Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το deal τη χρονιάς στα τρόφιμα και τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης

Ναυμαχία θα δοθεί για τα υπεράκτια, πλωτά αιολικά πάρκα, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα οποία είναι έτοιμο. Τουλάχιστον τρεις μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι (κι ένας ακόμα που το σκέπτεται) έχουν ξεκινήσει σχέδια για την αδειοδότηση και ανάπτυξη τέτοιων μονάδων, σε συνεργασία με μεγάλους ξένους εξειδικευμένους ομίλους. Το υπεράκτια πάρκα είναι μια πολύ καλή λύση, όχι μόνο τεχνικά, αλλά για να πάψει και η αντίδραση στην εγκατάστασή τους στις κορυφογραμμές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Να θυμάστε το εξής: Πλωτά αιολικά πάρκα, χωρίς δυνατότητες αποθήκευσης ή διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, δύσκολα θα αναπτυχθούν. Κρατείστε επίσης και αυτό: Τα project αυτά έχουν και ναυπηγικό ενδιαφέρον…

Είναι σίγουρα ένα από τα deal της χρονιάς και αφορά σε δύο μεγάλους παίκτες στο τρόφιμο και ποτό. Ο ένας είναι η Mondelez, με παγκόσμια παρουσία στα γλυκά snack (στην Ελλάδα τρέχει τα brands του Παυλίδη, και την τρέχει η εξαιρετική CEO Κατερίνα Βλάχου) και ο άλλος η ελληνική – αλλά με έντονη πολυεθνική παρουσία – Chipita, δημιούργημα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου. Επειδή κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι έπεσαν οι υπογραφές, σας ενημερώνουμε ότι επίσημες ανακοινώσεις μην περιμένετε πριν το τέλος του μήνα. Τα στελέχη της Credit Suisse και της Goldman Sachs, που είναι και οι βασικοί σύμβουλοι, δουλεύουν πυρετωδώς για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή των περίπου 1,7 δισ. ευρώ.

Ζήτηση, την οποία δεν μπορεί να καλύψει η προσφορά, διαπιστώνεται στην αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, είτε υβριδικών, είτε εξολοκλήρου ηλεκτρικών, εξαιτίας των ελλείψεων εξαρτημάτων (chips), που έχουν οι μεγάλοι κατασκευαστές. Αποτέλεσμα είναι ότι οι πιέσεις στις τιμές, με τις οποίες αγοράζουν οι ελληνικοί όμιλοι χρονομίσθωσης, είναι έντονα ανοδικές και διαβρώνουν τα περιθώρια κέρδους τους. Το πρόβλημα είναι ότι εκτιμάται ευρέως πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για να εξομαλυνθεί η κατάσταση και ήδη η ανάγκη για περαιτέρω κίνητρα, όπως φοροελαφρύνσεις, επανέρχεται. Αν δεν ικανοποιηθεί, η ηλεκτροκίνηση θα γίνει άμεσα ακριβότερη.

Η άνοδος των μεγεθών της Μπάρμπα Στάθης, παρά την πανδημία κατά το 2020, δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα: Ο κλάδος γνώρισε μεγάλη άνθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη και εκτιμάται ότι έχει ισχυρές περαιτέρω προοπτικές. Γι’ αυτό και η CVC Capital, σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, εξετάζει τέτοιες εξαγορές και εκτός Ελλάδος. Οι συνέργειες για την Μπάρμπα Στάθης, η οποία με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της, και όχι μόνο, είναι σημαντικές. Νεότερα αναμένονται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς…

Περισσότερες από 10.000 προεγγραφές για τη δορυφορική πλατφόρμα σύνδεσης με γρήγορο ίντερνετ φαίνεται να έχει ήδη δεχτεί η Starlink του Έλον Μασκ. Παρά τις διαρροές των Ελλήνων παροχών περί μη ύπαρξης ανησυχίας για την είσοδό του στην ελληνική αγορά, ο Αμερικανός καινοτόμος δισεκατομμυριούχος φαίνεται πως έχει αρχίσει ήδη να δείχνει τα δόντια του. Σε επίπεδο κόστους, ωστόσο, παραμένει μη ανταγωνιστικός, καθώς χρειάζονται περίπου 700 ευρώ για να προμηθευτεί κάνεις τον εξοπλισμό και να εγγραφεί στην υπηρεσία κι άλλα 70 με 80 ευρώ τον μήνα για συνδρομή. Σε αυτό, η Starlink αντιτείνει ότι έχει σημαντικό πλεονέκτημα αναφορικά με την κάλυψη της ελληνικής επικράτειας, καθώς υπόσχεται πλήρη κάλυψη μέχρι τα τέλη του έτους. Για να δούμε…

The post Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το deal τη χρονιάς στα τρόφιμα και τα προβλήματα της ηλεκτροκίνησης appeared first on The President.

Keywords