώσεων ασφαλείας που επεκτείνεται στα πέντε χρόνια.

Pixel 7 και Pixel 7 Pro

Αν και η επίσημη παρουσίαση των Pixel 7 και Pixel 7 Pro αναμένεται αργότερα μέσα στη χρονιά, η εταιρεία δεν παρέλειψε να μοιραστεί λίγες -δυστυχώς- πληροφορίες για ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους, όπως ότι θα ενσωματώνουν τον 2ης γενιάς επεξεργαστή Tensor και πως για την κατασκευή του οριζόντιου εξογκώματος (τις «λωρίδας» όπως είναι γνωστό) για τις κάμερες στην πίσω όψη που καταλαμβάνει ολόκληρο το πλάτος των συσκευών χρησιμοποιήθηκε ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Pixel 7 & 7 Pro

Η οριζόντια διάταξη των καμερών στο πίσω μέρος περιλαμβάνει δύο κάμερες στην περίπτωση του Pixel 7 και τρεις κάμερες στην περίπτωση του Pixel 7 Pro. Φυσικά, με τις δύο αυτές συσκευές πρόκειται να κάνει ντεμπούτο το Android 13. Όπως αναμενόταν, η Google δεν ανέφερε το παραμικρό για τις τιμές ή την ημερομηνία διάθεσής τους στην αγορά.

Pixel 7 & 7 ProPixel Watch

Όπως αναμενόταν, η εταιρεία στο συνέδριο προγραμματιστών Google I/O παρουσίασε επίσημα το Pixel Watch. Η έξυπνη φορετή συσκευή διαθέτει στρογγυλή «κάσα», θολωτού τύπου οθόνη τεχνολογίας OLED με «αόρατο» στεφάνι, «tactile» κορώνα (με τεχνολογία απτικής ανάδρασης) και ένα πλήκτρο. Η συσκευή τρέχει Wear OS 3 και υποστηρίζει όλα τα χαρακτηριστικά παρακολούθησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης της Fitbit, καθώς παρέχεται «deep integration» με το λογισμικό της τελευταίας, που όπως είναι γνωστό έχει εξαγοραστεί από την Google.

Pixel Watch

Το Pixel Watch θα διατεθεί το Φθινόπωρο μαζί με τα Pixel 7 και Pixel 7 Pro. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, το Google Pixel Watch θα ενσωματώνει το ίδιο hardware με το Samsung Galaxy Watch 4, και αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι ενδέχεται να εξοπλίζεται με τον ίδιο «Bioactive Sensor» παρέχοντας δυνατότητες ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ECG), μέτρησης του καρδιακού ρυθμού, μέτρησης του κορεσμού του οξυγόνου στο αίμα, μέτρησης του ποσοστού λίπους κ.ά.

Pixel Watch

Περισσότερες λεπτομέρειες για το Pixel Watch θα μάθουμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σε άλλα νέα, τα οποία αφορούν το Wear OS 3, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα βρίσκεται σε νέες συσκευές των Samsung, Fossil και Montblanc.

Pixel Tablet

Αν και η εμπορική «αποτυχία» του Pixel Slate οδήγησε στελέχη της εταιρείας να δηλώσουν ότι η Google δεν πρόκειται να κατασκευάσει ξανά συσκευές tablet, εντούτοις φαίνεται πως υπήρξε μία σημαντική αλλαγή στον σχεδιασμό, με την εταιρεία να ανακοινώνει στο Google I/O 2022 το Pixel Tablet, μία πολυτελή (Premium) κατασκευή που φιλοδοξεί να γίνει η καλύτερη συσκευή αυτού του τύπου.

Pixel Watch

Στο εσωτερικό του Pixel Tablet θα βρίσκεται ένας επεξεργαστής Tensor, σαν αυτούς που τροφοδοτούν τα τελευταίας γενιάς κινητά Pixel της εταιρείας και θα «τρέχει» μία ειδική έκδοση του Android που έχει αναπτυχθεί ειδικά για συσκευές με μεγαλύτερες διαστάσεις, και η οποία βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και αρκετό καιρό. Η συσκευή που δανείζεται στοιχεία από τον σχεδιασμό των συσκευών Pixel, θα διαθέτει δύο κάμερες -μία εμπρόσθια και μία στο πίσω μέρος, μάλλον 12 MP- και θα διατεθεί κάποια στιγμή το 2023.

Pixel Buds Pro

Αν και θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο περισσότερο για να δούμε τα κινητά ή τις υπόλοιπες συσκευές της Google στην αγορά, τα Pixel Buds Pro, τα πρώτα ασύρματα ακουστικά της Google αναμένεται να διατεθούν στις 28 Ιουλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με τιμή $199.

Pixel Buds Pro

Ανάμεσα στα βασικά χαρακτηριστικά τους βρίσκουμε την ενεργή ακύρωση θορύβου (ANC), την πιστοποίηση IPX4 όσον αφορά την αντοχή στο νερό/ ιδρώτα και στη σκόνη, την δυνατότητα multi-point συνδέσεων (μπορείτε από το κινητό, καθώς και «Spatial Sound» όταν λειτουργούν σε συνδυασμό με κάποιο συμβατό κινητό Pixel.

Pixel Buds Pro

Ο έλεγχος των λειτουργιών και της αναπαραγωγής πραγματοποιείται μέσω της αφής (Touch Controls) ενώ παρέχουν λειτουργίες όπως το Volume EQ που ρυθμίζει τον ήχο ανάλογα με το επιλεγμένο επίπεδο της έντασης (π.χ. αν ο χρήστης χαμηλώσει την ένταση του ήχου, τότε η συσκευή αυξάνει το bass διατηρώντας υπό έλεγχο τα mid-range και tremble για να διατηρηθεί ένα ισορροπημένο προφίλ για τον ήχο) και το Silent Seal, με τα ακουστικά να προσαρμόζονται στα αυτιά του χρήστη για την αύξηση της αποτελεσματικότητας του ANC (η Google λέει ότι τα ακουστικά παρακολουθούν την πίεση στον ακουστικό πόρο, μειώνοντας την εφόσον χρειαστεί για λόγους άνεσης).

Google Glass 2nd Gen?

Μετά από μία δεκαετία από το ντεμπούτο της συσκευής Google Glass στο συνέδριο Google I/O 2012, η εταιρεία αποκάλυψε ότι εργάζεται σε ένα νέο ζευγάρι γυαλιών επαυξημένης πραγματικότητας (AR). Αν και δεν αποκάλυψε και πολλά στοιχεία για τη νέα της φορετή συσκευή, μοιράστηκε ένα μικρό βίντεο που δείχνει ορισμένες από τις δυνατότητες τους (όπως το να μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο από τη μία γλώσσα στην άλλη).

Google Glass 2nd Gen.

Το περιβάλλον χρήσης και ο σχεδιασμός της συσκευής βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη. Η Google δεν αποκάλυψε πότε σκοπεύει να ανακοινώσει επίσημα τη 2η γενιά του Google Glass -αν έχουν αυτήν την ονομασία- και βεβαίως ούτε λόγος για την ημερομηνία διάθεσης ή την τιμή τους. Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι η 1η γενιά Google Glass εξακολουθεί να είναι διαθέσιμη για επιχειρησιακή χρήση.

Android 13

Με την ανακοίνωση της γλώσσας σχεδιασμού Material Design στο Google I/O 2014, το όραμα της εταιρείας ήταν να κάνει την τεχνολογία ακόμα πιο όμορφη και απλή για όλους. Με την εξέλιξη της, που έχει την ονομασία Material You και παρουσιάστηκε επίσημα περίπου τέτοια εποχή πέρυσι, το Android 12 απέκτησε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής/ εξατομίκευσης, που βοήθησαν το λειτουργικό σύστημα της Google να αυξήσει τη δημοτικότητα του. Η εταιρεία τώρα λέει πως θα επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο στην «εξατομίκευσης» προσφέροντας ακόμα περισσότερες επιλογές και δυνατότητες.

Android 13

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα προσαρμογής της χρωματικής παλέτας, με βάση την ταπετσαρία (wallpaper) σε όλο το εύρος του περιβάλλοντος χρήσης, δηλαδή σε εικονίδια, μενού, στις προεγκατεστημένες εφαρμογές ή στις ειδοποιήσεις. Ένα άλλο εργαλείο, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επιλέξει διαφορετική γλώσσα για επιλεγμένες εφαρμογές.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το νέο Android 13 θα διαθέτει την εφαρμογή Wallet, στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να αποθηκεύσει διάφορες ψηφιακές κάρτες, από πιστωτικές και χρεωστικές, μέχρι την ταυτότητα του χρήστη ή ψηφιακές κάρτες και εισιτήρια για μέσα μαζικής μεταφοράς, κάρτες μέλους, πιστοποιητικά εμβολιασμού, αεροπορικά εισιτήρια κ.ά. Οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές μέσω του Google Wallet σε καταστήματα εφόσον υποστηρίζεται το Google Pay. Το νέο Google Wallet πρόκειται να διατεθεί για Android και Wear OS συσκευές μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η ασφάλεια και το απόρρητο είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Google. Ακριβώς για αυτό το λόγο ανάμεσα στα νέα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία είναι ότι το Android 13 προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητο των χρηστών θα διαγράφει αυτόματα το ιστορικό στο «πρόχειρο» (clipboard). Με το Android 13, η εταιρεία επίσης έκανε γνωστό ότι θα αυξήσει τις δυνατότητες multitasking για τις συσκευές με μεγαλύτερες οθόνες -άλλωστε ανακοίνωσε και το νέο Pixel Tablet που θα κυκλοφορήσει στις αρχές της νέας χρονιάς- συμπεριλαμβανομένης της αναβαθμισμένης taskbar και του split–view ενώ όπως είπε θα αναβαθμίσει όλες τις δημοφιλείς εφαρμογές της για να αξιοποιούν όλες αυτές τις νέες δυνατότητες. Βελτιώσεις βεβαίως υπάρχουν και σε άλλα σημεία του λειτουργικού συστήματος, από τα Quick Settings -και τον φακό πιο συγκεκριμένα που θα ενεργοποιείται με ένα άγγιγμα- μέχρι τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια/ ανάλυση των αδειών/ δικαιωμάτων πρόσβασης στα προσωπικά δεδομένα από κάθε εφαρμογή μέχρι το νέο σύστημα διαμοιρασμού φωτογραφιών στο Google Photos ή στα πλήκτρα αναπαραγωγής κ.ά.

Android 13

Η Google βεβαίως αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις της στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής εκμάθησης ανακοινώνοντας βελτιώσεις στη Μετάφραση που υποστηρίζει 24 ακόμα γλώσσες κ.ά. Επίσης αναφέρθηκε στην εφαρμογή AI Test Kitchen για το μοντέλο μηχανικής εκμάθησης LaMDA2 της, σε αναβαθμισμένες λειτουργίες στο Workspace, στο Lens και στο YouTube καθώς και στους χάρτες της (Google Maps) που διαθέτουν πλέον το νέο «Immersive View».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την παρουσίαση στο παρακάτω βίντεο όπως και το Developer Keynote.

The post Όλες οι ανακοινώσεις στο συνέδριο Google I/O 2022 appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
google, www.google.gr, μεσα μαζικης μεταφορας, samsung galaxy, αεροπορικά εισιτήρια, google maps, εταιρεία, νέα, titan, μετάφραση, live, translate, pro, android, watch, oled, samsung, galaxy, σημαίνει, tablet, glass, design, wallpaper, εισιτήρια, pay, quick, photos, test, youtube, maps, view, plaisio, blog, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, ξανα, samsung galaxy, ημερομήνια, μετάφραση, βιντεο, εμπορικη, κινητα, νεα μετρα, οθονες, οψη, πιεση, χαρτες, blog, photos, plaisio, test, youtube, αγορα, αεροπορικα, αεροπορικά εισιτήρια, αυξηση, αιμα, ακουστικα, αξιζει, αλουμινιο, αυτια, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γλωσσα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, ειπε, εισιτήρια, εξελιξη, εποχη, ερχεται, εταιρεία, εφαρμογες, τεχνολογια, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, ιστορικο, ισχυς, ηχο, καμερες, κινητο, κορωνα, λεπτομερειες, ληψη, λογο, μικρο, οθονη, ομορφη, οραμα, παρουσιαση, περιβαλλον, πιστοποιηση, συγκεκριμενα, ταυτοτητα, ταπετσαρια, τιμη, φυσικα, φθινοπωρο, φορα, ασφαλεια, design, εφαρμογη, galaxy, glass, γλωσσες, watch, multi, oled, pay, πληροφοριες, quick, pro, σημαίνει, tablet, titan, θεσεις, υγειας, βεβαιως, χερια, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα
Όλες, Google IO 2022,oles, Google IO 2022