Παγκόσμια Ημέρα κατά του Θορύβου: Μειώνουμε την ηχορύπανση για καλύτερη ζωή!

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Θορύβου.

Ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα στην ακοή μας. Είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι ο ενοχλητικός και ανεπιθύμητος ήχος επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά. Το στρες, η μειωμένη απόδοση σε μια δραστηριότητα, η μειωμένη σχολική επίδοση, η κόπωση, οι πονοκέφαλοι, η ναυτία, οι δυσκολίες στον ύπνο είναι συμπτώματα που συνδέονται

με την έκθεση σε θορύβους. Συνεπώς, όταν καταφέρνουμε να μειώσουμε, ή ακόμα και να εκμηδενίσουμε, την έκθεσή μας σε θορύβους, αυτομάτως βελτιώνεται η ζωή μας κι η διάθεσή μας ανεβαίνει στα ύψη. Κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγικότητα και λιγότερο στρες.

Ίσως, εύλογα, να αναρωτιέσαι πώς μπορείς να “αποφύγεις” την ηχορύπανση. Ειδικά εάν ζεις σε περιοχή με πολύ θόρυβο. Μην αγχώνεσαι. Και σε αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία είναι στο πλευρό σου!

Οικιακές συσκευές για πιο “ήσυχο” σπίτι

Το πρώτο και καλύτερο βήμα που μπορείς να κάνεις για να εξασφαλίσεις περισσότερη ησυχία στο σπίτι, είναι να επενδύσεις σε σύγχρονες οικιακές συσκευές όπως ψυγείο, πλυντήριο ρούχων, πλυντήριο πιάτων, ή κλιματιστικό, με όσο γίνεται υψηλότερη ενεργειακή κλάση.

Πέρα από τις ευκολίες που προσφέρουν οι σύγχρονες οικιακές συσκευές, είναι σχεδιασμένες για να λειτουργούν όσο γίνεται πιο ήσυχα. Απλώς, πριν αγοράσεις, ρίξε μια ματιά στην ενεργειακή ετικέτα για να δεις τα επίπεδα θορύβου μιας συσκευής. Μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB), με την υψηλότερη κλίμακα να φτάνει έως Α. Συνήθως, όσο πιο υψηλή είναι η ενεργειακή κλάση μιας συσκευής, τόσο πιο πιθανό είναι να έχει “ήσυχη” λειτουργία. Θα δεις (ή μάλλον θα ακούσεις) μεγάλη διαφορά. Σκέψου, για παράδειγμα, πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι ένα ψυγείο που λειτουργεί με τον “κλασικό” συμπιεστή, ή να ακούς ένα συμβατικό πλυντήριο στη λειτουργία στυψίματος. Ο ήχος του μοτέρ γίνεται ακόμα πιο ενοχλητικός κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν όλοι έχουν πέσει για ύπνο. Μάλιστα, αν είσαι κάτοχος ενός παλιού ψυγείου, ο θόρυβος πολλές φορές μοιάζει με... soundtrack από "γκραν γκινιόλ". Αν θέλεις σασπένς και αγωνία, δες καλύτερα μια ταινία στη smart TV σου.

Σκέψου πόσο πιο εύκολο θα είναι για σένα και για όλη την οικογένεια να βάζεις το πλυντήριο πιάτων ή το πλυντήριο ρούχων, να λειτουργεί το βράδυ. Ή να σκουπίζεις με μια αθόρυβη ηλεκτρική σκούπα. Τα παιδιά ή τα μωράκια σου θα κοιμούνται ήσυχα και δεν πρόκειται να τα  ταράξεις άθελά σου. Κι όλα αυτά, έχουν ακόμα μεγαλύτερη αξία όταν παράλληλα εξοικονομείς χρήματα, αξιοποιώντας το νυχτερινό τιμολόγιο.

Επένδυσε σε έναν αθόρυβο απορροφητήρα κουζίνας, ώστε να επικεντρώνεσαι μόνο στο μαγείρεμα. Μην αφήνεις να σε αποσυντονίζει ο θορυβώδης ανεμιστήρας του απορροφητήρα σου. Κάνεις κακό όχι μόνο στα αυτιά και στο κεφάλι σου, αλλά και στην ψυχολογία σου! Άλλωστε, το μαγείρεμα πολλές φορές γίνεται το καλύτερο αγχολυτικό.

Τέλειες συνθήκες στο σπίτι με λιγότερο θόρυβο

Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις κλιματιστικό για την κρεβατοκάμαρα ή κάποιον άλλο χώρο του σπιτιού, εκτός από δροσερή ατμόσφαιρα, θέλεις κι ένα όσο το δυνατόν πιο ήσυχο περιβάλλον στον χώρο σου.

Όταν ο χαμηλός θόρυβος του κλιματιστικού αποτελεί για σένα βασική προτεραιότητα, οι επιλογές που υπάρχουν δεν πρόκειται να σε απογοητεύσουν. Μπορείς να βρεις κλιματιστικά που η στάθμη θορύβου των εσωτερικών μονάδων τους ρυθμίζεται. Έτσι ο ήχος του κλιματιστικού δεν θα ξεπερνά ούτε την ενόχληση που θα προκαλούσε ένας ψίθυρος ή ακόμη και το θρόισμα των φύλλων.

Επειδή όλοι σχεδόν έχουμε ανοιχτό το κλιματιστικό για πολλές ώρες καθημερινά το καλοκαίρι (ή ακόμη και τον χειμώνα), οι κατασκευαστές βελτιώνουν συνεχώς τα μοντέλα τους ώστε να τελειοποιούν από γενιά σε γενιά την αθόρυβη λειτουργία. Ένας τρόπος είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας inverter. Όσο πιο σταθερές είναι οι στροφές που λειτουργεί το μοτέρ ενός κλιματιστικού τόσο λιγότερο θόρυβο προκαλεί. Ταυτόχρονα συμβάλλει και στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εταιρείες φροντίζουν να περιορίζουν όλο και περισσότερο τον ήχο που προκαλεί ο ανεμιστήρας της εσωτερικής μονάδας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτιωμένη κατανομή του κλιματιζόμενου αέρα στο χώρο. Παράλληλα, ενσωματώνουν στα προϊόντα τους ρυθμίσεις για ακόμη πιο αθόρυβη λειτουργία, ακριβώς για τις περιπτώσεις που χρειάζεσαι τη μεγαλύτερη δυνατή ησυχία.

Ο πιο εύκολος και αξιόπιστος τρόπος για να ελέγξεις πόσο διακριτική είναι η λειτουργία ενός air-condition είναι η ενεργειακή ετικέτα. Εκεί αναφέρεται η στάθμη ηχητικής ισχύος τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής μονάδας. Το μέγεθος αυτό μετριέται σε ντεσιμπέλ (dB) και όσο μικρότερη είναι η τιμή του τόσο λιγότερος θόρυβος προκαλείται κατά τη λειτουργία.

Η ενεργειακή ετικέτα θα σε βοηθήσει ακόμη και για να συγκρίνεις τις ηχητικές επιδόσεις διαφορετικών κλιματιστικών. Ο λόγος είναι πως ο υπολογισμός της στάθμης ηχητικής ισχύος δεν εξαρτάται από το ακουστικό περιβάλλον ή άλλες παραμέτρους στις οποίες έγινε η μέτρηση.

Μηδενική ηχορύπανση με τεχνολογία ακύρωσης θορύβου

Η τεχνολογία ακύρωσης θορύβου (Noise Cancellation) συναντάται σε πολλούς τύπους ακουστικών. Έτσι, αν είσαι gamer ή και λάτρεις της μουσικής, μπορείς να απολαμβάνεις ποιοτικό ήχο στην ένταση που επιθυμείς, χωρίς να ενοχλείς αλλά και χωρίς να σε ενοχλούν. Θα βρεις premium gaming headsets όπως τα Sony Pulse 3D PS5 Wireless Gaming Headset, για να ακούς τους ήχους των αγαπημένων σου τίτλων όπως ακριβώς το έχουν οραματιστεί οι παραγωγοί τους. Άκου και τον παραμικρό ήχο μόνο μέσα από το περιβάλλον του παιχνιδιού και φτάσε πρώτος στη νίκη.

Από την άλλη, αν είσαι λάτρης της μουσικής, θα βρεις μια πληθώρα ποιοτικών ακουστικών με Noise Cancellation όπως τα ακουστικά κεφαλής Bowers & Wilkins PX5 Wireless Space Grey. Έρχονται με προηγμένη τεχνολογία ακύρωσης θορύβου που δεν επιτρέπει στον έξω κόσμο να σε αποσπά από τη μουσική σου. Πράγματι, όσο πιο high-end είναι ένα σετ ακουστικών, τόσο πιο αποτελεσματική και η ακύρωση θορύβου. Ναι, ακόμα κι αν μερικά μέτρα από το σπίτι σου κάποιος δουλεύει ασταμάτητα το κομπρεσέρ, κι εσύ δεν θέλεις να κλείσεις το παράθυρο.

Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε υψηλού επιπέδου ηχορύπανση από αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σε δρόμους που βρίσκονται κοντά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπέρταση. Συνεπώς, η τεχνολογία ακύρωσης θορύβου γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη όταν βρισκόμαστε εν κινήσει. Φαντάσου, για παράδειγμα, να κινείσαι μέσα στο θορυβώδες περιβάλλον της πόλης και να ακούς την αγαπημένη σου ανεβαστική μουσική ή τα αγαπημένα σου κοντσέρτα. Με κρυστάλλινο ήχο και χωρίς να αποσπάσαι από τις κόρνες και τους θορυβώδεις κινητήρες των οχημάτων.

Κι αν θέλεις να νιώθεις ακόμα πιο “απελευθερωμένος”, εξέτασε την αγορά ενός σετ ακουστικών true wireless όπως τα Huawei FreeBuds 4i. Η απουσία καλωδίου, σε συνδυασμό με τον εργονομικό σχεδιασμό για να εφαρμόζουν τέλεια στα αυτιά σου, σου δίνει περισσότερη ελευθερία στις κινήσεις σου. Και με smart λειτουργίες όπως το Αwareness Mode, θα μπορείς να αντιληφθείς προσωρινά τους θορύβους γύρω σου, όταν για παράδειγμα διασχίζεις έναν δρόμο, ή για να ακούς τον συνομιλητή σου, όταν κάποιος σου απευθύνει τον λόγο.

Πέρα από την “απομόνωση” των έτσι κι αλλιώς ενοχλητικών ήχων της πόλης, τα ακουστικά είναι μια καλή λύση για να ακούμε ό,τι αγαπάμε χωρίς να ενοχλούμε τους γύρω μας. Κάτι που για σένα μπορεί να είναι απόλαυση, όπως για παράδειγμα το να ακούς στο τέρμα τα αγαπημένα σου τραγούδια, στο διπλανό σου μπορεί να προκαλεί όχληση.

Δίχως αμφιβολία, η ακουστική άνεση συμβάλλει σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας γίνει η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του θορύβου μια καλή αφορμή για να ξεκινήσουμε να συνδράμουμε στη μείωση των εκπομπών θορύβου, με όποιον τρόπο μπορούμε.

The post Παγκόσμια Ημέρα κατά του Θορύβου: Μειώνουμε την ηχορύπανση για καλύτερη ζωή! appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
ηχορυπανση, smart tv, επηρεάζει, αγχώνεσαι, ετικέτα, σασπένς, smart, καλοκαιρι, noise, sony, pulse, wireless, space, σετ, huawei, λύση, blog, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, end, η ζωη, μωρακια, αυτοκινητα, βημα, ηχος, κλιματιστικα, κωτσοβολος, μουσικη, τραγουδια, ψυχολογια, ψυγειο, blog, huawei, smart, sony, αγορα, αγχώνεσαι, αγωνια, ακουστικα, ατμοσφαιρα, αυτια, αφορμη, βραδυ, γινει, γινεται, εγινε, ευκολο, εκθεση, ελευθερια, εξελιξη, επενδυσεις, επηρεάζει, ερχονται, εσωτερικων, ετικέτα, τεχνολογια, ζωη, ζωης, υπνο, ησυχια, ησυχα, θορυβος, ησυχο, ηχο, κλιμακα, κοπωση, λειτουργια, λύση, λογο, ματια, μειωση, μοντελα, μοτερ, μπορεις, νικη, οικογενεια, οχηματων, παιδια, περιβαλλον, πιθανοτητες, ποιοτητα, πλυντηριο πιατων, πλυντηριο, ρυθμισεις, σετ, σκεφτεσαι, σπιτι, τιμη, συμπτωματα, υπερταση, υψηλη, φτανει, ωρες, air, ακου, ενωση, για σενα, μια ματια, μοιαζει, νιωθεις, noise, pulse, σασπένς, smart tv, space, υπολογισμος, wireless
Τυχαία Θέματα