Αγκαλιά-ΖΩ | Το “μυστικό συστατικό” για καλύτερη ζωή

17:29 23/1/2023 - Πηγή: Plaisio

ΜίαΑγκαλιά-ΖΩ | αγκαλιά ισούται με 1000 λέξεις. Είναι ένας «μαγικός» τρόπος για να εκφράσεις εκατοντάδες συναισθήματα. Χαρά, λύπη, συμπόνια, φόβο, παρηγοριά και πολλά-πολλά ακόμη…

Μπορείς να θυμηθείς μήπως, κάποια στιγμή της ζωής σου, που ήθελες απλά και μόνο μία «μεγάλη» αγκαλιά; Ή τις φορές που αισθάνθηκες την ανάγκη να αγκαλιάσεις κάποιον σφιχτά;

Στις 21 Ιανουαρίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς. Μπορεί ακόμα να μην έχει καταγραφεί επίσημα ως Παγκόσμια Ημέρα από τον ΟΗΕ, όμως θεωρήσαμε ότι

είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να σου μιλήσουμε για όσα δε γνώριζες σχετικά με τις αγκαλιές!

Μία αγκαλιά λοιπόν…

#01 Μειώνει το στρες & το άγχος

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι, μόλις 10 δευτερόλεπτα αγκαλιάς αρκούν, ώστε να μειωθούν η αρτηριακή πίεση και οι ορμόνες του στρες & του άγχους. Ενώ παράλληλα, αυξάνονται οι ορμόνες της ευεξίας, με αποτέλεσμα να αποβάλλεις την ένταση και να αισθάνεσαι καλύτερα.

#02 Λειτουργεί ως παυσίπονο

Για σκέψου, όταν ήσουν παιδί, ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανες όταν χτυπούσες… Μήπως έτρεχες αμέσως στην αγκαλιά κάποιου; Κι όμως, δεν είναι τυχαίο. Γιατί μία αγκαλιά, πέρα από παρηγοριά, λειτουργεί και ως παυσίπονο. Αφού βοηθά τον οργανισμό να παράγει ενδορφίνες & ωκυτοκίνη – ορμόνες δηλαδή που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πόνου.

#03 Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές, οι αγκαλιές αποτελούν ένα φυσικό αντίδοτο στις ιώσεις. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως μία αγκαλιά δρα σαν βιταμίνη για τον οργανισμό, καθώς όσες περισσότερες αγκαλιές δέχεται κανείς, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να αρρωστήσει. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ένα άτομο που δέχεται συχνά αγκαλιές, ακόμα και σε περίπτωση που αρρωστήσει, θα παρουσιάσει πιο ήπια συμπτώματα σε σύγκριση με κάποιον που τις αποφεύγει. Οπότε μην παραξενευτείς αν ακούσεις να λένε «Τέσσερις αγκαλιές την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα»… αλήθεια είναι!

#04 Λειτουργεί ως «τονωτικό» σε μία σχέση

 Όπως είπαμε και παραπάνω, η αγκαλιά βοηθά στην παραγωγή της ωκυτοκίνης. Μίας ορμόνης που, σύμφωνα με τους ειδικούς, ισχυροποιεί τη σύνδεση, την εμπιστοσύνη, την οικειότητα… Άλλωστε, για ποιο λόγο πιστεύεις ότι ζητάμε από τον/την σύντροφό μας να μας πάρει αγκαλιά; Ή ακόμα, γιατί ένα βρέφος ηρεμεί αμέσως μόλις η μητέρα του το κρατήσει στην αγκαλιά της; Γιατί πολύ απλά, αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον, αυξάνονται τα επίπεδα εκείνης της ορμόνης που μας φέρνει πιο κοντά, μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και οικεία, αλλά και να νιώθουμε «ένα» με τον  άνθρωπό μας.

#05 Μας κάνει χαρούμενους

Κι όμως, οι αγκαλιές μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους! Σύμφωνα με έρευνες, έχει αποδειχθεί πως όταν αγκαλιαζόμαστε, ο οργανισμός εκκρίνει περισσότερο σεροτονίνη & ντοπαμίνη – ορμόνες που αυξάνουν την ψυχική μας υγεία και συμβάλλουν στην καλή διάθεση.

Όποτε έχεις λοιπόν, την ευκαιρία για μία αγκαλιά μην την αφήσεις να φύγει έτσι απλά! Δώσε πολλές αγκαλιές, ζήτα ακόμα περισσότερες και πάντα να θυμάσαι ένα πράγμα…Ποτέ δεν είναι αρκετές οι αγκαλιές που μπορείς να κάνεις στους αγαπημένους σου! Αγκάλιασέ τους, ακόμα και χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος…Γιατί τελικά η αγκαλιά κάνει καλό!

The post Αγκαλιά-ΖΩ | Το “μυστικό συστατικό” για καλύτερη ζωή appeared first on Plaisio Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα