Πολύτιμα tips για δροσερό ύπνο τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού

Ο άνετος ύπνος εγγυάται ευεξία και καλή διάθεση στο ξεκίνημα κάθε ημέρας, ακόμη κι όταν έξω επικρατεί καύσωνας. Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές και εξασφάλισε αναζωογονητικό ύπνο χωρίς να λειτουργεί διαρκώς το κλιματιστικό σου.

Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία του κλιματιστικού

Λόγω της ακινησίας καθώς κοιμάσαι, το σώμα σου έχει ολοένα μικρότερη ανάγκη δροσιάς. Ακόμη κι αν μέσα στη μέρα δεν νιώθεις απόλυτα ικανοποιημένος με τον θερμοστάτη στους οι 26-28 βαθμούς Κελσίου, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις πως αυτή η θερμοκρασία είναι υπεραρκετή κατά τη διάρκεια

του βραδινού ύπνου. Ιδανικά ρύθμισε την επιθυμητή θερμοκρασία χώρου έως 12°C χαμηλότερα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος ώστε να μην ζεσταίνεσαι, αλλά ούτε να κρυώνεις.

Αξιοποίησε τη λειτουργία SLEEP στο κλιματιστικό

Ένα σύγχρονο κλιματιστικό θα διατηρήσει δροσερό το υπνοδωμάτιο. Ωστόσο δεν πρέπει να λειτουργεί όλη τη νύχτα. Το πιο απλό που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις καλό ύπνο χωρίς να σηκωθείς μούσκεμα στον ιδρώτα, είναι να χρησιμοποιήσεις τη νυχτερινή λειτουργία (SLEEP) στο κλιματιστικό σου. Στη νυχτερινή λειτουργία, το κλιματιστικό αυξάνει σταδιακά τα επίπεδα της επιθυμητής θερμοκρασίας του χώρου και μετά από κάποια ώρα απενεργοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο κοιμάσαι δροσερά, δεν ξοδεύεις χρήματα ενώ κοιμάσαι και δεν κινδυνεύεις να κρυώσεις.

Μην εκτίθεσαι απευθείας στον κρύο αέρα

Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίες στη λειτουργία ψύξης. Όχι μόνο για να μην «πλευριτώσεις», αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η υγρασία από το υπνοδωμάτιο. Για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα με την ξηρότητα του αέρα, θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσεις πως ο κρύος αέρας από το κλιματιστικό δεν «χτυπά» απευθείας πάνω σου και, ειδικότερα, στο πρόσωπό σου. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό να ξυπνάς νιώθοντας ξερό τον λαιμό σου ή με βουλωμένη μύτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί να ρυθμίσεις την κλίση των περσίδων ώστε ο κρύος αέρας να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα αποτρέψεις την όποια παρενέργεια στη μύτη, το λαιμό ή τα μάτια σου από την ξηρότητα, αλλά θα εξασφαλίσεις και καλύτερη κατανομή της ψύξης στο υπνοδωμάτιο. Γιατί ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος από τον ζεστό, με αποτέλεσμα να κινείται από το ταβάνι προς το πάτωμα.

Αξιοποίησε σωστά τον ανεμιστήρα σου

Ο ανεμιστήρας δαπέδου αποτελεί σταθερή αξία. Μπορείς να τον κάνεις να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τοποθετώντας το με τέτοιο τρόπο, ώστε να «κοιτάζει» προς το παράθυρο. Το πιο ιδανικό θα ήταν πίσω από τον ανεμιστήρα να υπάρχει ανοιχτή πόρτα ή κάποιο άλλο παράθυρο ώστε να δημιουργείται ρεύμα. Με αυτό τον τρόπο ο ανεμιστήρας σπρώχνει τον ζεστό αέρα προς τα έξω, ενισχύοντας παράλληλα το ρεύμα που δημιουργείται σε όλο τον χώρο.

Εναλλακτικά, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός ανεμιστήρα υδρονέφωσης. Ο συγκεκριμένος τύπος ανεμιστήρα χρησιμοποιεί νερό σε νεφελώδη μορφή για να μειώσει τη θερμοκρασία στον χώρο. Με ένα σύστημα αντλιών, ασκεί στο νερό πίεση και μετά το ψεκάζει από τα ειδικά ακροφύσια για να το μετατρέψει σε σταγονίδια. Μάλιστα, υπάρχουν μοντέλα όπως το Morris MMF3002 Υδρονέφωσης Ανεμιστήρας Δαπέδου, που προσφέρουν και λειτουργία ιονιστή για να απολαμβάνεις φρέσκο αέρα και καθαρότερο περιβάλλον.

Εάν διαθέτεις ανεμιστήρα οροφής, μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σε συνδυασμό με το κλιματιστικό, έτσι ώστε να ανακατανέμεται καλύτερα ο δροσερός αέρας μέσα στο δωμάτιο.

Βελτίωσε την ποιότητα αέρα στον χώρο σου

Είναι πολύ σημαντικό να αναπνέουμε σωστά τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η εσωτερική ρύπανση στο σπίτι, από τον καπνό των τσιγάρων, το μονοξείδιο του άνθρακα, οι τοξικές πτητικές ενώσεις (VOCs) από τα συνθετικά και χημικά υλικά που μας περιβάλλουν, τα απορρυπαντικά κ.λπ., αποτελούν αιτία για μη-ποιοτικό ύπνο.

Αξιοποίησε το γεγονός ότι ο υδράργυρος πέφτει μετά τη δύση του ήλιου, ανοίγοντας παράθυρα και μπαλκονόπορτες για να ανανεώσεις την ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να μειώσεις την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου. Στη συνέχεια το κλιματιστικό θα πετύχει την επιθυμητή δροσιά πιο γρήγορα και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.  Παράλληλα θα «φρεσκάρεις» τον αέρα μέσα στον χώρο, για πιο υγιεινή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ακόμα πιο ιδανικό θα ήταν να τοποθετήσεις έναν καθαριστή αέρα. Χάρη στα πολλαπλά φίλτρα που διαθέτουν, καθαρίζουν αποτελεσματικά τον αέρα στο δωμάτιο.

Ρύθμισε τον φωτισμό

Ευτυχώς, τους θερινούς μήνες οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Επωφελήσου από το φυσικό φως όσο το δυνατόν περισσότερο και κράτησε τα δωμάτια δροσερά όταν πέσει το σκοτάδι χρησιμοποιώντας ελάχιστα ή καθόλου φώτα. Εάν πρέπει οπωσδήποτε να έχεις φως στο δωμάτιο προτίμησε λάμπες LED που παρέχουν απαλό φωτισμό, και δεν έχουν μεγάλες απώλειες σε θερμότητα.

Η πιο ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση έξυπνου φωτισμού. Μπορείς να εγκαταστήσεις έξυπνες λάμπες LED ή και smart plugs για να ρυθμίζεις τα φώτα στο σπίτι με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα μπορείς μέσω του smartphone ή του tablet σου να ρυθμίσεις τα φώτα σου να ενεργοποιούνται αυτόματα κατά το ηλιοβασίλεμα, να χαμηλώνουν για να μπορέσεις να χαλαρώσεις, ή να απενεργοποιούνται αφού έχεις αποκοιμηθεί. Πέρα από ένα σωρό ευκολίες που προσφέρουν οι παραπάνω προτάσεις, θα κάνεις και οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος.

Λιγότερες οθόνες, καλύτερος ύπνος

Αν έχεις τη συνήθεια να διαβάζεις ή να κάνεις browsing στο κινητό ή το tablet σου τη νύχτα, καλό είναι να τα κλείνεις τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο, ή χρησιμοποίησε το Night Shift mode στο κινητό σου. Πρόκειται για λειτουργία που αλλάζει τον φωτισμό της οθόνης τη νύχτα για να καταπονούνται λιγότερο τα μάτια. Το ιδανικό για να εξασφαλίσεις έναν ευχάριστο και ατάραχο ύπνο, κλείσε την τηλεόραση, το laptop και το tablet σου και άφησε ο κινητό μακριά σου.

 

Χρησιμοποίησε τα κατάλληλα κλινοσκεπάσματα

Τα σεντόνια από σατέν, μετάξι ή συνθετικά, είναι πολύ χρήσιμα τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Το καλοκαίρι, όμως, φρόντισε να χρησιμοποιείς ανοιχτόχρωμα σεντόνια από ελαφρύ βαμβάκι, που είναι πολύ πιο ευχάριστα για τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες. Το βαμβακερό ύφασμα είναι μαλακό, απορροφητικό, ενώ «αναπνέει» καλύτερα.

Ελαφρύ ντύσιμο, για ελαφρύτερο ύπνο

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι να ξεχάσεις τις πιτζάμες και να προτιμήσεις κάτι πιο ελαφρύ για τον ύπνο. Αντί για μακρυμάνικα, συνθετικά υφάσματα και μακριά παντελόνια, προτίμησε μία χαλαρή, μαλακή βαμβακερή μπλούζα και σορτς ή εσώρουχα.

The post Πολύτιμα tips για δροσερό ύπνο τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα