Λ.Αυγενάκης-Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες Πάτρας: Η χώρα κινδύνευε με διεθνή διασυρμό

Στις πρωτοφανείς δυσκολίες, οι οποίες χρειάστηκε να ξεπεραστούν, προκειμένου να διοργανωθούν με επιτυχία οι 2οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες στην Πάτρα, τον Αύγουστο του 2019, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της διοργάνωσης που παρέθεσε σήμερα, μαζί με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής, Νίκο Παπαδημάτο, παρουσία και του γενικού γραμματέα της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ιάκωβου Φιλιππούση.

Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε ότι τον Ιούλιο του

2019, όταν ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή κυβέρνηση, οι Μεσογειακοί Αγώνες όδευαν ολοταχώς προς ματαίωση, καθώς η προετοιμασία βρισκόταν κάτω του 20%, ενώ είχε ξοδευτεί σχεδόν το σύνολο του αρχικού πρϋπολογισμού, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. «Όλοι προεξοφλούσαν τη ματαίωση της διοργάνωσης. Η χώρα μας κινδύνευε με διεθνή διασυρμό. Δεν υπήρχαν καν υπογεγραμμένες συμβάσεις, ενώ το master plan παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης! Ήταν ρητή εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνουν οι αγώνες» τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αθλητισμού, που επισήμανε ότι το τελικό κόστος των αγώνων ανήλθε στα 8,3 εκατ. ευρώ, ενώ όδευε να ξεπεράσει τα 10.000.000.

Για κακοδιαχείριση, κακοδιοίκηση, σπατάλες και υπερκοστολόγηση έκανε λόγο ο Νίκος Παπαδημάτος. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, η οποία διορίστηκε στα τέλη Ιουλίου 2019, περιέγραψε μία χαοτική εικόνα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις υπερκοστολογήσεων και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει πιο αναλυτικά στοιχεία σε ειδική συνέντευξη Τύπου, που θα γίνει προσεχώς στην Πάτρα. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της επιλογής να γίνουν τελικά οι αγώνες και έπλεξε το εγκώμιο όσων εργάστηκαν για την πραγματοποίησή τους, με ιδιαίτερη έμφαση στους εθελοντές.

Την άποψη ότι οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες της Πάτρας βοήθησαν την Ελλάδα να επανέθει στο χάρτη των χωρών που μπορούν να φέρουν εις πέρας μεγάλες πολυαθλητικές διοργανώσεις, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων, Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε κίνδυνος ματαίωσης της διοργάνωσης, λόγω των καθυστερήσεων στην προετοιμασία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ η ανάθεση της διοργάνωσης στην Πάτρα έγινε τον Οκτώβριο του 2017, η πρώτη οργανωτική επιτροπή συστήθηκε μόλις τον Δεκέμβριο του 2018.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο Λευτέρης Αυγενάκης αποκάλυψε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει υποψηφιότητα για την ανάληψη των 21ων Μεσογειακών Αγώνων του 2030, καθώς και των 4ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων (2025 ή 2027). Για την πρόθεση της Ελλάδας είναι ήδη ενήμερη και η ΔΕΜΑ, με τον πρόεδρό της, Αμαρ Αντάντι, να αναφέρει ειδικά την πόλη του Ηρακλείου, σε επιστολή του που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση, αναφορικά με τις προοπτικές επανέναρξης των πρωταθλημάτων που έχουν διακοπεί, λόγω των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού, ο υφυπουργός Αθλητισμού εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός, τονίζοντας ότι προέχει η δημόσια υγεία. Συνέστησε υπομονή και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορεί να υπάρξει ένας σχεδιασμός μετά την αλλαγή του έτους.

The post Λ.Αυγενάκης-Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες Πάτρας: Η χώρα κινδύνευε με διεθνή διασυρμό appeared first on The President.

Keywords
Τυχαία Θέματα