Τ.Θεοδωρικάκος: Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο από τη Δευτέρα
Το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 30 Νοεμβρίου συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας.
Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Ο ίδιος κάλεσε τους δημάρχους να απασχολήσουν το προσωπικό των δημοτικών δομών για όσο διάστημα παραμείνουν κλειστές, σε κοινωνικές υπηρεσίες όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», ενώ προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, που θα δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να απασχολήσουν διοικητικό προσωπικό στη Δημοτική Αστυνομία για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων περιορισμού.
Τι ισχύει για γονείς, άδειες ειδικού σκοπού, ευπαθείς ομάδες, τηλεργασία, εξυπηρέτηση κοινού
Σε ό,τι αφορά στους γονείς, στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.
Επιπλέον, στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον τη χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι υπάλληλοι αυτοί δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο, εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας.
Επισημαίνεται ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να διαθέτουν ανά πάσα στιγμή έκθεση/πλάνο εργασιών που θα αποδεικνύει ότι λειτουργούν μόνο με το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, ενώ θα αναφέρει και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας. Για την τήρηση δε της ανωτέρω υποχρέωσης επισημαίνεται ότι θα διενεργούνται εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Επισημαίνεται ότι το ποσοστό τηλεργασίας δεν δύναται να είναι, υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, σε καμία περίπτωση μικρότερο του 50%.
Διευκρινίζεται, επιπλέον, το εξής: η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, κατά τη ρητή πρόβλεψη της σχετικής ΚΥΑ, δεν τελεί πλέον στη διακριτική ευχέρεια του αιτούντος, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Διοίκησης.
Καθίσταται σαφές ότι το κοινό εξυπηρετείται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού. Εξυπακούεται, ωστόσο, ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί από τις υπηρεσίες ο τρόπος που θα προγραμματίζονται τα ραντεβού και η ευρεία ενημέρωση των ενδιαφερομένων πολιτών. Ειδικότερα, θα πρέπει οι υπηρεσίες με σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους ή με οποιονδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο να ενημερώνουν τους πολίτες για τη δυνατότητά τους να επικοινωνούν με τις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένα τηλέφωνα και σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προκειμένου να προγραμματίσουν ραντεβού.
Μέσω της εγκυκλίου καλούνται οι επικεφαλής κάθε δημόσιας υπηρεσίας για την εξασφάλιση της κατά το δυνατόν απρόσκοπτης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και για την ευρεία με κάθε πρόσφορο τρόπο ενημέρωσή τους.
Γενικότερα και προκειμένου να επιτυγχάνεται ευχερέστερα η εξυπηρέτηση των πολιτών παρακαλούνται τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες, για την αξιοποίηση κατά προτεραιότητα των δυνατοτήτων που παρέχει η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
The post Τ.Θεοδωρικάκος: Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο από τη Δευτέρα appeared first on The President.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κλειστά όλα τα σχολεία, τι ώρα θα κάνουν μάθημα τα δημοτικά
- Έκτακτο – Κορωνοϊός: «Λουκέτο» σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς έως τις 30 Νοεμβρίου
- Απίστευτο: Ο κορωνοϊός μεταλλασσόταν στο σώμα ασθενούς έως ότου τον σκότωσε!
- Επιστροφή χρημάτων για τους οικιακούς καταναλωτές μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής του ΔΕΔΔΗΕ.
- Δύτης έπιασε κάτι σαν ψάρι που μοιάζει με μέδουσα ή... φάντασμα!
- Θεοδωρικάκος: Πώς θα λειτουργεί Δημόσιο και αυτοδιοίκηση από Δευτέρα
- ΔΕΗ: Τι αλλάζει στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος
- Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα στην Ευρώπη [πίνακας]
- Κορωνοϊός: Αναστέλλεται έως τις 30 Νοεμβρίου η λειτουργία σε δημοτικά, νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακούς
- Άννα Φόνσου : «Σκέφτομαι ότι θέλω να φύγω από τη ζωή και να αναρωτιούνται αν ζω ή αν πέθανα»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις The President
- Οι στρατηγικές του Κ.Μητσοτάκη και του Αλ.Τσίπρα για το πλεονέκτημα εν μέσω πανδημίας
- Τ.Θεοδωρικάκος: Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο από τη Δευτέρα
- Ρωσία: Νέο ρεκόρ με 22.702 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες
- Ο ΣΕΒ για τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο
- Β.Κικίλιας: Αν παλέψουμε όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε
- Η Gen Z κατέγραψαν το άγχος και τη χαρά νέων στις ΗΠΑ που
- Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
- Κλείνουν έως τις 30 Νοεμβρίου δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί
- Τελευταία Νέα The President
- Τ.Θεοδωρικάκος: Πως θα λειτουργήσει το Δημόσιο από τη Δευτέρα
- Β.Κικίλιας: Αν παλέψουμε όλοι μαζί, θα τα καταφέρουμε
- Κλείνουν έως τις 30 Νοεμβρίου δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί
- Ο ΣΕΒ για τον Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο
- Ρωσία: Νέο ρεκόρ με 22.702 νέα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες
- Δικαστές και εισαγγελείς ζητούν αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα
- Η Gen Z κατέγραψαν το άγχος και τη χαρά νέων στις ΗΠΑ που
- Οι στρατηγικές του Κ.Μητσοτάκη και του Αλ.Τσίπρα για το πλεονέκτημα εν μέσω πανδημίας
- Στα κατεχόμενα την Κυριακή ο Τ.Ερντογάν
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ελεύθεροι οι 91 συλληφθέντες σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη
- Δημόσιο Θεοδωρικάκος: Μειωμένο ωράριο κατά 25% ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού
- H συνταγή της ημέρας: Μενταγιόν ψαρονέφρι από τον Πέτρο Συρίγο
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του [ΒΙΝΤΕΟ]
- Άδωνις: Άλλα μας έλεγαν οι λοιμωξιολόγοι – Να τους πάμε στα δικαστήρια;
- Κλειστά Δημοτικά και νηπιαγωγεία: Πώς θα γίνονται τα μαθήματα
- Κοροναϊός: Πάνω από 7.000 ημερήσια κρούσματα στην Τσεχία
- Ελεύθεροι οι 91 συλληφθέντες σε Πολυτεχνείο και Πολυτεχνειούπολη
- Κανένα νέο θετικό κρούσμα στο Υπνωτήριο Αστέγων
- Κινούμενο φέρετρο: Το εγκληματικό λάθος του λεωφορείου που θέρισε 21 άτομα στην Κρήτη