Η επέκταση της Παγκρήτιας, η έρευνα σε Google και META, και η διαφήμιση των 15 εκ. που μυρίζει εκλογές

Κέρδη αναμένεται να καταγράψει η ΔΕΗ φέτος παρά τις επιπτώσεις της ρωσικής
εισβολής, της πανδημίας και της συνακόλουθης αύξησης των τιμών ενέργειας και
του πληθωρισμού. Η αλήθεια είναι όμως πως η συγκυρία της ενεργειακής κρίσης
δημιουργεί προβλήματα στις ενεργειακές εταιρείες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά
παντού. Η ΔΕΗ ωστόσο κερδίζει επειδή έκανε hedging,

ενώ η επαναχρησιμοποίηση
των κερδών οδηγεί σε μέτρα ελάφρυνσης για επιχειρήσεις και ιδιώτες. Οι στόχοι
της διοίκησης Στάσση φαίνεται πως επιτυγχάνονται, ωστόσο υπάρχει πίεση στα
κέρδη της εταιρείας που δεν είναι αμελητέα. Οπότε μπορεί το έτος να βγει «ίσα
βάρκα, ίσα νερά».

Πιστωτική επέκταση για την Εθνική Τράπεζα και κυρίως σε επιχειρηματικά δάνεια. Στις ανακοινώσεις που πρόκειται να γίνουν για τα αποτελέσματα του 2021 θα δούμε πως σε βάθος τριετίας θα δοθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ στην ενέργεια και πως οι εκταμιεύσεις δανείων της Εθνικής ξεπέρασαν τα 5,5 δισ. ευρώ, αύξηση 15% σε ετήσια βάση. Το 40% από τα δάνεια διοχετεύθηκαν σε δάνεια για έργα ενέργειας και υποδομές. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι καιτ ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη δεσπόζουν στις χρηματοδοτήσεις. Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ αναμένεται να δώσουν ώθηση στην τράπεζα, όπως και σε όλες.

Η πρώτη τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων είναι η Eurobank, με τον Φωκίωνα Καραβία να αναμένει υψηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και φέτος. Παράλληλα η εταιρεία κινείται προς την χορήγηση ακόμα περισσότερων δανείων για να στηρίξει την οικονομία, ενώ το 2021 αυξήθηκαν οι χορηγήσεις σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Σημειώνεται επίσης πως η τράπεζα δεν έχει μεγάλη έκθεση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, επομένως οι όποιες επιπτώσεις ίσως περιοριστούν σε νέα γενιά προβληματικών δανείων λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους ενέργειας.

Μέτοχος στη ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα γίνεται η Viva Bank καθώς αποκτά το ποσοστό που κατείχε η UniCredit. Το ποσοστό που αποκτά είναι 1%. Η ΔΙΑΣ έχει σημαντική παρουσία στις συναλλαγές που ξεκίνησαν και στην Ελλάδα μέσω κινητού και υπολογιστή και βεβαίως  μέσω IRIS e-commerce .

Νέες επενδύσεις αναμένεται να δούμε από τον όμιλο Μήτση, που είναι από τους ισχυρότερους στον χώρο του τουρισμού με 17 ξενοδοχεία και θέρετρα. Όπως μαθαίνουμε λοιπόν αναμένεται να επενδύσει στην Μύκονο με νέο ξενοδοχείο πολυτελείας, ενώ επενδυτικά σκέφτεται απόβαση σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα.

Με την προθεσμία για τον διαγωνισμό πώλησης της Λάρκο να λήγει σήμερα,  και με δεδομένες τις ισχυρές ενστάσεις από τους δύο ενδιαφερόμενους – ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίο – για το τι ζητείται από τους επενδυτές, δύσκολα θα δούμε να κατατίθεται προσφορά. Έτσι, αν δεν κατατεθεί προσφορά, ο διαγωνισμός είτε θα πάρει παράταση, είτε θα κηρυχθεί άγονος. Σε ό,τι αφορά την ίδια την Λάρκο, τα σενάρια αναφέρουν – πάντα αν δεν κατατεθεί προσφορά – πως θα συνεχίσει τη λειτουργία της έως το τέλος του έτους ή θα οδηγηθεί σε πτώχευση.

Δύο ενισχύσεις, που χορηγήθηκαν από το Δημόσιο προς τα ΕΛΤΑ τον Δεκέμβριο του 2020, συνολικού ύψους 249 εκ. ευρώ, ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από καταγγελία άλλης ελληνικής εταιρείας. Η έρευνα αφορά σε αμφιβολίες για το εάν η εισφορά κεφαλαίου υπέρ των ΕΛΤΑ έχει χορηγηθεί με τους όρους της αγοράς ή εάν έχει παράσχει στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, αλλά και ανησυχίες ότι, στον βαθμό που η απαλλαγή από τον ΦΠΑ εφαρμόζεται σε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΕΛΤΑ, το μέτρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ενίσχυση. Στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να ανησυχούν και υποστηρίζουν ότι όλα έχουν γίνει βάσει συμβατικών υποχρεώσεων και ιδιωτικο-οικονομικών κριτηρίων.

Την υλοποίηση του έργου, που αφορά στον σχεδιασμό της στρατηγικής για την ανάπτυξη υπηρεσιών έξυπνης πόλης (smart city) για το Ελληνικό και την Lamda Development, ανέλαβε η Deloitte, σε συνεργασία με την AFRY και ομάδα εξειδικευμένων συμβούλων. Το έργο αφορά στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, αναφορικά με υπηρεσίες που θα βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν από την τρέχουσα φάση σχεδιασμού των υποδομών και θα οδηγήσουν σε βιώσιμη, ψηφιακή και αειφόρο προοπτική ανάπτυξης για το Ελληνικό.

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση/πακέτο των έργων για τις Υποδομές της Α’ Φάσης του Έργου του Ελληνικού, κύριος ανάδοχος αναδείχθηκε η AVAX. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του Μαρτίου 2022 και θα συνεχιστούν έως τον Σεπτέμβριο 2025 και περιλαμβάνουν την υπογειοποίηση και τον ανισόπεδο κόμβο της Λεωφόρου Ποσειδώνος, και την κατασκευή δικτύων κοινής ωφέλειας για την εξυπηρέτηση όλων των προγραμματιζόμενων κτιρίων, όπως οι οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, το αθλητικό συγκρότημα, και το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Διπλασίασε τα λειτουργικά της κέρδη η Volkswagen το 2021, ωστόσο η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προειδοποίησε για ένα δύσκολο 2022, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του αντικτύπου του πολέμου στις εφοδιαστικές αλυσίδες. “Η σύγκρουση… έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, στις πρώτες ύλες, στις αλυσίδες εφοδιασμού και συνεπώς, στην εταιρεία μας”, δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της Volkswagen, Arno Antlitz, μετά τη δημοσίευση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2021.

Οι δραστηριότητες της ΗSBC στην Ελλάδα περνούν στην Παγκρήτια τράπεζα μετά από συμφωνία των δύο πλευρών, που ανακοινώθηκε και επισήμως χθες. Η συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία έχει δώσει το κατ’ αρχήν πράσινο φως. Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα μεταβιβαστούν στην Παγκρήτια Τράπεζα το σύνολο των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, το ανθρώπινο δυναμικό, το δίκτυο των 15 καταστημάτων της ΗSBC στην Ελλάδα. Με την υπογραφή της σύμβασης μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός νέου τραπεζικού πυλώνα, με την κρητική τράπεζα να ενισχύει, όχι μόνο το δίκτυο της, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό με στελέχη υψηλού επιπέδου, στοχεύοντας σε αγορές που η παρουσία της είναι περιορισμένη

Ορισμένοι βλέπουν εκλογές πίσω από το άνοιγμα της κάνουλας για διαφημιστική προβολή του κράτους στα ΜΜΕ. Γιατί μετά τα 7 περίπου εκ. που ενέκρινε η ΓΓΕΕ στην αρχή του μήνα, τέσσερα νέα προγράμματα προβολής για το 2022 συνολικού ύψους 8,4 εκατ ευρώ, άνοιξαν ακόμη  με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας να υπογράφει τα σχετικά κονδύλια. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Δήμου Πέλλας (60.000 ευρώ) και τα προγράμματα, επίσης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (1.091.000 ευρώ), της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε. Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου (360.000 ευρώ) και της Περιφέρειας Αττικής (6.897.428,81 ευρώ). Σημειώνεται Όπως έχει ενημερώσει η στήλη, πριν λίγες μέρες  η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ενέκρινε και άλλα προγράμματα επικοινωνιακής προβολής συνολικού ύψους 6,7 εκατ. ευρώ, όπου ξεχωρίζει το πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης. Σύνολο κρατικής διαφήμισης που εγκρίθηκε μέσα σε λίγες μέρες 15,2 εκ Ευρώ!

Παράταση πήρε η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ. Η αρχική προθεσμία ήταν για χθες Δευτέρα και η παράταση δόθηκε μέχρι τις 31 Μαρτίου. Λέγεται ότι υπήρξε αίτημα για τη μετάθεση προκειμένου να υπάρξει περισσότερος χρόνος να εξεταστούν οι συμβάσεις που έχουν αναρτηθεί στο VDR, κ.λπ. Άλλοι, πάντως, θεωρούν πως δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα και ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι για να διευθετηθούν νομοθετικές εκκρεμότητες και να υπάρξουν παρεμβάσεις που ίσως κάνουν τη ΛΑΡΚΟ πιο ελκυστική, έστω και στο παρά ένα. Ίδωμεν.

Τα αποτελέσματα της Alpha Bank για το 2021 σηματοδοτούν το ουσιαστικό τέλος της περιόδου που η τράπεζα έβγαζε ζημίες λόγω των κόκκινων δανείων. Η Alpha Bank ισχυροποίησε τον ισολογισμό της και πέρυσι ολοκλήρωσε 11 συναλλαγές συμπεριλαμβανομένων πωλήσεων και τιτλοποιήσεων ΜΕΑ ύψους 16 δισ. ευρώ, βάζοντας σε τροχιά την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων έως τα μέσα του 2022. Η τράπεζα ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο για την αντιμετώπιση της κληρονομιάς που άφησε η κρίση και ταυτόχρονα άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την κερδοφορία της και τη διανομή μερίσματος το 2023.

Κοινή έρευνα για ενδεχόμενες μονοπωλιακές πρακτικές των Google και Meta ξεκινούν οι αρχές ανταγωνισμού Ευρώπης και Βρετανίας. Στόχος τους  να εξετάσουν το ενδεχόμενο η συνεργασία μεταξύ των δύο κολοσσών του διαδικτύου, γνωστή και ως «Jedi Blue», να παρενέβη στον τρόπο με τον οποίο οι ανταγωνιστές τους παρέχουν υπηρεσίες ψηφιακής διαφήμισης σε εκδότες. Σύμφωνα με τις αρχές, η υπηρεσία του Facebook για την τοποθέτηση display ads σε ιστοσελίδες τρίτων φέρεται να είχε προνομιακή πρόσβαση στην υπηρεσία της Google Open Bidding, με τους ελεγκτές να εξετάζουν το κατά πόσον υπάρχει κατάχρηση της θέσης των 2 κυρίαρχων παικτών σε βάρος του ανταγωνισμού.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί αναγνώστες αναζητούν στη στήλη τα νέα από τις μετακινήσεις στελεχών: Σήμερα θα ενημερώσουμε για τον κ. Ιορδάνη Αδαμόπουλο ό οποίος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα ως Country Manager της Reckitt για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία και τα Σκόπια. Ο κ. Αδαμόπουλος παίρνει την σκυτάλη από τον Νίκο Τσακαλάκη, ο οποίος έχει αναλάβει Γενικός Διευθυντής για την Πολωνία και την Ανατολική Ευρώπη. Ο κ. Αδαμόπουλος βρίσκεται στο δυναμικό της Reckitt από το 2018, ενώ διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο των πωλήσεων, κατέχοντας σημαντικές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες, όπως Unilever, Coca-Cola HBC Greece, ΑΛΟΥΜΥΛ κ.ά.

Αντίστοιχα, στο δυναμικό της ΤΕΜΕΣ ΑΕ εντάχθηκε η Τίνα Τορίμπαμπα, αναλαμβάνοντας τη θέση της Marketing Communications Manager. Προέρχεται από το Hilton Athens και τον ρόλο της Communications Manager, συνεργασία που διήρκεσε σχεδόν 16 χρόνια. Αντίστοιχα, η Δήμητρα Αρίδα προήχθη στη θέση της VP Marketing & Sales – Greece στην Brown Hotels. Εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας τον Αύγουστο του 2019, διατηρώντας τον ρόλο της Group Director of Sales & MarketingGreece. Πρόκειται για έμπειρο στέλεχος της ξενοδοχειακής αγοράς, καθώς έχει μεταξύ άλλων συνεργαστεί και με τις Booking.com, Melia Hotels International, AKS Hotels, Helios Hotels & Resorts και Grecotel.

Τέλος, επικεφαλής Marketing της Metro ανέλαβε από την 1η Μαρτίου η Μαρίνα Εξάρχου. Πρόκειται για στέλεχος με περισσότερα από 20 χρόνια πείρας σε διοικητικές θέσεις Marketing & Επικοινωνίας. Τελευταία της θέση ήταν αυτή της Retail Marketing & Retail Experience Director στον ΟΠΑΠ, ενώ επίσης έχει διατελέσει στέλεχος στην EE/BT UK και στη Wind Hellas.

The post Η επέκταση της Παγκρήτιας, η έρευνα σε Google και META, και η διαφήμιση των 15 εκ. που μυρίζει εκλογές appeared first on The President.

Keywords
google, εκλογες, www.google.gr, εκλογες 2012, ερευνα, διαφημιση, εθνικη τραπεζα, alpha bank, hilton athens, aks hotels, δεη, ελλαδα, hedging, τραπεζες, αλεξανδρουπολη, eurobank, εταιρεία, ρωσία, νέα, διασ, viva, iris, μυκονος, γεκ, ζητείται, προσφορες, πτώχευση, ΕΛΤΑ, ΦΠΑ, smart, city, avax, volkswagen, φως, μμε, λαρκο, εκκρεμότητες, alpha, μεα, jedi, blue, facebook, ads, κυπρος, σκοπια, unilever, αλουμυλ, τεμεσ, hilton, athens, hotels, group, booking, aks, helios, grecotel, metro, retail, οπαπ, wind, hellas, president, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, αυξηση φπα, www.facebook.com, eurobank alpha, alpha eurobank, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, εσπα 2021, hilton athens, αποτελεσματα, ζητείται, πτώχευση, ρωσία, αλβανια, δανεια, εθνικη, λαρκο, μμε, ξενοδοχεια, οικονομια, ουκρανια, πιεση, προγραμμα, τα νεα, φως, ωθηση, alpha, booking, eurobank, hilton, metro, unilever, volkswagen, αδαμοπουλος, αεροδρομιο, αυξηση, αλουμυλ, αμφιβολιες, αττικη, βορεια, βρισκεται, γεκ τερνα, γεκ, δημητρα, γινει, γινεται, δευτερα, διασ, δημοσιο, δωσει, δικτυο, δυναμικο, δοθηκε, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, ενεργεια, εργα, εξυπηρετηση, επενδυσεις, εταιρεία, ετος, ευρωπη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κυβερνηση, λειτουργια, μεα, μοντελα, νεα γενια, νικο, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, ουσιαστικο, υπογραφη, πολωνια, προβληματα, προγραμματα, ρολο, συγκεκριμενα, τεμεσ, τερνα, υλοποιηση, υψηλη, χρονος, ψηφιακη, athens, group, ads, αγορες, aks, aks hotels, avax, hotels, grecotel, hedging, hellas, iris, μυκονο, president, retail, τραπεζα, θεσεις, helios, viva
Τυχαία Θέματα