Η Ώρα της Γης, αλλαγές για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος

Η Ώρα της Γης είναι μια παγκόσμια δράση που διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), ενθαρρύνοντας τους πολίτες όλου του κόσμου να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα, 8.30μμ – 9.30μμ, για να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα.

Από τότε έχει καθιερωθεί ως «Η Ώρα της Γης» (Earth Hour) και κάθε χρόνο, το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, εκατομμύρια πολίτες, φορείς, επιχειρήσεις, παγκόσμια μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι σβήνουν συμβολικά τα φώτα.

Φέτος, η Earth Hour 2023 έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023. Αν επιθυμείς κι εσύ να συμμετάσχεις στο κίνημα αυτό και να εμπνεύσεις την αλλαγή μπορείς να σβήσεις τα φώτα για μια ώρα το βράδυ του Σαββάτου.

Αν όμως θέλεις πραγματικά να γίνεις μέρος της αλλαγής, μπορείς να κάνεις πολλά περισσότερα, κάθε μέρα, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ανακύκλωσε κι εσύ

Ο πρώτος πυλώνας της αειφορίας είναι η ανακύκλωση. Η διαδικασία, δηλαδή, με την οποία τα απορρίμματα μετατρέπονται σε πρώτες ύλες από τις οποίες παράγονται νέα αγαθά και η μετατροπή βλαβερών για το περιβάλλον υλικών σε λιγότερο ή και καθόλου βλαβερά.

Ξεκίνα άμεσα να διαχωρίζεις τα απορρίμματα σου. Μάλιστα, όλο και περισσότερες εταιρείες ανά τον κόσμο επεξεργάζονται τις ανακυκλωμένες συσκευασίες για να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, αποδεικνύοντας τη χρησιμότητά της.

Αξιοποίησε δωρεάν προγράμματα ανακύκλωσης για τις παλιές σου ηλεκτρικές συσκευές. Με το δωρεάν πρόγραμμα ανακύκλωσης του Κωτσόβολου μπορείς να ανακυκλώσεις οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή, εύκολα, απλά, οικολογικά!

Μείωσε τη χρήση πλαστικού και χαρτιού

Προσπάθησε να αποφεύγεις τη χρήση πλαστικής ή χάρτινης σακούλας για τα ψώνια σου. Προτίμησε υφασμάτινες ή και βιοδιασπώμενες τσάντες. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση άλλων αντικειμένων όπως καλαμάκια, ποτήρια και σκεύη αποθήκευσης τροφίμων. Στην αγορά θα βρεις βιοδιασπώμενα καλαμάκια και ποτήρια από ανακυκλωμένο χαρτί. Αποθήκευσε τα τρόφιμά σου σε επαναχρησιμοποιούμενα οικολογικά δοχεία από μπαμπού τα οποία πλένονται και στο πλυντήριο πιάτων. Αν χρειάζεσαι σκεύη κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων, θα βρεις οικολογικά φαγητοδοχεία με την αντίστοιχη σήμανση.

Στη νέα ψηφιακή εποχή, μειώνουμε κατακόρυφα τη χρήση χαρτιού για εκτύπωση. Η κάμερα του κινητού, για παράδειγμα, μπορεί να αξιοποιηθεί για να σκανάρουμε και να ψηφιοποιήσουμε αρχεία.

Πολλές υπηρεσίες/πλατφόρμες υποστηρίζουν ψηφιακή υπογραφή σε έγγραφο, ώστε να μην χρειαστεί η εκτύπωση του εγγράφου. Το εργαλείο JSignPdf είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή για την προσθήκη ψηφιακής υπογραφής σε αρχεία PDF. Περισσότερες πληροφορίες, μπορείς να βρεις στη σελίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μείωσε τη σπατάλη τροφίμων

Καθημερινά, σπαταλιούνται παγκοσμίως μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Το να πετιέται φαγητό που μπορεί να είχε καταναλωθεί δεν έχει αντίκτυπο μόνο στον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού, αλλά και στο περιβάλλον. Η απόρριψη τροφίμων παράγει πρόσθετο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) σε χωματερές αποσύνθεσης, συμβάλλοντας σημαντικά στην κλιματική αλλαγή. Επιπρόσθετα, υπάρχει σπατάλη μιας τεράστιας ποσότητας πολύτιμων πόρων για την παραγωγή τροφίμων όπως είναι το νερό. Οι καθημερινές μας επιλογές είναι αυτές που ευθύνονται για τη σπατάλη των τροφίμων και είναι στο χέρι μας να τις αλλάξουμε.

Πριν βγεις για ψώνια φτιάξε λίστα με όλα όσα χρειάζεσαι άμεσα και απόφευγε τις μαζικές αγορές φρέσκων τροφίμων, για να μην βρεθείς να πετάς τα πλεονάζοντα λαχανικά και φρούτα που χάλασαν ή τα κατεψυγμένα που έληξαν. Τα έξυπνα ψυγεία με ενσωματωμένη κάμερα στο εσωτερικό τους κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στην καλύτερη οργάνωση των αγορών σου.

Διάβαζε σωστά τις επισημάνσεις (ημερομηνία, τρόπος συντήρησης/αποθήκευσης) στις συσκευασίες τροφίμων. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή διαχείριση των τροφίμων που αγοράζεις.

Μείωσε τη σπατάλη νερού και ρεύματος

Κατά γενικό κανόνα, όσο περισσότερα τα μέλη μιας οικογένειας, τόσο υψηλότερη ακι η κατανάλωση ενέργειας. Μπορείς να εξοικονομήσεις χρήματα, και παράλληλα να συμβάλεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Πολλές φορές ξοδεύεις ρεύμα χωρίς να το καταλάβεις. Αυτό συμβαίνει με τις συσκευές που βρίσκονται σε αναμονή, όπως οι τηλεοράσεις, ή οι υπολογιστές. Φρόντισε να κλείνεις όλες αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείς και να τις βγάζεις από την πρίζα όταν πηγαίνεις για ύπνο. Μπορείς να συνδέσεις τις ηλεκτρονικές συσκευές όπως το router και την τηλεόραση σε ένα «έξυπνο» πολύπριζο ασφαλείας, όπου με το πάτημα ενός κουμπιού θα τα απενεργοποιείς/ενεργοποιείς όλα μαζί.

Κάνε τον φωτισμό σου «πράσινο»

Αντικατάστησε τις λάμπες πυρακτώσεως με έξυπνες λάμπες LED, που καταναλώνουν έως και 75% λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λάμπες και με καλύτερο αποτέλεσμα φωτισμού. Θα μπορείς να ελέγχεις από το κινητό σου κάθε «έξυπνη» λάμπα που έχεις εγκαταστήσει, από όπου κι αν βρίσκεσαι. Αν, για παράδειγμα, έχεις ξαπλώσει και δεν θυμάσαι αν έχεις κλείσει το φως του σαλονιού, δεν θα χρειάζεται πια να σηκωθείς. Θα μπορείς να το ελέγξεις από το smartphone σου. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσεις μία λάμπα «αναμμένη» άσκοπα.

Αξιοποίησε σωστά τον θερμοσίφωνά σου

Η πραγματική ποσότητα ενέργειας που ξοδεύεις όταν ανάβεις τον θερμοσίφωνα έχει να κάνει με τον τύπο και το μέγεθός του αλλά και με το πόση ώρα χρειάζεσαι για να κάνεις ντους, ή να πλύνεις τα πιάτα. Για εξοικονόμηση ρεύματος μπορείς να προγραμματίζεις την ώρα της ημέρας που θα ανάβεις τον θερμοσίφωνα.

Εξέτασε το ενδεχόμενο να επενδύσεις σε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα. Η ηλιοφάνεια διαρκεί αρκετά στη χώρα μας κι έτσι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες τελευταίας «γενιάς» μπορούν να θερμάνουν επαρκείς ποσότητες νερού, για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να εξασφαλίζει άφθονο ζεστό νερό, χωρίς την παραμικρή κατανάλωση ενέργειας και κατά συνέπεια εντελώς δωρεάν.

Ρύθμισε τη σωστή θερμοκρασία

Σημαντικός παράγοντας για οικονομική θέρμανση και ψύξη στο σπίτι με κλιματιστικό είναι και η ρύθμιση της σωστής θερμοκρασίας. Κατά γενικό κανόνα, η σωστή θερμοκρασία είναι 10 βαθμοί πάνω από την εξωτερική θερμοκρασία τον χειμώνα και 10 βαθμοί κάτω από την εξωτερική θερμοκρασία το καλοκαίρι. Με ένα έξυπνο κλιματιστικό, θα μπορείς να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στο σπίτι από όπου κι αν βρίσκεσαι. Να δημιουργείς χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με την καθημερινή σου ρουτίνα ή να χρησιμοποιείς οικονομικά προγράμματα για ακόμα μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Κάνε την κουζίνα σου οικολογική

Το ψυγείο είναι μια συσκευή που είναι απαραίτητο να λειτουργεί ακατάπαυστα. Επομένως, δεν μπορείς να «τραβήξεις» έτσι απλά την πρίζα για να εξοικονομήσεις ρεύμα. Αυτό, όμως, που μπορείς να κάνεις είναι να το χρησιμοποιείς σωστά. Σε γενικές γραμμές, μια θερμοκρασία περί τους 4-5 βαθμούς Κελσίου στον χώρο συντήρησης και 15-18 βαθμούς υπό το μηδέν για την κατάψυξη. Αν το ψυγείο δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτο τότε δεν υπάρχει λόγος να λειτουργεί στους +4 βαθμούς. Ανεβάζοντας τη θερμοκρασία 1-2 βαθμούς εξοικονομείς ρεύμα.

Απενεργοποίησε τον φούρνο ή τις εστίες της κουζίνας λίγα λεπτά πριν «κατεβάσεις» το φαγητό. Η θερμοκρασία που υπάρχει ήδη, αρκεί για να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Μπορείς επίσης να σκεπάζεις τις κατσαρόλες και τα τηγάνια όταν μαγειρεύεις. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεις σημαντικά το μαγείρεμα, και φυσικά μειώνεις την κατανάλωση ρεύματος. Κάτι που επίσης βοηθάει πολύ στην εξοικονόμηση ρεύματος είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Χρησιμοποίησέ τον όσο το δυνατόν περισσότερο. Καταναλώνει πολύ λιγότερη ενέργεια από μια συμβατική κουζίνα ή φούρνο.

Προτίμησε το πλύσιμο των πιάτων και των σκευών στο πλυντήριο πιάτων. Πολλά σύγχρονα μοντέλα ενσωματώνουν αισθητήρες που ανιχνεύουν αυτόματα τον όγκο του φορτίου και το επίπεδο λερώματος των πιάτων και των σκευών για να προσαρμόζουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας για βέλτιστο πλύσιμο ακόμη και για μικρά φορτία.

Φρόντιζε τα ρούχα σου με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας

Τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων διαθέτουν πολλά οικονομικά προγράμματα για γρήγορη και αποτελεσματική πλύση, με χαμηλές θερμοκρασίες και λιγότερο νερό, τα οποία μπορείς να αξιοποιήσεις για το καθημερινό πλύσιμο των ρούχων σου.

Υπάρχουν προγράμματα που σου επιτρέπουν να αναμειγνύεις ορισμένα χρωματιστά υφάσματα μεταξύ τους, ώστε να μειώσεις των αριθμό των πλύσεων. Απλώς έλεγξε τα σύμβολα στις ετικέτες των ρούχων οι οποίες περιέχουν συγκεκριμένες οδηγίες για την ιδανική θερμοκρασία πλύσης, την ποιότητα του ρούχου, τον τρόπο πλύσης του, την πιθανή ευαισθησία των χρωμάτων του κ.λπ.

Λύσεις για πιο οικολογικές μετακινήσεις

Χρησιμοποίησε ποδήλατο για τις καθημερινές σου μετακινήσεις στην πόλη. Συνδύασε αυτό τον οικονομικό εξοπλισμό με την άσκησή σου. Αν δεν το έχεις πολύ με το «πετάλι», χρησιμοποίησε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα.

Μπες στο www.kotsovolos.gr και επίλεξε ανάμεσα από ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια και scooter. Συγκριτικά με τα βενζινοκίνητα δίκυκλα ή το αυτοκίνητο, προσφέρουν αισθητά μεγαλύτερη οικονομία στις μετακινήσεις, χωρίς την παραμικρή συμβολή στη ρύπανση και την υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά και σχεδόν μηδενικό κόστος.

Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας!

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη όλων μας και μπορούμε με απλές καθημερινές ενέργειες να συμβάλλουμε στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων του πλανήτη και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο και ομορφότερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

The post Η Ώρα της Γης, αλλαγές για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος appeared first on Κωτσόβολος Blog.

Keywords
ωρα της γης, ωρα, το φως, δραση, wwf, earth, νέα, pdf, router, led, φως, καλοκαιρι, scooter, blog, Λιμάνι του Σίδνεϊ, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, θηκη κινητου, ηλεκτρικα ποδηλατα, ποδηλατο, ανακυκλωση, αυτοκινητο, δωρεαν, καθημερινη, κωτσοβολος, οικονομια, ποδηλατα, προγραμμα, ρουχα, τηλεοραση, υφασματα, φρουτα, φως, ψυγεια, ψυγειο, ψυξη, blog, earth, pdf, αγορα, απλα, βραδυ, φαγητο, δοχεια, εγγραφο, ευκολα, υπαρχει, ενεργεια, επενδυσεις, εποχη, ετικετες, ετσι απλα, ευθυνη, εξυπνο, ζεστο νερο, ιδεα, ιδιο, υπνο, υπολογιστες, ισχυει, θυμασαι, κελσιου, κινητο, κουζινα, λαμπες, λαχανικα, μηδεν, μνημεια, μοντελα, μπορεις, νερο, οχημα, περιβαλλον, πιατα, ποιοτητα, πλυντηριο πιατων, πλυντηριο, υπογραφη, ποτηρια, προγραμματα, ρευμα, ρυθμιση, ρυπανση, ρολο, σαββατο, συμβολα, σπιτι, τηγανια, το φως, τσαντες, φυση, φυσικα, φωνη, χερι, ψηφιακη, ψωνια, αγορες, εφαρμογη, εξυπνα, χωρα, ιδιαιτερα, ηλιακοι, led, ογκο, πληροφοριες, πλυντηρια, router, scooter, τηλεορασεις, θερμανση, θερμοκρασια, ξεκινησε, χωματερες
Τυχαία Θέματα