Ουκρανία: Εντείνονται οι συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας – Συνεχής ενημέρωση

Οι καταστροφές που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα κτίρια και υποδομές της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή υπολογίζονται σε περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια και αυτό το κόστος θα αυξηθεί περαιτέρω όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας.

Μιλώντας σε συνέδριο της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, ο Μάλπας ανέφερε ότι η πρώιμη εκτίμηση του κόστους για

την αποκατάσταση των υλικών ζημιών δεν περιλαμβάνει τον διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στη χώρα.

«Ο πόλεμος συνεχίζεται, επομένως το κόστος θα αυξηθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Συνεχής ενημέρωση

Η Γερμανία διαθέτει 37 εκατ. ευρώ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Η Γερμανία θα παράσχει επιπλέον 37 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για την ανοικοδόμησή της μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

Περίπου 22,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακατασκευή του δικτύου ενέργειας της Ουκρανίας και επιπλέον 14,4 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την ανοικοδόμηση διαμερισμών, τα οποία αποτέλεσαν στόχο ρωσικών δυνάμεων, καθώς και για ιατρικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας.

«Το υπουργείο μου έχει προχωρήσει σε ανακατανομή κεφαλαίων για αυτό μέσω έκτακτου προγράμματος», δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης, Σβένια Σούλτσε, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ουκρανία: Εντείνονται οι συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας

Οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις επίθεσης κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία 120 UAVs νέου τύπου

Οι ΗΠΑ στέλνουν νέα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα στην Ουκρανία, τα οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, είναι ιδανικά για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού.

Το νέο σύστημα, που βαφτίστηκε Phoenix Ghost, αναπτύχθηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι, χθες Πέμπτη.

Τουλάχιστον 120 τέτοια UAVs θα φθάσουν σύντομα στο Κίεβο στο πλαίσιο του πιο πρόσφατου πακέτου αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, αξίας 800 εκατ. δολαρίων.

Η ανάπτυξη του νέου συστήματος είχε αρχίσει προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε ο κ. Κέρμπι. Απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση για τους ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν εξοικειωθεί με παρόμοια συστήματα, όπως τα Switchblades.

Αυτά τα τελευταία είναι μικρά UAVs που μπορούν να πετούν ωσότου ο χειριστής τους να εντοπίσει στόχο μέσω των αισθητήρων τους και να τα κατευθύνει να τον πλήξουν. Ορισμένοι αναλυτές τα αποκαλούν «ιπτάμενα πυρομαχικά».

ΟΗΕ: Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο

Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία επιδείνωσε τις συνθήκες για τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, ανέφερε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Η σύγκρουση επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση για πολλούς από τους περίπου 84 εκατ. εκτοπισμένους σε όλο τον κόσμο, καθώς η τροφή έγινε ακόμα λιγότερη και πολύ πιο ακριβή παγκοσμίως», εξήγησε ο Ρόλαντ Μπανκ, ο εκτελών χρέη επικεφαλής του γραφείου της UNHCR στη Γερμανία, σε σχόλιά του που δημοσιεύουν σήμερα τα έντυπα του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke.

Ζελένσκι: Η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για πασχαλινή εκεχειρία

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε απόψε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.

«Ψευτοδημοψηφίσματα» σε Χερσώνα και Ζαπορίζια ετοιμάζει η Ρωσία

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (…). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

The post Ουκρανία: Εντείνονται οι συγκρούσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας – Συνεχής ενημέρωση appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα