Θα ελεγχθεί η αντισεισμική ικανότητα των δημοτικών ακινήτων στα Ανώγεια

Την ένταξη του έργου με τίτλο «Δράσεις αντισεισμικής προστασίας Δήμου Ανωγείων» στον Άξονα «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιείται μέσω επενδυτικού δανείου που χορηγείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συνομολογείται με δανειακή σύμβαση μεταξύ του κύριου του έργου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

και αποπληρώνεται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, δήλωσε: «Αποτελεί από τις σημαντικότερες δράσεις που έχουμε να υλοποιήσουμε αυτήν τη δημοτική περίοδο. Μπορεί το αρχικό ποσό, 27.500 ευρώ, να μην δείχνει τη σπουδαιότητα της δράσης, αλλά το να προχωρήσουμε στον έλεγχο της αντισεισμικής ικανότητας του συνόλου των δημοτικών ακινήτων είναι κάτι το οποίο απαιτείται».

Θεωρεί σημαντικό το ότι για την πολιτεία η αντισεισμική προστασία περνάει στις άμεσες προτεραιότητες της, μιας και πρόκειται -όπως τονίζει- για ένα απολύτως κρίσιμο ζήτημα με αντίκτυπο στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

«Η αναγκαιότητα για ελέγχους σε υποδομές δημόσιου χαρακτήρα και οι όποιες παρεμβάσεις αποφασισθούν σε σχολεία, δημόσια κτήρια, νοσοκομεία, μονάδες υγείας, θα πρέπει να συνοδεύονται από πνεύμα συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ενίσχυση συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην αντισεισμική προστασία ενισχύει περαιτέρω την υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα των κατά τόπους δημοτικών αρχών», ανέφερε.

Από την πρώτη στιγμή της ενεργοποίησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την αυτοδιοίκηση, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος, ο δήμος Ανωγείων έβαλε ως προτεραιότητα τον έλεγχο όλων των κτιρίων του δήμου. Μετά και την έγκριση που έλαβε η πρόταση, η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στην υλοποίηση η οποία χωρίζεται σε στάδια.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει ο δήμαρχος Ανωγείων: «Αρχικά για όλα τα κτίρια, 31 στον αριθμό, θα προχωρήσουμε στον πρωτοβάθμιο έλεγχο, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει στα κτήρια που πρέπει να κάνουμε δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο. Στην όλη διαδικασία υπάρχει και τρίτο στάδιο όπου θα επιλέξουμε σε ποιες δομές χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις στατικής ενίσχυσης με προτεραιότητα τις δομές εκπαίδευσης».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

Το έργο περιλαμβάνει δράσεις αντισεισμικής προστασίας του Δήμου Ανωγείων σε σύνολο 18 υποδομών/31 κτηρίων. Αντικείμενο της πράξης αποτελεί: α) η παροχή υπηρεσιών διενέργειας πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου των κτηρίων του Δήμου Ανωγείων, με βαθμονόμηση και αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν και επιλογή εκείνης της ομάδας επισφαλών υποδομών για τις οποίες απαιτείται Δευτεροβάθμιος Προσεισμικός έλεγχο και β) η προμήθεια υλικού προβολής και πληροφόρησης κοινού και η οργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλου του πληθυσμού σε θέματα αντισεισμικής προστασίας καθώς και η λήψη εκ μέρους των πολιτών των κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειάς τους, αλλά και η εξασφάλιση της συμμετοχικότητας, της αποδοχής και της χρήσης του οφέλους του αισθήματος ασφάλειας από τους κατοίκους της περιοχής παρέμβασης.

«Τα προς έλεγχο κτήρια είναι κρίσιμα καθώς αφορούν πολυσύχναστες υποδομές, οι οποίες εξυπηρετούν σημαντικό αριθμό ατόμων και κυρίως παιδιά όλων των ηλικιών» κατέληξε ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Το άρθρο Θα ελεγχθεί η αντισεισμική ικανότητα των δημοτικών ακινήτων στα Ανώγεια εμφανίστηκε πρώτα στο tomanifesto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα