Καθημερινές συσκευές που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευχρηστίας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 2005 για να προωθήσει την ευχρηστία σε κάθε τεχνολογικό πεδίο. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της η σύγχρονη τεχνολογία θα πρέπει να είναι φιλική προς τον χρήστη της στους τομείς της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, της υγείας, της εργασίας, της ψυχαγωγίας και σε άλλα τεχνολογικά πεδία με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο.

Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη ουσία, όταν αναλογιστούμε ότι σχεδόν όλες οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά είναι σχεδιασμένες με γνώμονα

την ευχρηστία και την προσβασιμότητα. Από τις οικιακές συσκευές και τα smartphones, μέχρι τις συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας, είναι διαθέσιμες για όλους ώστε να αμβλύνουν τις διακρίσεις και να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες όλων.

Smartphones και Tablets

Ξεκινώντας από τις συσκευές που έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία στην καθημερινότητά μας, βρισκόμαστε σε μια εποχή που όλοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις ευκολίες που προσφέρουν. Το εύχρηστο περιβάλλον χρήστη, σε συνδυασμό με τις υποστηρικτικές λειτουργίες, ο καθένας μπορεί να αξιοποιήσει τα «εργαλεία» που χρειάζεται για επικοινωνία, για εργασία, εκπαίδευση ή και ψυχαγωγία, χωρίς να είναι απαραίτητα γνώστης της τεχνολογίας.

Smartphones και tablets με μεγάλη και ευανάγνωστη οθόνη, με ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με θέματα όρασης ή κινητικά προβλήματα, αλλά και με πιο «ξεκάθαρο» γραφικό περιβάλλον ώστε ο έλεγχος να είναι το ίδιο εύκολος και εφικτός ακόμα και για κάποιον που δεν τον ενθουσιάζει η τεχνολογία αυτή καθ΄ αυτή, παρά μόνο οι ευκολίες που μπορεί να προσφέρει στην καθημερινότητά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που απλά έχει ανάγκη από ένα smartphone με μεγάλη οθόνη, μόνο και μόνο για να μπορεί να απολαμβάνει βίντεοκλήσεις με τους αγαπημένους του που βρίσκονται μακριά.

Ευχρηστία σε εργασία και εκπαίδευση

Η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση τείνει να γίνεται κανόνας. Έτσι, βλέπουμε ολοένα και περισσότερες προτάσεις σε tablet, laptop και υβριδικούς υπολογιστές να επικεντρώνονται σε αυτό τον τομέα, με τους κατασκευαστές να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο κομμάτι της ευχρηστίας-ευελιξίας.

Για παράδειγμα, τα Windows της Microsoft αξιοποιείται σε μία πληθώρα υπολογιστικών συσκευών όπως είναι φορητοί ή σταθεροί υπολογιστές, και laptop, είναι απόλυτα προσανατολισμένα στην εμπειρία και ευκολία του χρήστη, αλλά και στην ομαλή δικτυακή εργασία και εύκολη συνδεσιμότητα.

Το iPad και το MacBook Air είναι δύο καινοτόμες συσκευές τεχνολογίας που καταφέρνουν να βάλουν στο επίκεντρο τόσο μαθητή όσο και τον εκπαιδευτικό. Ενδεικτικά, με ένα άγγιγμα στην οθόνη μπορείς να συμμετέχεις άμεσα σε εικονικές τάξεις. Επιπρόσθετα, οι λειτουργίες προσβασιμότητας, όπως το AssistiveTouch, απλοποιεί την πρόσβαση σε μενού, χειριστήρια και λειτουργίες. Έτσι, για παράδειγμα, η λειτουργία ενός μόνο tap βοηθά άτομα με κινητικές δυσκολίες. Την ίδια στιγμή το προσαρμοσμένο μενού περιλαμβάνει χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται περισσότερο, όπως multitasking και screenshot.

Οικιακές συσκευές

Σε ό,τι αφορά στις οικιακές συσκευές, στο προσκήνιο βρίσκονται οι έξυπνοι αυτοματισμοί. Με μια ευρεία γκάμα σε smart πλυντήρια, κουζίνες, ψυγεία, μέχρι έξυπνες ηλεκτρικές σκούπες, είναι συναρπαστικό το πως μπορεί κανείς να κάνει καλύτερη τη ζωή του αξιοποιώντας όλες αυτές τις τεχνολογίες.

Είναι συναρπαστικό να γνωρίζεις, για παράδειγμα, ότι η ηλικιωμένη μητέρα σου δε θα δυσκολευτεί να χρησιμοποιήσει τη μηχανή του καφέ για να ετοιμάσει τον πρωινό καφέ της, ή δε θα δυσκολευτεί να ενεργοποιήσει απομακρυσμένα τον θερμοπομπό, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο smartphone της.

Οι κατασκευαστές έχουν φροντίσει να προσφέρουν ευκολίες για όλους, ώστε να μην λειτουργεί αποτρεπτικά η ύπαρξη πλήκτρων αφής ή και ψηφιακών ενδείξεων. Ωστόσο, οι φυσικοί διακόπτες αποτελούν βασικό «συστατικό» για πολλές οικιακές συσκευές. Έτσι, κάποιος π.χ. που δεν το έχει πολύ με τα πλήκτρα αφής και τις ψηφιακές ενδείξεις, θα νιώσει πολύ πιο άνετα με διακόπτες. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γίνεται συμβιβασμός ως προς την αποτελεσματικότητα και τις ευκολίες που προσφέρει η συσκευή.

Σε ό,τι αφορά στη φροντίδα ρούχων, θα συναντήσεις πλυντήρια ρούχων με ευκρινείς ενδείξεις, διαισθητικά σύμβολα και διακόπτες, ώστε να μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρον όλες τις λειτουργίες και προγράμματα πλύσης. Επομένως, την επόμενη φορά που θα συναντήσεις πλυντήριο ρούχων, στεγνωτήριο, ή ακόμα και σύστημα ατμού με «εξειδικευμένα» προγράμματα φροντίδας, οθόνη αφής κλπ., μη το προσπεράσεις. Γιατί το μόνο που θα έχεις να σκεφτείς είναι το αν καλύπτει τις ανάγκες του νοικοκυριού. Η ευχρηστία είναι δεδομένη.

Ψυχαγωγία και τηλεόραση

Σκέψου πόσες συσκευές χρησιμοποιείς καθημερινά για την ψυχαγωγία σου, είτε εντός είτε εκτός σπιτιού.

Ας αναφερθούμε, ενδεικτικά, στο κέντρο οικιακής ψυχαγωγίας, που δεν είναι άλλο από την τηλεόραση. Με μια γρήγορη αναζήτηση, θα διαπιστώσεις ότι πάνω από το 90% των διαθέσιμων τηλεοράσεων στην αγορά, είναι smart TVs. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι προσφέρει σύνδεση στο ίντερνετ, ασύρματα ή ενσύρματα, για περιήγηση σε ιστοσελίδες, για επικοινωνία μέσω social media, για media streaming μέσω online υπηρεσιών όπως YouTube, Netflix, καθώς και μια πληθώρα εφαρμογών και παιχνιδιών που απογειώνουν την ψυχαγωγία. Επιπλέον, συνεργάζεται με όλες τις φορητές συσκευές σου για να μεταφέρεις ό,τι βλέπεις στην τηλεόραση και αντίστροφα. Θα χρειαστείς μόνο μερικά λεπτά για να εξοικειωθείς με τις λειτουργίες της τηλεόρασής σου, καθώς έρχονται με διαισθητικά τηλεκοντρόλ, με «καθαρό» περιβάλλον χρήστη, αλλά και οδηγίες εντός της οθόνης για κάθε ρύθμιση που θέλει να κάνει ο χρήστης.

Γιατί λοιπόν να μην απολαμβάνει τις ίδιες ευκολίες και η μαμά ή ο μπαμπάς, ή γενικά κάποιος που δηλώνει ότι δεν το έχει με την τεχνολογία; Και αναγκάζεται να βλέπει εκατοντάδες διαφημίσεις σε κάποιο κανάλι, απλά και μόνο για να απολαύσει μια αγαπημένη ταινία ή σειρά, ενώ θα μπορούσε να απολαύσει την ίδια σειρά ή ταινία στο Netflix; Τα παραδείγματα που μπορούν να ειπωθούν είναι πολλά.

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: smartphone, tablet, laptop, PC, iPad, MacBook Air, πλυντήριο, κουζίνα, ψυγείο, ηλεκτρική σκούπα, στεγνωτήριο, smart Tv.

The post Καθημερινές συσκευές που κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα