Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Μειώνουμε τη σπατάλη του πολυτιμότερου αγαθού

Με το σύνθημα «Μη σπαταλάς το νερό σήμερα, για να μην το στερηθείς αύριο», ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 22η Μαρτίου ως παγκόσμια ημέρα υπενθύμισης της σημασίας του νερού στην ανθρωπότητα αλλά και ευαισθητοποίησης για το πολυτιμότερο αγαθό της φύσης.

Το νερό είναι αναγκαίο για την επιβίωσή μας. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι καλά. Όμως, η ποσότητά του είναι περιορισμένη, κάτι που μπορεί να μην το γνωρίζουμε όλοι. Το 97% του νερού βρίσκεται σε θάλασσες και ωκεανούς, ενώ μόνο το 3% είναι πόσιμο γλυκό νερό. Για τον λόγο αυτό, η μετρημένη κατανάλωσή του έχει μεγάλη σημασία, τόσο οικονομική

όσο και περιβαλλοντική. Το θετικό είναι πως υπάρχουν οικιακές συσκευές που μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση του νερού.

Ξεκίνησε από τις βρύσες σε κουζίνα και μπάνιο

Γνώριζες ότι μια βρύση που στάζει χάνει 10 λίτρα νερού περίπου την εβδομάδα; Φαντάσου λοιπόν πόσο νερό σπαταλιέται από εκείνη την μπαταρία κουζίνας που σκέφτεσαι να αλλάξεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχεις κάνει.

Ας είναι αυτή η μέρα αφορμή για να πάρεις την απόφαση να αντικαταστήσεις την παλιά μπαταρία κουζίνας με μία σύγχρονη και πιο οικολογική. Ενδεικτικά, μία μπαταρία όπως η Pyramis Cresento διαθέτει μηχανισμούς που βελτιστοποιούν την κατανάλωση και μειώνουν τη σπατάλη νερού. Έτσι, εξοικονομείς νερό και παράλληλα αναβαθμίζεις την αισθητική της κουζίνας σου.

Προχωρώντας προς τον χώρο του μπάνιου, φρόντισε να μην αφήνεις τις βρύσες και το καζανάκι έστω και με πολύ μικρές διαρροές. Στο τέλος της ημέρας η ποσότητα νερού που έχει χαθεί είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, μια πάμφθηνη λύση για οικονομία είναι η προσθήκη ειδικών φίλτρων εξοικονόμησης στη βρύση της κουζίνας και στο μπάνιο. Η λειτουργία τους βασίζεται σε μία απλή αρχή: μέσα από ειδικά ανοίγματα, το νερό αναμειγνύεται με αέρα ώστε να αυξηθεί η ταχύτητά του και να δίνει την αίσθηση ότι ρέει στην ίδια ποσότητα, όπως και από ένα κανονικό ντους, παρ’ όλο που μειώνεται η κατανάλωση κατά 40% τουλάχιστον.

Πλύνε τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων

Πολλαπλές εργαστηριακές έρευνες έχουν αποδείξει πως η χρήση πλυντηρίου πιάτων είναι η πιο καθαρή, οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή. Η κατανάλωση νερού ενός πλυντηρίου πιάτων τελευταίας «γενιάς» φτάνει κατά μέσο όρο μόλις τα 10 λίτρα ανά κύκλο πλύσης, ή και ακόμη λιγότερα, τη στιγμή που με το πλύσιμο στο χέρι με ανοικτή τη βρύση μπορεί να καταναλωθούν έως και πάνω από 110 λίτρα. Επομένως, αν ο ετήσιος αριθμός πλύσεων φτάνει κατά μέσο όρο τις 280, τότε αυτό σημαίνει πως εξοικονομούνται πάνω από 30000 λίτρα νερό ανά έτος. Έτσι, σε σχέση με το πλύσιμο στο χέρι, θα γλυτώσεις πολλά χρήματα από τους λογαριασμούς του νερού ανά έτος, ενώ παράλληλα συμβάλλεις ουσιαστικά στη προστασία του περιβάλλοντος.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα για το μέσο πολυάσχολο νοικοκυριό είναι ότι το πλυντήριο πιάτων, πέρα από το ότι εξασφαλίζει οικονομικό και τέλειο πλύσιμο, παίζει σημαντικό ρόλο και σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση χρόνου. Είτε πρόκειται για λίγα είτε για πολλά πιάτα και σκεύη, το πλύσιμο στο χέρι είναι χρονοβόρα διαδικασία, με τις έρευνες να δείχνουν ότι περνάμε περίπου 4 ώρες την εβδομάδα στον νεροχύτη. Το πλυντήριο πιάτων θα φροντίσει τα αγαπημένα σου σερβίτσια και σκεύη με τον καλύτερο τρόπο, διαλύοντας τα λίπη και τους δύσκολους ρίπους σε χρόνο ρεκόρ! Επιπλέον, χάρη στο γεγονός ότι τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων είναι ακόμη πιο εργονομικά κι ευρύχωρα, απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά για να γεμίσεις ή να τακτοποιήσεις τα σκεύη και τα πιάτα στα ράφια και στα καλάθια της συσκευής, σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεσαι για να πλύνεις την ίδια ποσότητα πιάτων στο νεροχύτη.

Πλύσιμο ρούχων με μικρότερη κατανάλωση

Τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν πολλά οικονομικά προγράμματα για γρήγορη και αποτελεσματική πλύση, με χαμηλές θερμοκρασίες, λιγότερο νερό κ.λπ., τα οποία μπορείς να αξιοποιήσεις για το καθημερινό πλύσιμο των ρούχων σου. Ορισμένα προγράμματα σου επιτρέπουν να αναμιγνύεις ορισμένα χρωματιστά υφάσματα, ώστε να το χρησιμοποιείς λιγότερο. Διάβασε τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων που περιέχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ιδανική θερμοκρασία πλύσης, την ποιότητα του ρούχου, τον τρόπο πλύσης του, την πιθανή ευαισθησία των χρωμάτων του κ.λπ.

Περιόρισε τη χρήση λάστιχου και εξοικονόμησε χρόνο και χρήμα

Ένα ακόμη θετικό βήμα για τον περιορισμό της σπατάλης νερού είναι ο περιορισμός στην χρήση του λάστιχου που χρησιμοποιείς για το πότισμα των φυτών, το πλύσιμο του κήπου, μπαλκονιού, αυτοκινήτου, πεζοδρομίου. Ήρθε η στιγμή να βάλεις τέλος στο τρεχούμενο νερό στα αυλάκια επί ώρες. Υπάρχουν τρόποι να κάνεις όλα τα παραπάνω και παράλληλα να έχεις χρόνο για να κάνεις και άλλες δουλειές στο σπίτι.

Ένας προγραμματιστής ποτίσματος θα σου λύσει τα χέρια. Το πότισμα σε μπαλκόνια, βεράντες ή αίθρια μπορεί να ελεγχθεί εύκολα με αυτόματο τρόπο. Ο προγραμματιστής λειτουργεί με μπαταρία και μπορεί να συνδεθεί απευθείας στη βρύση. Λειτουργεί μέσω ενός καινοτόμου εξωτερικού περιστροφικού στοιχείου για την επιλογή δεδομένων και ενός κουμπιού επιβεβαίωσης. Μια ευανάγνωστη οθόνη LCD δείχνει όλες τις ρυθμίσεις με μια ματιά. Η μονάδα προστασίας από τις καιρικές συνθήκες μπορεί να αφαιρεθεί.

Αντί για λάστιχο, χρησιμοποίησε ένα πλυστικό μηχάνημα για όλες τις εξωτερικές δουλειές καθαρισμού. Αν έχεις προσπαθήσει ποτέ να καθαρίσεις τη βρωμιά από τις λιθόστρωτες επιφάνειες στον κήπο ή να απομακρύνεις τα βρύα από τα σκαλιά, γνωρίζεις από πρώτο χέρι τα όρια της καθαριστικής δύναμης ενός λάστιχου νερού. Ασφαλώς, το ίδιο ισχύει ακόμα κι αν θέλεις να πλένεις μόνος σου το αυτοκίνητο ή τη μοτοσυκλέτα, αντί να πληρώνεις χρήματα στα πλυντήρια αυτοκινήτων.

Τα πλυστικά μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με αντλία υψηλής πίεσης η οποία δημιουργεί πίεση νερού που, ανάλογα το μοντέλο, φτάνει μέχρι και 180 bar. Το νερό εκτοξεύεται από ένα στενό πίδακα υψηλής πίεσης σε μορφή δέσμης και «χτυπάει» τη βρώμικη επιφάνεια με υψηλή κινητική ενέργεια, απομακρύνοντας έτσι ακόμα και τους πιο επίμονους ρίπους.

Τα πλυστικά μηχανήματα είναι ευέλικτα και ιδιαίτερα εύχρηστα. Απλά συνδέεις το μηχάνημα με την παροχή νερού, το βάζεις στην πρίζα, γυρίζεις το διακόπτη και ξεκινάς να καθαρίζεις, στον ελάχιστο χρόνο, με τον ελάχιστο κόπο και τη μέγιστη αποτελεσματικότητα. Παράλληλα, εξοικονομείς έως και 80% λιγότερο νερό σε σύγκριση με το συνηθισμένο λάστιχο νερού.

The post Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Μειώνουμε τη σπατάλη του πολυτιμότερου αγαθού appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα